Τρίτη 22/6/2021

Μητσοτάκης: Παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες – Στις 17:00 ανακοινώνεται το νέο πρόγραμμα στήριξης

Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί έως και τον Ιούλιο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά, πως «κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται».

Επιπλέον, ανέφερε πως στις 17.00 το απόγευμα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα στήριξης από τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, για τις οικονομικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην καναδική κυβέρνηση για την συντριβή του ελικοπτέρου, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα προτείνει στην Βουλή σειρά νομοσχεδίων έως το τέλος Ιουλίου και ότι, αυτό το καλοκαίρι, η Βουλή δεν θα κλείσει.

«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου, καταρχάς, να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε ότι στις 30/03 φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων σε κλίνες Covid-19 και είχαμε πολλαπλάσιες, που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε, ενώ χθες είχαμε μόνο 118 κλίνες γεμάτες με ασθενείς από τη νόσο.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κρίση που προκλήθηκε, είπε ότι οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. «Καμία γενιά δεν έχει ζήσει τέτοια κρίση που θέτει σε κίνδυνο την φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Δεν κάνουμε κανέναν διαχωρισμό και έχει πολλά θύματα και κανέναν υπεύθυνο να λογοδοτήσει. Απέναντι σε αυτό η απόφασή μας ήταν άμεση. Η Πολιτεία να γίνει ασπίδα του πολίτη και η κυβέρνηση να γίνει θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής».

Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμα, ότι, προχθές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο σχέδιό της για την άρση των περιορισμών στην κοινωνία. Εξήγησε ότι προκάλεσε αυτή τη συζήτηση για να συζητηθούν οι προκλήσεις της οικονομίας: «το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17 δις και, με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, θα φτάσει τα 24 δις. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις».

Περισσότερα από 5 δις σε χρηματοδοτικά εργαλεία και απευθείας ενισχύσεις

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ήταν ο καλύτερος από όλα τα προηγούμενα τετράμηνα, ενώ περισσότερα από 5 δις θα δαπανηθούν τόσο σε απευθείας ενισχύσεις, όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς.

«Πρόσθετη ανάσα» χαρακτήρισε την εξάμηνη αναστολή καταβολής ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών και στην εξόφληση δόσεων και βεβαιωμένων οφειλών.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνει «ομπρέλα προστασίας» στην επιχειρηματικότητα. Για τους πιο ευάλωτους, είπε ότι παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας και έγινε ενίσχυση με 400 ευρώ των 160.000 μακροχρόνια άνεργων.

Μίλησε, επίσης, για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υγείας, καθώς «οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν από 565 σε 1015 και εγκρίθηκαν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Το ΕΣΥ απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ επάρκεια υλικών και νέων τεχνολογιών. Έγινε κανονικός πόλεμος για το ποια χώρα θα έχει επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και τον κερδίσαμε αυτό τον πόλεμο, χάρη και στους ιδιώτες δωρητές».

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που δέχθηκε, είπε ότι θα περιμένει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακούσει τον κ. Τσίπρα. «Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, γιατί το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να προσθέσετε, δεν θα φυτρώσουν βλαστάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το περίφημο μαξιλάρι είπε, είναι καιρός να εξηγηθεί ότι δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. «Τα χρήματα αυτά μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας την οποία κάποτε η χώρα δυστυχώς δεν διέθετε», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεχτήκαμε μια σκληρή επίθεση, η οικονομία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, αλλά το κράτος κατάφερε να χρηματοδοτήσει την υγεία και να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις. Η χώρα πια κινείται χωρίς το βάρος των υπερβολικών πλεονασμάτων και η αξία των ομολόγων της αξιολογείται από την ΕΚΤ. Η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο για την ανάταξη της οικονομίας μας. Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και οφείλουμε να τις μοιράσουμε δίκαια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησε, επίσης, εθνική ενότητα και είπε, μάλιστα, ότι αυτό περιμένουν οι πολίτες από τον πολιτικό κόσμο. «Θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και διάλογο για τα επιστημονικά δεδομένα και όλα αυτά τα επιζητώ. Η κυβέρνηση επιζητεί την δημιουργική κριτική. Όχι, όμως, τη λασπολογία και την αμφισβήτηση ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό, χωρίς να φορούν κομματικό καπέλο. Αν θεωρούμε ότι με την ευκαιρία της κρίσης έκλεισε ένας κύκλος, τότε θα είναι ευχής έργο αν αυτήν την πρόοδο την αποδείξουμε και μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η χώρα μας μπορεί να γίνει και παράδειγμα υπέρβασης των συνεπειών της κρίσης».

«Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους, ενώ, όσοι επιστρέφουν στην δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να ενισχύονται», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα δίνεται πρόσθετη στήριξη σε επιχειρηματίες, που δεν θα μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Θα εξειδικευθούν όλα στις 5 το απόγευμα».

Έως και τον Ιούλιο παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι, κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται και ανακοίνωσε την παράταση για 3 μήνες της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εξήγγειλε, επίσης, το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος και θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη εξαγγελθεί, είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων, ενώ «τις επόμενες ημέρες νέα δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται, αλλά και μέτρα για την ανακούφιση από την κρίση στον Τουρισμό».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η πανδημία πρέπει να γίνει το έναυσμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, βασισμένου σε κλάδους που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και να δίνουν στην οικονομία την δυναμική που χρειάζεται».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ