«Αρένα» σήμερα η Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το περιβάλλον

Must Read

Κορυφώνεται σήμερα η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από αντιπολίτευση, οικολογικές οργανώσεις, αλλά και δημάρχους, με τη ΝΔ να μην κάνει βήματα πίσω, παρόλο που το σχέδιο νόμου βρίθει ύποπτων και σκοτεινών διατάξεων.

Στο όνομα της πολυπόθητης ανάπτυξης και επικαλούμενη την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων ειδικά μετά το ξέσπασμα του κορωνοιού, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αναθεωρεί το θεσμικό πλαίσιο για τις περιοχές Natura – στις οποίες μεταξύ άλλων θα επιτρέπεται εφεξής η εξόρυξη υδρογονανθράκων – μειώνει θεαματικά το χρόνο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, από τα δυο χρόνια σε δυο μήνες, ενώ ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τον ΑΔΜΗΕ, έργο που βεβαίως ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο περιελάμβανε διάταξη, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «δώρο στους ξενοδόχους», την οποία ο Κωστής Χατζηδάκης αναγκάστηκε να αποσύρει.

Πρόκειται για το άρθρο 99 που αφορά τη χρήση γης για τον Δήμο Αθηναίων και δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της πόλης, με τον υπουργό Περιβάλλοντος να οπισθοχωρεί, μετά και τις ισχυρές επιφυλάξεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ανακοινώνοντας ωστόσο ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δύο μήνες.

Αντιδράσεις και στους δήμους Επτανήσων

Εν τω μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους δήμους των Επτανήσων, άρθρο του σχεδίου νόμου που προβλέπει την κατάργηση της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων της Κεφαλλονιάς, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλα τα σκουπίδια της Περιφέρειας Ιονίου δύναται να καταλήξουν στο νησί. Όσο για τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καταγγέλλουν ότι οι Φορείς επί της ουσίας καταργούνται, και αντικαθίσταται από ένα νέο μοντέλο που θα ελέγχεται αυστηρά από το υπουργείο, και δεν θα έχει πλέον τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η συζήτησή του διεξάγεται από χθες σε κλίμα οξύτατης αντιπαράθεσης, με τον Κωστή Χατζηδάκη να στρέφει τα βέλη του κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλώντας τον «αντιπολίτευση του τίποτα». Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, σήκωσε «με το καλημέρα» τους τόνους υποβάλλοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας – που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία – μιλώντας για μια σειρά από διατάξεις που παραβιάζουν το Σύνταγμα, αλλά και το ενωσιακό δίκαιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει την κρίση ευκαιρία για την πλήρη απορρύθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των φιλικών της επιχειρηματικών συμφερόντων. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο καταψηφίζει άπασα η αντιπολίτευση, με το Δημήτρη Κουτσούμπα, που παρενέβη στη συζήτηση, να κατηγορεί την ΝΔ ότι «οι αλλαγές που φέρνει στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, είναι όλες κατά παραγγελία του ΣΕΒ».

Ο δε Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και αντι-περιβαλλοντικό», επισημαίνοντας ότι εξυπηρετεί τους «πλουτοκράτες και όχι τον άνθρωπο» και ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.

Εγκρίθηκε η διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας

Πριν από λίγο και με μεγάλη πλειοψηφία -και με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης- εγκρίθηκε η διαδικασία για την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα, τόσο επί της αρχής όσο και επί άρθρων του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, έπειτα από σχετικά αιτήματα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι βουλευτές που συμμετέχουν στη συζήτηση θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά, ενώ οι υπόλοιποι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, την οποία θα αποστείλουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε τη κάθετη διαφωνία του κόμματος του με την επιστολική ψήφο, κάνοντας λόγο για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, ενώ αντιρρήσεις για τη διαδικασία εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης

«Έχουμε πολλές αντιρρήσεις με το νομοσχέδιο ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζητήσουμε καταφύγιο σε νομικά τερτίπια», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για αντιφατική πολιτική τονίζοντας ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα και όπως το επιβάλλουν οι σημερινές περιστάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας έκανε λόγο για απαράδεκτο επικοινωνιακό σόου.

Στη σημερινή τελευταία συζήτηση του νομοσχεδίου παρεμβαίνουν με ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ, έχει καταθέσει από χθες ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί άρθρων του νομοσχεδίου, κάτι που αναμένεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ενώ το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μόνο επί άρθρων του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This