Σάββατο 19/6/2021

Το υπουργείο οικονομικών προβλέπει μέχρι και 7,9% ύφεση, λόγω κορωνοϊού

Για ύφεση από 4,7%, με βάση το αισιόδοξο, έως 7,9%, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο (!), κάνει λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μοιάζοντας να απομακρύνεται από τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες διατηρούσαν αρκετά χαμηλά το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι οι απώλειες τον Μάρτιο ως προς την πορεία των εσόδων κυμαίνονται στο 5% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι το βασικό σενάριο της κυβέρνησης κάνει λόγο για 4,7% ύφεση στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Όμως, υπάρχει και το απαισιόδοξο σενάριο πλέον στο «τραπέζι». Βάσει αυτής της εκδοχής, η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 7,9%.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, καθοριστικό για τις εξελίξεις στην οικονομία θα είναι το φθινόπωρο, οπότε θα φανεί εάν απαιτηθεί ακόμη ένας γύρος περιοριστικών μέτρων με αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία της αγοράς. Σε σχέση με τις δαπάνες και τα έξοδα, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι στις 29 Απριλίου ανερχόταν σε 28,2 δισ ευρώ. Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι μήνες που θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες απώλειες στον ΦΠΑ και άφησε τα… καλύτερα στα «χέρια» των Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι «υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μια ανάκαμψη από τον Ιούλιο και μετά» κυρίως λόγω κοινοτικών πόρων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ