Στα χέρια Μιωνή απόρρητα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά ο πρόεδρός της… πέρα βρέχει!

Must Read

Απίστευτο κι όμως αληθινό: την περασμένη εβδομάδα στην προανακριτική της Βουλής που εξετάζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, εξετάζοντας την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αποκάλυψε ότι στην πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, υπάρχουν κομμάτια από τα πρακτικά της προανακριτικής επιτροπής!

Συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως στην πρόταση των 30 βουλευτών, η οποία κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα, παρατίθεται αυτούσιο ένα κομμάτι από τη μήνυση του επιχειρηματία, Σάμπυ Μιωνή, κατά του πρώην υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία μήνυση, όμως, περιέχει αυτούσια κομμάτια των πρακτικών της προανακριτικής επιτροπής.

Κι όλα αυτά ενώ η προανακριτική συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της.

Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο πως, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα πρακτικά της προανακριτικής είναι μυστικά. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και απορούμε πως και δεν έχει ανατεθεί ήδη σε εισαγγελέα. Πως έφτασαν αυτούσια κομμάτια των πρακτικών στα χέρια ενός ιδιώτη, όπως είναι ο κ. Μιωνής, ώστε να τα συμπεριλάβει στη μηνυτήρια αναφορά του; Ποιος του τα έδωσε; Η προανακριτική δεν πρέπει να ζητήσει εισαγγελικό έλεγχο επί του θέματος για τις αποδεδειγμένες ποινικές ευθύνες;

Η παράνομη πράξη, είχε επισημανθεί, βεβαίως, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και την ημέρα που κατέθετε στην επιτροπή ο κ. Μιωνής, οπότε και προσκόμισε τις μηνυτήριες αναφορές του. Όταν ρωτήθηκε ο επιχειρηματίας γι’ αυτά τα αυτούσια αποσπάσματα, μάλιστα, απάντησε αδιάφορα πως θα έπρεπε να ερωτηθεί ο δικηγόρος του, καθώς ο ίδιος δεν γνωρίζει.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως, στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, ακόμη και ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, παραδέχτηκε, τη στιγμή που ο κ. Λάππας έκανε την αποκάλυψη, πως η διαβίβαση του υλικού είναι παράνομη. Αλλά ούτε κι εκείνος εισακούστηκε κι ας είναι μέλος της πλειοψηφίας. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς, αμέσως μετά, ο πρόεδρος της προανακριτικής και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μπουγάς, προσπάθησε απλά να… πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, σύμφωνα με την λαϊκή έκφραση.

Προσπάθησε, δηλαδή, να αλλάξει την κουβέντα, να επικεντρώσει τα μέλη στην κατάθεση της κ. Δημητρίου, και είπε απλά στον κ. Λάππα να ζητήσει γνωμοδότηση για το θέμα. Αντί να αλλάξει την κουβέντα, όμως, ο κ. Μπουγάς σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να στείλει τα πρακτικά στον εισαγγελέα και να ζητήσει την απόδοση ποινικών ευθυνών για τις αποδεδειγμένες ποινικές ευθύνες, όπως είναι η παραβίαση μυστικών συνεδρίασης, η υπεξαγωγή εγγράφων, αλλά και η παράβαση καθήκοντος για τα μέλη της επιτροπής που έδωσαν τα έγγραφα.

Απόπειρα συγκάλυψης των ενόχων

Εφόσον δεν προέβη στις παραπάνω ενέργειες, τότε, στην πραγματικότητα, προκύπτουν νομικές ευθύνες για τον ίδιο τον κ. Μπουγά, καθώς φαίνεται σαν να προσπαθεί να συγκαλύψει τους ενόχους, κατά παράβαση καθήκοντος.
Να θυμίσουμε, πως η ίδια επιτροπή με τον ίδιο πρόεδρο, όταν ο μάρτυρας Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν σχετίζονταν με την υπόθεση που εξετάζει η προανακριτική επιτροπή, δηλαδή τις πολιτικές ευθύνες γύρω από τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis, αντιμετωπίστηκε εξόχως σκληρά, ενώ η συμπεριφορά του ήταν νόμιμη και λογική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουγάς έστειλε τα πρακτικά στον εισαγγελέα και ζήτησε την δίωξη του κ. Δεστεμπασίδη. Προφανώς, τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της μεροληψίας της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής και του προέδρου της.

Ενδιαφέρον, τώρα, έχει να δούμε εάν κάποιο άλλο μέλος της Επιτροπής, θα στείλει, όπως κι έχει δικαίωμα, τα πρακτικά στον εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβαση του, προκειμένου να ασκηθούν, τελικά, διώξεις για τις ποινικές ευθύνες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This