ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Οι οκτώ μαρτυρικές ώρες του αρχηγού της ΕΛΑΣ στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Must Read

Τρίτη 9 Ιουλίου και ώρα 13:50… Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ορκιστεί και ο νέος υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, περνάει το κατώφλι του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, για πρώτη φορά μετά από καιρό. Τον ακολουθούν ο Αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, υπεύθυνος για τα μεταναστευτικά ζητήματα και ο υφυπουργός, Ελευθέριος Οικονόμου, υπεύθυνος για την αντεγκληματική πολιτική.

Ο «παλιός» (σ.σ. που είναι αλλιώς) επιστρέφει στον… τόπο του εγκλήματος για να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά. Το έχει κάνει άλλωστε άλλες τρεις φορές στο παρελθόν.

Η «ψυχρή» χειραψία….

Όλοι είναι στις θέσεις τους. Παλιοί και νέοι αξιωματικοί γνωρίζουν πως ο «Μιχάλης» δεν… αστειεύεται και ότι επιστρέφει στο σπίτι του. «Ήρθε για να μείνει», ήταν τα πρώτα λόγια των αξιωματικών όταν τον είδαν να περνάει το κατώφλι της Κατεχάκη. Ξέρουν παρά πολύ καλά πως είναι «σκληρός αλλά δίκαιος», ενώ δεν συγχωρεί τα λάθη. Η αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» στον 7ο όροφο του αρχηγείου είναι κατάμεστη. Οι αξιωματικοί κάθονται ως είθισται κατά σειρά βαθμού από τα πίσω καθίσματα προς τα μπροστινά.

Ο υπουργός μπαίνει στην αίθουσα και όλοι σηκώνονται όρθιοι. Οι παλιοί και νέοι αξιωματικοί γνωρίζουν αρκετά καλά πως «τώρα αλλάζουν τα πράγματα». Πρώτος στη σειρά ο πρώην- πλέον- αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, που είχε συνδέσει το όνομα του κατά το παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ, ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρούσε άριστες σχέσεις με πολλά κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυο άνδρες κοιτάνε ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά. Η αμηχανία είναι διάχυτη. Ο Ανδρικόπουλος είναι «κόκκινο πανί» για τη Νέα Δημοκρατία γιατί έχει συνδέσει το όνομα του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δίνουν τα χέρια και η «ζέστη» ατμόσφαιρα θυμίζει πλέον… Αλάσκα και ο «καύσωνας» δεν επηρέασε την πρώτη παγωμένη επαφή των δυο ανδρών

Το ραντεβού στο Γραφείο του «Μιχάλη»….

Η τελετή μετά από κυβερνητικές «βολές» και αντιπολιτευτικές σπόντες ολοκληρώνεται. Ο «Μιχάλης» πηγαίνει στο γραφείο του αφού έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. «Η δημοκρατία σαπίζει χωρίς Ασφάλεια», είπε.

Και κάπως έτσι λίγο αργότερα ξεκίνησε η «παρέλαση» στελεχών και μη, για ευχές. Όλοι είναι χαρούμενοι με την αλλαγή εκτός από έξι άτομα: τους αντιστράτηγους.

Πιο σκυθρωπός από όλους- παρόλο που το κρύβει- είναι ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Ο ίδιος καταλαβαίνει πως «έφτασε η ώρα». Με αργό βήμα πλησιάζει το Γραφείο του και μπαίνει μέσα. «Καταλαβαίνεις πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Θέλω να παραιτηθείς», του λέει ο «Μιχάλης».

Ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος βγαίνει και είναι συνοφρυωμένος, καθώς δεν του έχει απαντήσει ούτε αρνητικά ούτε καταφατικά. Ως είθισται οι αρχηγοί με την αλλαγή κυβέρνησης παραιτούνται για να διευκολύνουν την κατάσταση. Ο υπουργός, άλλωστε, έχει βρεθεί σε αντίστοιχα δύσκολες– για τους άλλους- καταστάσεις τα τελευταία 30 χρόνια.

Όταν «έπεσαν κεφάλια»….

Ο υπουργός συγκαλεί σύσκεψη το απόγευμα με τους επικεφαλείς των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ αφού πρώτα «κατσαδιάζει» τους επικεφαλείς του πυροσβεστικού σώματος στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι.

Στη πρώτη σύσκεψη του στην Κατεχάκη καλούνται όλοι οι αξιωματικοί πλην έξι: του αρχηγού και των υπολοίπων αντιστρατήγων του σώματος. Ο αρχηγός καταλαβαίνει από αυτή την κίνηση ότι, το καλύτερο που θα είχε να κάνει είναι να αποχωρήσει. Ακόμη και με αυτόν τον τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παραμένει στο γραφείο του έναν όροφο κάτω, σκέφτεται τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στον υπουργό και αν θα φτάσει την κατάσταση στα άκρα. Αν δεν παραιτηθεί η κυβέρνηση θα αποκτήσει ακόμη ένα πάτημα στο «κομματικό κράτος» και η εικόνα της νυν αντιπολίτευσης θα αρχίσει να φθείρεται ολοένα και περισσότερο. Ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος δεν απαντάει σε κανέναν τηλεφωνικά καθώς βρίσκεται σε βαθιά….περισυλλογή σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Το τηλεφώνημα

Τελικά, λίγο μετά τις εννιά το βράδυ, παίρνει πρώτα την πρώην υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη να την ενημερώσει πως παραιτείται. Το…. στήριγμα του λέει πως θα τον υποστηρίξει.

Πλησιάζει 11 το βράδυ της Τρίτης και αποφασίζει να καλέσει τον πολιτικό του προϊστάμενο.
«Σας υποβάλλω την παραίτηση μου κύριε υπουργέ», του λέει. «Οκ. Γίνεται δεκτή», του απαντάει. Η πρώην υπουργός «καλύπτει» τον…δικό της Άρη και εξαπολύει επίθεση μέσω ανακοίνωσης που εκδίδει.

Ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος αποχωρεί και γίνεται αιτία μάχης σε έναν πόλεμο που έχασε η ΕΛΑΣ όχι με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τις συνέπειες των επιχειρησιακών επιλογών του.

Η Αστυνομία θα βγει στους δρόμους και τις γειτονιές

Δύο εβδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 22 Ιουλίου η Ελληνική Αστυνομία θα είναι πλήρως εξοπλισμένη και έτοιμη να βγει στους δρόμους και στις γειτονιές. Βασικός στόχος είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και η πάταξη των συμμοριών. Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όσον αφορά τα θέματα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε πως επικρατεί κατάσταση χάους, όχι μόνο στις υποδομές αλλά και στο πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Άμεσος στόχος είναι να υπάρξει μια καταγραφή των δεδομένων που υπάρχουν και να γίνει αποσυμφόρηση των κέντρων- δομών φιλοξενίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This