Την ανάγκη ενεργοποίησης της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της Κύπρου υπογράμμισε ο συνταγματολόγος και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8.
«Να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 παράγραφος 7»
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι έχει υποστηρίξει εδώ και χρόνια την ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ στην περίπτωση της Κύπρου. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμόζεται όταν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεχθεί επίθεση από τρίτο κράτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΕ οφείλει να συνδράμει το κράτος-μέλος που βρίσκεται υπό απειλή, ακόμη και εάν πρόκειται για κίνδυνο χρήσης βίας.
«Το ΝΑΤΟ είναι σε ύπνωση»
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η Κύπρος πρέπει να προστατευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται, όπως είπε, σε «ύπνωση» και δεν διαδραματίζει ενεργό ρόλο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Κύπρος δέχεται επίθεση από το Ιράν, γεγονός που, κατά την άποψή του, καθιστά αναγκαία την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών άμυνας.
Η ελληνική στήριξη προς την Κύπρο
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ορθή την απόφαση της Ελλάδα να στείλει βοήθεια στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα προστατεύει ένα τμήμα του Ελληνισμού. Όπως ανέφερε, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι παρόμοια στάση έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν.
Αναφορά στο καθεστώς του Ακρωτηρίου
Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Κύπρο αποδεικνύει πως το έδαφος της χώρας είναι ενιαίο. Όπως είπε, ακόμη και η βάση στο Ακρωτήρι δεν μπορεί να θεωρηθεί μέρος του εδάφους της Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί ως βρετανική στρατιωτική εγκατάσταση.
Δείτε επίσης:
- Τουρκικό ΥΠΑΜ για Κύπρο: «Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ως εγγυήτρια δύναμη»
- Η Ισπανία στέλνει την πιο προηγμένη φρεγάτα της για να προστατεύσει την Κύπρο
- Υπουργείο Εξωτερικών: Πόσοι Έλληνες έχουν επαναπατριστεί τις τελευταίες ημέρες







