Αρχές φθινοπώρου κυκλοφορεί στην Ελλάδα το βιβλίο «Ρωσία Κριμαία Ιστορία»

Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα ιστορικά στοιχεία, τόσο για τα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία, όσο και για ιστορικά γεγονότα σχετικά με την Κριμαία

Must Read

Το δρόμο για το τυπογραφείο παίρνει η μετάφραση στη χώρα μας του βιβλίου των Στάρικοφ και Μπελιάεφ με τίτλο Ρωσία Κριμαία Ιστορία, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του φθινοπώρου.

Το βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα της πρόσφατης επανένωσης της Κριμαίας με την Ρωσία καθώς και την ιστορία που τα συνοδεύει. Είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται στη γλώσσα μας ένα έργο του πολυγραφότατου Ρώσου συγγραφέα και πολιτικού Νικολάι Στάρικοφ. Ο τελευταίος, μαζί με τον γνωστό στο ελληνικό κοινό Ζαχάρ Πριλέπιν, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και έχουν σχηματίσει έναν νέο, πολλά υποσχόμενο, πολιτικό φορέα στην Ρωσία. Σε αυτό τον πολιτικό σχηματισμό συμμετέχει και ο πολύ γνωστός Αμερικάνος ηθοποιός του Holywood Στήβεν Σήγκαλ, ο οποίος έχει πλέον πάρει τη Ρωσική υπηκοότητα.

Το βιβλίο πέραν των άλλων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό καθώς κάνει λόγο για το ελληνικό χωριό που εξαφάνισαν εντελώς οι Ναζί και οι συνεργάτες τους στην Κριμαία. Για τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί ενίσχυσαν το Τουρκικό ναυτικό, εις γνώση των Άγγλων. Καθώς και το παρασκήνιο πίσω από την προοπτική να παραχωρηθεί η Λήμνος στην Τουρκία.

Το newsbreak εξασφάλισε αποκλειστικά, εικόνα από το εξώφυλλο καθώς και το εισαγωγικό σημείωμα της ελληνικής έκδοσης που υπογράφει ο μεταφραστής του βιβλίου Αριστομένης Αθανασόπουλος.

Εισαγωγικό σημείωμα

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έφερε μεγάλο πλήγμα στο ηθικό των Ρώσων, παρόλο που στην αρχή πίστευαν ότι έτσι κέρδιζαν την «ελευθερία» τους και μετατρέπονταν η κοινωνία τους σε μια «σύγχρονη δημοκρατία». Όμως, πολλά προβλήματα εμφανίστηκαν αμέσως μετά το 1991, με διαμάχες, ένοπλες συρράξεις και έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ των νέων κρατών που προέκυψαν. Οι μάχες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η επέμβαση στην Τσετσενία είναι μερικά παραδείγματα.

Η Ρωσία με τη σειρά της προσπαθούσε να ορθοποδήσει και να δείξει στον κόσμο ότι είναι ακόμα μια υπολογίσιμη δύναμη και εξακολουθεί να παλεύει για αυτό. Όμως, τώρα πια δεν γίνεται λόγος για άμιλλα μεταξύ σοσιαλιστικών δημοκρατιών, αλλά για ανταγωνισμό μεταξύ κρατών, που ζητάνε το μερίδιό τους στην ελεύθερη αγορά. Το 2014 η Ουκρανία με τη Ρωσία έφτασαν στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης (κάτι που θα φαινόταν αδιανόητο είκοσι χρόνια πριν), με την παρότρυνση, φυσικά, των Δυτικών δυνάμεων, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η Ρωσία, όμως, κατάφερε και βγήκε κερδισμένη εν μέρει, παίρνοντας πίσω την χερσόνησο της Κριμαίας, που ήταν διακαής πόθος από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κατάσταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν έχει βελτιωθεί και το μέλλον των σχέσεων μεταξύ τους καθίσταται αβέβαιο.

Η Κριμαία κατέχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία. Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας παρακάτω, όποιος έχει τον έλεγχο της Κριμαίας, έχει και τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας. Κάτι που ίσχυε άλλωστε από τα αρχαία χρόνια. Από τους αρχαίους Κιμμέριους και τους αρχαίους Έλληνες, μέχρι τους Τατάρους και τους Ρως. Ο έλεγχος της Κριμαίας έδινε και δίνει πάλι στη Ρωσία μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς και εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη.

Οι συγγραφείς σε αυτό το βιβλίο ξεκινάνε με περιγραφή των γεγονότων στην Ουκρανία το 2014, με το πραξικόπημα στο Κίεβο, την εμπλοκή των αντίπαλων δυνάμεων, αλλά και τους χειρισμούς της Ρωσίας, ώστε να πάρει πίσω την Κριμαία. Χωρίς να κρύβουν την ικανοποίησή τους, καθώς και των συμπατριωτών τους, για το ότι η χερσόνησος της Κριμαίας έγινε πάλι ρωσική, παραθέτουν στη σειρά σημαντικές στιγμές των εξελίξεων του 2014, κάνοντας μια αναφορά και στο κοντινό παρελθόν, οπότε λάμβανε χώρα η διαίρεση της ΕΣΣΔ.

Συνεχίζοντας αντίστροφα στο χρόνο, οι συγγραφείς περιγράφουν καταστάσεις στην Κριμαία, μέσα από γεγονότα – σταθμούς στη ρωσική ιστορία. Πρώτα από όλα από το πώς παραδόθηκε η Κριμαία από την επικράτεια της σοβιετικής Ρωσίας, στη σοβιετική Ουκρανία επί Χρουστσόφ. Έπειτα περνάνε στις δοκιμασίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη ναζιστική εισβολή. Μετά περιγράφουν στιγμές του Εμφυλίου Πολέμου στην Κριμαία, που ακολούθησε μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Λίγο πριν από αυτό, αναφέρουν γεγονότα της Κριμαίας κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και την περίοδο της Επανάστασης του 1905. Πηγαίνοντας σχεδόν μισό αιώνα πίσω, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853 – 1856), ο οποίος είχε αντίκτυπο και στο τότε ελληνικό κράτος. Καταλήγοντας, οι συγγραφείς, δίνουν μια περιγραφή στο πώς αποκτήθηκε για πρώτη φορά η Κριμαία από τους Ρώσους, επί βασιλείας της Αικατερίνης.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο γραμμένο για Ρώσους, αλλά και για οποιονδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα ιστορικά στοιχεία, τόσο για τα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία, όσο και για ιστορικά γεγονότα σχετικά με την Κριμαία. Ο όγκος του βιβλίου μπορεί να μη χωράει τόσες πολλές πληροφορίες, αλλά οι παραπομπές που παραθέτουν οι συγγραφείς, προσφέρουν αρκετά στοιχεία για όποιον θέλει να το ερευνήσει περισσότερο.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This