Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη

Must Read

Τη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη τιμά η Θεσσαλονίκη με δύο αναμνηστικές πλάκες που τοποθετήθηκαν από χθες στην οδό Παύλου Μελά, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, για να θυμίζουν στους περαστικούς -στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης- ότι στο κτίριο με τον αριθμό 22 λειτούργησε το θρυλικό Ουζερί Τσιτσάνης.

Εκεί, στο ημιυπόγειο με τον αριθμό 21, ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης έζησε από το 1942 έως το 1946 και έγραψε ορισμένα από τα ωραιότερα τραγούδια του, όπως τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», την «Αχάριστη», το «Μπαχτσέ Τσιφλίκι», την «Αρχόντισσα», τα «Πέριξ», το «Τρέξε, μάγκα, να ρωτήσεις», την «Αθηναίισσα», το «Τι σε μέλλει εσένα κι αν γυρνώ», το «Μπλόκο» και πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια.

Η τοποθέτηση των δύο αναμνηστικών πλακών στα κτίρια της οδού Παύλου Μελά 21 και 22 από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα αποτελεί μια πράξη ελάχιστης απόδοσης τιμής στον Βασίλη Τσιτσάνη, τον μεγάλο δημιουργό και λαϊκό συνθέτη που σημαδεύτηκε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και που ο ίδιος σημάδεψε και δόξασε την πόλη με το έργο και τα αριστουργήματά του.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 107 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη και 38 ετών από τον θάνατό του, παρουσία της «Παρέας του Τσιτσάνη», που τραγούδησαν κάποια τραγούδια, σε μια σεμνή τελετή τοποθετήθηκαν οι δύο πλάκες, με τον δήμαρχο να δηλώνει: «O Δήμος Θεσσαλονίκης αποδίδει σήμερα την ελάχιστη τιμή σε έναν μεγάλο Ελληνα δημιουργό. Συγχρόνως εκπληρώνει και ένα χρέος απέναντι στον λαϊκό συνθέτη, απέναντι σε μεγάλες στιγμές του ελληνικού πολιτισμού».

Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού, προετοιμάζει διήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, με ρεμπέτικες κομπανίες και σχήματα της πόλης, ενώ η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει κάθε χρόνο τη «Βραδιά Τσιτσάνη» στην πλατεία της Ανω Πόλης που φέρει το όνομα του μεγάλου δημιουργού.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης πήγε στη Θεσσαλονίκη το 1937 για να υπηρετήσει τη θητεία του. Πολέμησε το 1940-41 στο μέτωπο, γύρισε και αρραβωνιάστηκε τη μετέπειτα γυναίκα του Ζωή Σαμαρά. Τέλη του 1942, για να μπορέσει να επιβιώσει, άνοιξε μαζί με τον κουνιάδο του, Αντρέα Σαμαρά, το Ουζερί Τσιτσάνης στην Παύλου Μελά 22 και νοίκιασε το ημιυπόγειο, στην Παύλου Μελά 21, όπου έζησε από το 1942 έως το 1946.

Η Θεσσαλονίκη, επιτέλους, διά του δημάρχου της, Κωνσταντίνου Ζέρβα, τίμησε τη μνήμη του μεγάλου λαϊκού συνθέτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This