Μητροπολίτης Δράμας Παύλος: Ο Ζώρας Μελισσανίδης ήταν ο χαρακτηριστικός τύπος του Ρωμιού, του Πόντιου

Τα συγκινητικά λόγια του κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ζώρας του Πόντου – Γεώργιος Μελισσανίδης», το 2010

Must Read

Ένθερμος Πόντιος και άοκνος εργάτης της διατήρησης της ποντιακής ιστορίας και παράδοσης, ο μακαριστός μητροπολίτης Δράμας Παύλος δεν έπαψε ούτε στιγμή να θυμάται τις ρίζες του και να κάνει αγώνα για να μεταλαμπαδεύσει όλα όσα γνώριζε στις νεότερες γενιές. Με κάθε ευκαιρία μνημόνευε τους πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς που ξεριζώθηκαν βίαια από την πατρίδα και διασκορπίστηκαν σε κάθε γωνιά της γης όπου όμως κατάφεραν να ριζώσουν και να προκόψουν.

Ξεχωριστό χώρο στην καρδιά του κρατούσε πάντα για τον Ζώρα Μελισσανίδη, πατέρα του Δημήτρη, του Ιάκωβου και της Όλγας Μελισσανίδη. 

«Στην Παναγία Σουμελά είχα τη χαρά να γνωρίσω πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, που χαρακτηρίζονταν από ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη για τον Πόντο. Μεταξύ αυτών συνδέθηκα φιλικά με τον αείμνηστο Ζώρα Μελισσανίδη και την κόρη του Όλια. Ο Ζώρας ερχόταν στην Παναγία Σουμελά το Πάσχα και έμενε μέχρι τον Οκτώβριο. Ζούσαμε όμορφα. Μάλιστα, ενταφιάστηκε στο προσκύνημα, τέλεσα εγώ τη νεκρώσιμη ακολουθία κι έτσι τον είχαμε μονίμως πλέον στην Παναγία Σουμελά, μαζί με άλλους επιφανείς Ποντίους στο κοιμητήριο», είχε δηλώσει πέρυσι ο μακαριστός Δεσπότης στο pontosnews.gr.

Η πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου

Μάλιστα, πριν από 12 χρόνια, όταν έγινε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου Ο Ζώρας του Πόντου – Γεώργιος Μελισσανίδης (Τάσος Κοντογιαννίδης, εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2010), ταξίδεψε περίπου 700 χιλιόμετρα για να μιλήσει για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, όπως είχε πει. Τότε είχε κάνει λόγο για ένα βιβλίο πνευματικό απόκτημα για τις επόμενες γενιές, ένα συναξάρι όπου μαζί με τον Ζώρα Μελισσανίδη τιμούνται και όλοι οι Πόντιοι.

Ακούστε τη συγκινητική ομιλία του Πόντιου ιεράρχη που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, χθες, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και σε ηλικία μόλις 59 ετών:

ΠΗΓΗ: pontosnews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This