Εγκληματολόγος ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να διδάξει το… προφίλ του «Τζόκερ» στο Πανεπιστήμιο!

Must Read

Εντυπωσιασμένος δηλώνει ο Βρετανός νευρο-εγκληματολόγος , Adrian Raine, από την ταινία «Joker», που «σπάει» ταμεία ήδη από την πρώτη μέρα προβολής!

Μιλώντας στο περιοδικό Vanity Fair σχετικά με τον αυθεντικό τρόπο που το φιλμ του Todd Phillips απεικονίζει την σκοτεινή πορεία ενός διαταραγμένου μυαλού μέχρι την ακραία βία, ο διακεκριμένος επιστήμονας, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, αποκάλυψε μάλιστα ότι σκοπεύει να συμπεριλάβει το Joker στη… διδακτέα ύλη του!

Ο Adrian Raine δεν πήγε στην προβολή του Joker την περασμένη Παρασκευή με υψηλές προσδοκίες. Ο νευρο-εγκληματολόγος είναι πρωτοπόρος στη έρευνα του μυαλού των βίαιων εγκληματιών, και μάλιστα αποτελεί το πρώτο άτομο που χρησιμοποίησε μεθόδους εγκεφαλικής απεικόνισης για να μελετήσει δολοφόνους. Στην πραγματικότητα, ο αξιοσέβαστος Βρετανός ερευνητής — που αφιέρωσε δεκαετίες της ζωής του στην κατανόηση των κινήτρων των εγκληματιών — απλώς δεν είναι και τόσο μεγάλος φαν του Μπάτμαν. Όταν λοιπόν μπήκε στον κινηματογράφο του Ντάρλινγκτον, στην Αγγλία, για να δει την αμφιλεγόμενη ταινία του Todd Phillips, σκοπός του ήταν κυρίως να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο με τα ανίψια του, στις διακοπές από τις διδακτικές του υποχρεώσεις στο University of Pennsylvania, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό όμως που παρακολούθησε ο Raine στη μεγάλη οθόνη, συνεχίζει το VF, τον άφησε άφωνο. Σύμφωνα με τον καθηγητή νευρο-εγκληματολογίας, το σενάριο — από τον Phillips και τον Scott Silver—καταγράφει με αυθεντικό τρόπο τον τρόπο που ένας άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί σε βαθιά ανησυχητικές πράξεις βίας, μέσω ενός συνδυασμού γενετικών παραγόντων, παιδικού τραύματος, ψυχικών ασθενειών που έχουν απομείνει χωρίς θεραπεία, και κοινωνικής πρόκλησης. Παρόλο που o Raine δεν ήταν σίγουρος πώς προφέρεται το όνομα του Joaquin Phoenix, ο νευρο-εγκληματολόγος έμεινε άφωνος από τις λεπτομέρειες και την σκοτεινή χάρη της ερμηνείας του ηθοποιού, με έμφαση στην παράξενη συμπεριφορά, εμφάνιση, και τα κοινωνικά τικ που επιδεικνύουν όσοι υποφέρουν από ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας. «Σίγουρα θα είναι υποψήφιος για Όσκαρ» πρόβλεψε ο επιστήμονας.

«Η ταινία ήταν μια αναπάντεχα ακριβής πρόβλεψη για το είδος του background και των συνθηκών που, όταν συνδυαστούν, μπορούν να δημιουργήσουν έναν δολοφόνο» είπε ο Raine. «Εδώ και 42 χρόνια, μελετώ τα αίτια του εγκλήματος και της βίας. Παρακολουθώντας το φιλμ σκέφτηκα, “Ουάου, τι αποκάλυψη. Πρέπει κάποια στιγμή να αγοράσω αυτό το φιλμ, και να προβάλω αποσπάσματά του (στο μάθημα). Είναι ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο για το πώς δημιουργείται ένας δολοφόνος. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση», παραδέχτηκε ο Raine, ακόμα ξαφνιασμένος για το πόσο του άρεσε το φιλμ. «Μιλάω για αυτούς τους παράγοντες στην τάξη και, ειλικρινά, είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια ιστορία από την αληθινή ζωή που να συνδυάζει όλα αυτά τα κομμάτια (του παζλ)» προσθέτει ο επιστήμονας.

Ο Raine απαρίθμησε μάλιστα μια λίστα παραγόντων που περιλαμβάνονται στην πλοκή του Joker και συμβάλλουν στην στροφή του «Άρθουρ Φλεκ» στη βία. «Η σωματική κακοποίηση είναι στη λίστα, όπως και η παραμέληση και ο υποσιτισμός στην παιδική ηλικία. Το να μεγαλώνει ένα παιδί βυθισμένο στη φτώχεια αυξάνει επίσης τον κίνδυνο» εξηγεί ο ψυχολόγος. [Ο ήρωας] είναι υιοθετημένος, και τα παιδιά που είναι υιοθετημένα έχουν δύο-τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκληματική συμπεριφορά…Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι επειδή με τις υιοθεσίες, το μωρό αποχωρίζεται τη μητέρα για ένα διάστημα. Αυτή η διακοπή της διαδικασίας δεσίματος μητέρας-παιδιού σε μια κρίσιμη περίοδο ξέρουμε ότι επηρεάζει την ανάπτυξη της προσωπικότητας σε βάθος χρόνου».

Ο Raine υπογραμμίζει ωστόσο ότι «η σχέση ανάμεσα στα προβλήματα ψυχικής υγείας και τη βία είναι φυσικά, ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα», όπως αποδεικνύουν εξάλλου και οι συζητήσεις που έχει προκαλέσει η ταινία. «Δεν πρέπει να στιγματίζουμε τους ψυχικά ασθενείς ανθρώπους ως επικίνδυνα άτομα», τονίζει ο επιστήμονας, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται κάποια σημάδια, ώστε να παρέχεται έγκαιρα θεραπεία. Σύμφωνα με τον Raine, το φιλμ είναι εκπληκτικά ακριβές στην απεικόνιση του τρόπου που ο Άρθουρ Φλεκ οδηγείται σταδιακά στην αντιδραστική επιθετικότητα. «Οι ψυχικά ασθενείς άνθρωποι δεν γυρνάνε πέρα δώθε σκοτώνοντας το ένα θύμα μετά το άλλο, σχεδιάζοντας δολοφονίες ή ληστείες τραπεζών. Όχι, αντιδρούν ενστικτωδώς και με βάση το συναίσθημα». Στο φιλμ, υπογραμμίζει ο Raine, η βία του «Άρθουρ» μοιάζει αυθεντική επειδή ακριβώς είναι «αντιδραστική επιθετικότητα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This