«Η Ελλάδα, πιστή στις ιστορικές της παρακαταθήκες, παραμένει -και μάλιστα υπό τη συγκυρία της «φλεγόμενης» από τις πολεμικές συγκρούσεις ευρύτερης περιοχής μας- ένα είδος «ακραίου ορίου» της Δύσης προς την Ανατολή».
Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στο Ζάππειο Μέγαρο.
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, πρόκειται για ένα όριο το οποίο δεν είναι προορισμένο να διχάζει και να μεγαλώνει τις αποστάσεις ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αλλά, μέσω της ιστορικής του διαδρομής αλλά και της ιστορικής του προοπτικής, να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με την Ανατολή, γέφυρες ειρήνης, ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «σπονδή σε αυτόν τον Οικουμενικό Ελληνισμό» την επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίζουν για τον τόπο μας και οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα εκτός των συνόρων της πατρίδας μας.
Με αφορμή τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, ήμασταν και είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Κι αυτό είναι το πρώτο μεγάλο δίδαγμα με ηλικία 25 αιώνων». Πρόσθεσε πως υπήρξε όμως και μία στιγμή δικαίωσης του σχεδιασμού και της προνοητικότητας, καθώς ήταν τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή αυτά που σταμάτησαν τον εισβολέα και στάθηκαν η βάση της ακτινοβολίας της Αθήνας.
Παρέστησαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Βαρδής και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη από το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, πρεσβευτές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά την εκδήλωση έγινε γνωστή και η σύσταση της διεθνούς επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων και θα έχει ως συντονίστρια/πρόεδρο τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.