«Η Αρχή του Καλού» – Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Καϊάφα

Must Read

Το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιώργου Καϊάφα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις Δυάς Εκδοτική. Ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές παρουσίασε πριν από λίγες μέρες την «Αρχή του Καλού», ένα μυθιστόρημα «τοποθετημένο» στα χρόνια μιας τεράστιας, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όχι πολύ μακριά από το σήμερα που ζούμε όλοι μας.

Πρωταγωνιστής στις σελίδες του βιβλίοθ είναι ο Ορφέας. Ένας σχεδόν… γκρίζος άνθρωπος, με μια όμως ιδιαιτερότητα. Πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ, μια κληρονομική (;) νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά να εκδηλώνεται κιόλας από την παιδική του ηλικία.

Από εκεί ξεκινάει και η ιστορία. Ένα παιδί που δεν γνωρίζει το γιατί, που δεν μπορεί να αντιληφθεί το τότε, όμως θυμάται. Και θυμάται καλά. Αυτή του η αρρώστια του δεν θα τον νικήσει οριστικά, όμως θα τον απομονώσει μέσα στα εκατομμύρια των λέξεων των βιβλίων που θα διαβάσει στο υπόλοιπο της ζωής του, μήπως έτσι καταφέρει και την νικήσει αυτός.

Αρκετά χρόνια αργότερα, μεγάλος πια, αλλά και γκρίζος όπως ήταν πάντα, θα νοιώσει απρόσμενα στην καρδιά του τα πρώτα τσιμπήματα από τα βέλη του θεού Έρωτα. Η μοίρα, που τόσα σκληρά, μάλλον, παιχνίδια του είχε παίξει στο παρελθόν ή ίδια εκείνη μοίρα που τον είχε ξεχάσει για πολλά χρόνια, θα τον φέρει μπροστά στην όμορφη γιατρό Αριάδνη. Κι ο Ορφέας, αφού καταφέρει να ξεπεράσει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, θα της εξηγήσει γεμάτος έρωτα γι’ αυτήν, την «αρχή του καλού». Την ίδια του την… θεραπεία. Ένα παιδί θα είναι ο καρπός του έρωτά τους.

Σπουδαία όλα αυτά και η θεωρία του Ορφέα δεν είναι διόλου άσχημη, αλλά μοιάζει τελικά να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πως να νικήσει το καλό, όταν το κακό έχει χτίσει μιαν ολόκληρη αυτοκρατορία γύρω μας; Εδώ χρειάζονται δραστικές λύσεις, που δυστυχώς κανείς δεν είναι ικανός να προσφέρει. Δεν βλέπεις πως είναι ο κόσμος γύρω μας; Η ανέχεια, η πείνα, η δυστυχία, ο πόλεμος.

Όλα βασιλεύουν παντού. Θεριεύουν μέρα με την ημέρα. Ο φόβος κυριαρχεί. Το κακό βρίσκεται κι αυτό παντού. Σε κάθε γωνιά της πλατείας, του κόσμου ολόκληρου. Ο κόσμος δεν αλλάζει έτσι απλά, βασισμένος πάνω σε μια παρωχημένη ιδέα, ενός και μόνο ανθρώπου και μάλιστα με μια διαπιστωμένη νευρική διαταραχή. Ούτως ή άλλως οι θεωρίες καλές είναι, όμως για να έχουν μια βάση συζήτησης και φυσικά έναν στόχο, θα πρέπει να μπορούν και να εφαρμοστούν. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Από πολλούς, όχι από έναν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αριστερά ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές, δίπλα του ο εκδότης Γιώργος Μωύσογλου και δεξιά ο συγγραφέας Γιώργος Καϊάφας

Μα η αρχή του καλού δεν είναι για τον κόσμο. Είναι για το μέσα μας. Πρώτα είναι για τους εαυτούς μας. Αν βρεθείς ποτέ και ΕΣΥ στο σταυροδρόμι αυτό, δε μπορείς να διαλέξεις το κακό. Γιατί, απλούστατα δεν υπάρχει κακό! Μόνο το καλό υπάρχει. Και το ξέρεις πάρα πολύ καλά, πως μόνο το καλό υπάρχει. Δεν θες να το πιστέψεις. Γιατί η καθημερινότητα και η ζωή που ζεις σε έμαθε να είσαι… κατεργάρης. Δυστυχώς. Ξεκίνα, λοιπόν, από το μέσα σου και συνέχισε την πορεία σου. Σήμερα; Τώρα, περιμένεις να δεις αποτελέσματα;

Όχι! Όχι, ο κόσμος δεν αλλάζει. Δεν θ’ αλλάξει ποτέ. Μια στιγμή όμως, είναι αρκετή. Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί και να κάνει την θεωρία, πράξη. Η αρχή του καλού για τον πνευματικό της… πατέρα τον Ορφέα είναι τόσο εύκολο, τόσο απλό να εφαρμοστεί και στην πράξη. Είναι γραμμένη στο DNA του καθενός από μας. Θα την εφαρμόσει, μάλιστα, ο ίδιος, πρώτος απ’ όλους δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο και στους υπόλοιπους πως αρκεί και μόνο να πιστεύεις σε αυτό που πρεσβεύεις, σε αυτό που πιστεύεις και κουβαλάς βαθιά μέσα σου και τότε.

Τότε, ακόμα και ΕΣΥ που ήσουν γκρίζος, άχρωμος, άοσμος, άτολμος μέχρι εκείνη τη στιγμή, ίσως και να πας της ζωή σου ένα βήμα ψηλότερα. Και όχι μόνο για σένα, αλλά και για πολλούς ανθρώπους τριγύρω σου. Ίσως για χιλιάδες ακόμα ανθρώπους. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η αρχή του καλού εφαρμόστηκε τέλεια. Για τον Ορφέα δε, που το τόλμησε, τα αποτελέσματα ήταν τελικά τραγικά. Όμως, η χαρά του γιατί έκανε πράξη τα πιστεύω του, όπως αυτός το νόμιζε, ήταν σίγουρα μεγαλύτερη. Άξιζε ο κόπος.

Φυσικά, πάντα το κακό βασιλεύει ή, αυτό που σε μας μοιάζει με κακό σε έναν κόσμο που γύρω μας μοιάζει να καταρρέει. Όμως, αναρωτηθήκαμε τι θα συνέβαινε γύρω μας, αν όλοι μας ακολουθούσαμε πιστά την αρχή του… καλού;

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Γιώργος Καϊάφας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Σήμερα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία-δημόσιες σχέσεις στο “ΙΕΚ-ΟΜΗΡΟΣ” και στη συνέχεια εργάστηκε σε περιοδικά, εφημερίδες και ραδιόφωνα, ως αθλητικός συντάκτης. Είναι παντρεμένος, λάτρης της κηπουρικής, του βιβλίου και της μαγειρικής, στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη συλλογή φωτογραφιών από την Αθήνα του 19ου αιώνα ακόμα, στη σελίδα Η Παληά Αθήνα στο facebook και το blog του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This