Μουσείο της Ολυμπιακής στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Must Read

Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, με χιλιάδες ιστορικά αντικείμενα από τη θρυλική Ολυμπιακή του Αριστοτέλη Ωνάση, θα δημιουργηθεί στο υπερσύγχρονο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και στα κτίρια του πρώην αεροδρομίου, που διά νόμου έχουν χαρακτηριστεί μνημεία νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αποκάλυψη έγινε στην «Espresso» από τον ιδρυτή και πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ) Βασίλη Τσατσαράγκο, ο οποίος πλέον αισθάνεται δικαιωμένος για τον 25ετή αγώνα που έδωσε μαζί με τους πρώην εργαζομένους της θρυλικής αεροπορικής εταιρίας, τόσο για να συγκεντρωθούν τα 23.000 ιστορικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και 9 αεροσκάφη, όσο και για να χαρακτηριστούν κάποια κτίρια «μνημεία νεότερης Ιστορίας», με σκοπό η «καρδιά» της Ολυμπιακής να χτυπά για πάντα στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει του επενδυτικού σχεδιασμού της Lamda Development, τα κτίρια θα ανακαινιστούν και θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ στους χώρους τους θα φιλοξενηθούν αντικείμενα μιας «χρυσής» εποχής για την Ολυμπιακή, η οποία, μετά την εξαγορά της από τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, το 1957, μετατράπηκε με ταχύτατους αναπτυξιακούς ρυθμούς σε εταιρία των πέντε ηπείρων.

Ανάμεσα σε αυτά, οι στολές των αεροσυνοδών και των πιλότων που σχεδιάστηκαν από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας, όπως οι Jean Dessès (Γιάννης Ντεσσές), Κοκό Σανέλ, Πιερ Καρντέν, Γιάννης Τσεκλένης, οι οποίες ξεχωρίζουν στη λίστα. Αλλά και το πανάκριβο σκαλιστό με φύλλα χρυσού γραφείο του Αριστοτέλη Ωνάση, εκείνο του γιου του, Αλέξανδρου, το επιβλητικό ψηφιδωτό στο οποίο απεικονίζεται ο Φαέθων, ο γιος του θεού Ηλιου, που είχε παραγγείλει ο μεγιστάνας, αλλά και τα επώνυμα πορσελάνινα σερβίτσια και ασημικά Cristofle και Dior που χρησιμοποιούνταν για τους vip πελάτες της Ολυμπιακής.

Τη θέση τους θα πάρουν και ιστορικά αντικείμενα και μια σειρά από υπολογιστές και όργανα υψηλής αεροπορικής τεχνολογίας, μέρη από το control του επιχειρησιακού ελέγχου και του check-in, αλλά και οι ιμάντες που χρησιμοποιούνταν για τις βαλίτσες των επιβατών. Όσo για τα αεροπλάνα που έχουν περάσει στην κατοχή του ΠΟΛΚΕΟΑ, το πρώτο 747, το πρώτο 727 και το πρώτο 737 της Boeing με την αποπεράτωση του έργου θα κοσμούν τους εξωτερικούς χώρους της συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ.

Τα κτίρια που θα γλιτώσουν το γκρέμισμα είναι το υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας (ΚΑΕ), το οποίο θα μετατραπεί σε Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, το υπόστεγο «Παγόδα», το οποίο χτίστηκε από τους Αγγλους που το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη, και το κεντρικό κτίριο του πρώην Αερολιμένα Αθηνών, σχεδιασμένο από τον κορυφαίο Φινλανδό αρχιτέκτονα Eero Saarinen.

Το υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας είναι το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση αεροσκαφών και χρονολογείται στο 1931. Αρχικά είχε κατασκευαστεί στην Κέρκυρα, στην περιοχή Γουβιές, για να εξυπηρετεί την κίνηση των γαλλικών υδροπλάνων που κινούνταν από την Ευρώπη προς την ανατολική Μεσόγειο. Εκεί διατηρήθηκε μέχρι τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1949 αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στο Αεροδρόμιο Ελληνικού. Το υπόστεγο μεταφέρθηκε στο Ελληνικό με πρωτοβουλία του Στέφανου Ζώτου, ιδρυτή της Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This