60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ο Χρυσός Αλέξανδρος στο «Θα ‘ρθει η Φωτιά» του Ισπανού Ολιβερ Λάσε (video)

Must Read

Σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον και μέσα σε ατμόσφαιρα γιορτής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 10/11 η τελετή απονομής των βραβείων του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Η απονομή των βραβείων της Κριτικής Επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 60ού Φεστιβάλ, στην οποία φέτος συμμετείχαν οι Ρουγκίλε Μπαρζντζιουκάιτε, κινηματογραφίστρια, θεατρική σκηνοθέτις, καλλιτέχνις (Λιθουανία), Τζάκι Ντέιβις, παραγωγός (Ηνωμένο Βασίλειο), Αριάν Λαμπέντ, ηθοποιός (Γαλλία), Αγγελική Παπούλια, ηθοποιός (Ελλάδα), Βίλαντ Σπεκ, κινηματογραφιστής, συγγραφέας, επιμελητής ταινιών (Γερμανία), είχε ως εξής:

  • Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος (χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ): «Θα ‘ρθει η Φωτιά» του Ολιβερ Λάσε (συμπαραγωγή Ισπανίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου)
  • Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ): «Πυρετός» της Μάγια Ντα-Ρεν (συμπαραγωγή Βραζιλίας, Γαλλίας, Γερμανίας)
  • Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος: Στη σκηνοθέτη Μελίνα Λεόν για την ταινία «Τραγούδι Χωρίς Ονομα» (συμπαραγωγή Περού, Ισπανίας, ΗΠΑ)
  • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Στον Αμαδόρ Αριας για την ερμηνεία του στην ταινία «Θα ‘ρθει η Φωτιά» του Ολιβερ Λάσε
  • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Στην Γκρέτα Φερνάντεθ, για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Κόρη του Κλέφτη» σε σκηνοθεσία Μπελέν Φούνες (Ισπανία)
ΘΑ ΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΧΡΥΣΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 60ΦΚΘ
«Θα ‘ρθει η Φωτιά» του Ολιβερ Λάσε

Για το νεοσύστατο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ με τον εύγλωττο τίτλο «Γνωρίστε τους Γείτονες», εξάλλου, το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος – Meet the Neighbors (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) πήγε στην ταινία «Τλαμές», σε σκηνοθεσία Αλά Εντίν Σλιμ (συμπαραγωγή Τυνησίας, Γαλλίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τα εγχώρια πράγματα, η πορεία της εξαιρετικά επίκαιρης ταινίας «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη», του Κύπριου Σταύρου Παμπαλλή, με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, ήταν κυριολεκτικά σαρωτική, καθώς απέσπασε βραβεία σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες, με κυριότερο το βραβείο για καλύτερη ελληνική ταινία που απέσπασε από τη FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου).

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ
«Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη», του Σταύρου Παμπαλλή

Διαβάστε επίσης: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης κλείνει τα 60 και το γιορτάζει! (video)

Τα βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τέλος, και πιο συγκεκριμένα το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή που έκανε πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, δόθηκε εξ ημισείας στην Ρηνιώ Δραγασάκη για την ταινία «Cosmic Candy» και τον Κώστα Αθουσάκη για την ταινία «Περσεφόνη».

Αναλυτικά τα βραβεία του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This