Τέλος εποχής για το «Αθήναιον» – Κατεδαφίζεται το ιστορικό θέατρο των «αστεριών»

Must Read

Πέρασε πλέον στην ιστορία το ιστορικό θερινό θέατρο Αθήναιον, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Μάρνη, καθώς οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά στο πίσω μέρος της σκηνής του, όπου ανέβηκαν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες παραστάσεις, όπως «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη!

Στον τοίχο του Αθήναιον ήταν χρόνια αναρτημένη μια πινακίδα που έγραφε: «Διατίθεται το παρόν». Τα χρόνια κύλησαν και κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον, ώσπου το ιστορικό θέατρο οδηγήθηκε σε πλήρη παρακμή και την περασμένη Τετάρτη άρχισαν εργασίες για την κατεδάφισή του.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το Αθήναιον ανήκε σε μια σχολή με έδρα την Πάτρα, που φέρεται ότι ζητούσε ενοίκιο 100.000 ευρώ τον χρόνο. Δεδομένου ότι κανένας θεατρικός επιχειρηματίας δεν μπορούσε να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό για μια θεατρική σκηνή που λειτουργούσε μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες σε μια περιοχή με αυξημένη εγκληματικότητα, το «λουκέτο» ήταν μονόδρομος.

Το Αθήναιον, χωρητικότητας 700 θεατών, χτίστηκε το 1895 και τα χρόνια που ακολούθησαν συνδέθηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες, ενώ φιλοξένησε εμβληματικές παραστάσεις, όπως «Η όπερα της πεντάρας», «Βιολιστής στη στέγη» ή «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έκανε πρεμιέρα στις 22 Ιουνίου 1973, μεσούσης της χούντας.

Για πολλά χρόνια το θέατρο ανήκε στον θεατρικό παραγωγό Γιώργο Λεμπέση, ο οποίος ξεκίνησε ως ηθοποιός των μπουλουκιών (περιφερόμενοι θίασοι) και γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ανέλαβε τις θεατρικές δουλειές της Τζένης Καρέζη.

Το Φινάλε

Επί εποχής Λεμπέση το Αθήναιον αποτέλεσε, επίσης, στέγη του Λάκη Λαζόπουλου, ενώ η τελευταία παράσταση που φιλοξένησε ήταν η επιθεώρηση «Πού πας, ρε Γιωργάκη, με τέτοιο καιρό;» με πρωταγωνιστές τους Στάθη Ψάλτη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Μάρθα Καραγιάννη.

«Είδα χθες την μπουλντόζα και βούρκωσα. Όλα σε ένα σωρό. Είπα: στην Ελλάδα του 2019 η μνήμη τού Αθήναιον θα καλυφθεί από τόνους τσιμέντου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι κάποιοι άλλοι, περισσότερο ρομαντικοί, περισσότερο αισθηματίες, θα φροντίσουν να διατηρηθεί η ιστορία του, μέσα από την έρευνα και τη μελέτη» έγραψε στο προφίλ του στο facebook ο καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Βιβιλάκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This