«Σήμα» κινδύνου από τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς

Τα απειλούμενα θαύματα της UNESCO

Συντάκτης: Newsroom

Πολυετείς πολεμικές συρράξεις, εμφύλιοι πόλεμοι, κλιματική αλλαγή, έντονη αστικοποίηση. Τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι μοναδικοί «θησαυροί», που εδώ και αιώνες στέκουν όρθιοι σαν ζωντανές αποδείξεις του μακρινού παρελθόντος, κινδυνεύουν με αφανισμό για όλους τους παραπάνω λόγους και ακόμη περισσότερους.

  • Από τη Γιώτα Βαζούρα

Η UNESCO στην επίσημη λίστα της με τα μνημεία που «εκπέμπουν» σήμα κινδύνου -το κάθε ένα για διαφορετικούς λόγους- έχει συμπεριλάβει 56 σημαντικά πολιτιστικά και γεωγραφικά τοπόσημα, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει αλλά και να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Το Τιμπουκτού, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές πόλεις του Μάλι

Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους κινδύνους όλων είναι το κλίμα και οι ραγδαίες αλλαγές του, οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου και όσο δεν λαμβάνονται επαρκή και αποτελεσματικά μέτρα από τις κυβερνήσεις, η κατάσταση για τα σπουδαία αξιοθέατα του πλανήτη θα χειροτερεύει. Στη μελέτη “Antiquity”, που εξέδωσε τον περασμένο χειμώνα το έγκριτο Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ, εξετάστηκε αυτός ο αντίκτυπος που έχει η κλιματική αλλαγή στα μνημεία ανά τον πλανήτη και κατέστη σαφές, πως είναι τόσο έντονος και διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει το κλίμα, που είναι υπερβολικά δύσκολο για να αντιμετωπιστεί από έναν μόνο οργανισμό. Μία συλλογική προσπάθεια είναι αυτό που απαιτείται.

Στις αρχές του καλοκαιριού, η UNESCO είχε προτείνει την ένταξη της Βενετίας και της λιμνοθάλασσάς της στην περιώνυμη λίστα της, κάνοντας λόγο πως τα μέχρι τώρα μέτρα, που έχουν παρθεί στην πόλη για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της τοποθεσίας -εξαιτίας του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής- είναι ανεπαρκή. Τελικώς, η Επιτροπή αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την ιταλική πόλη στον Κατάλογο αυτό, αποδεχόμενη τη δέσμευση των αρχών της πόλης πως σύντομα θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα για την προστασία της. Ποια είναι, όμως, τα υπόλοιπα τοπόσημα που η UNESCO αποφάσισε να προστατεύσει, εντάσσοντάς τα στον Κατάλογο με τα μνημεία που κινδυνεύουν;

Η αιγυπτιακή παλαιοχριστιανική πόλη Αμπού Μένα.

Το «ΕΣΤΙΑζω» μάς «ταξιδεύει» σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, για να παρουσιάσει όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτιστική μας κληρονομιά τον 21ο αιώνα.

Στη λίστα της UNESCO με τα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο, συγκαταλέγεται από το 2017 το Ιστορικό Κέντρο της Βιέννης. Η αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ευρώπης καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της έντονης ανοικοδόμησης, με τα υψηλά κτήρια να απειλούν την ιστορική φυσιογνωμία της επιβλητικής πόλης. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην ανακοίνωση που εξέδωσε κατά την ένταξη της Βιέννης κάτω από την πολιτιστική της «ομπρέλα» ανέφερε ότι οι ουρανοξύστες που οικοδομούνται στο κέντρο της παλιάς πόλης στη Βιέννη είναι η αιτία για την οποία η περιοχή κινδυνεύει να χάσει την προσωπικότητά της και την παγκόσμια αξία της.

Από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση απειλείται ένας από τους γνωστότερους βαλτότοπους του κόσμου. Τα Έβεργκλεϊντς της νότιας Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες -το μοναδικό μνημείο των ΗΠΑ που βρίσκεται στον συγκεκριμένο Κατάλογο- κινδυνεύουν με αφανισμό. Οι λόγοι; Το οικοσύστημα έχει διαταραχθεί σοβαρά λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της υπέρμετρης αγροτικής αξιοποίησης στην περιοχή αλλά της μεγάλης ρύπανσης.

Το τροπικό δάσος της Σουμάτρα στην Ινδονησία.

Διαφορετικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τροπικό δάσος της Σουμάτρα στην Ινδονησία. Η παράνομη υλοτομία, η λαθροθηρία αλλά και η διάνοιξη δρόμων στο προστατευμένο και παρθένο δάσος της Σουμάτρα απειλούν τη μοναδικότητα της περιοχής και ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον διεθνή οργανισμό να λάβει άμεσα μέτρα και να την συμπεριλάβει στη συγκεκριμένη λίστα της.

Στον μακρύ κατάλογο με τα μνημεία που κινδυνεύουν, ανήκει και η σπουδαία αρχαία πόλη του Περού Τσαν Τσαν. Η πόλη υπήρξε η έδρα του προκολομβιανού πολιτισμού των Chimϊ, που αναπτύχθηκε μεταξύ 1000 και 1400 μ.Χ. στις περιοχές της Λίμας και της Τούμπες στο βόρειο Περού. Η Τσαν Tσαν υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Νοτίου Αμερικής και η μεγαλύτερη πλίθινη στον κόσμο. Λόγω αυτής της χωμάτινης αρχιτεκτονικής της αλλά και της συνεχόμενης έκθεσής της στα ακραία κλιματικά φαινόμενα – η έλευση του Ελ Νίνιο απειλεί τα πλίνθινα κτίρια της πόλης το 1986, η UNESCO αποφάσισε να εντάξει τον αρχαιολογικό χώρο στη συγκεκριμένη λίστα.

Η Ναν Μαντόλ, η πόλη της Μικρονησίας.

Η καταστροφή των μουσουλμανικών μαυσωλείων στο Τιμπουκτού στο Μάλι από εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2012 ήταν ο λόγος που η UNESCO προχώρησε στην ένταξη της ιστορικής πόλης στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κινδυνεύουν. Εκτός από τα πολιτιστικά τοπόσημα, περίπου 4.200 αρχαία χειρόγραφα χάθηκαν, είτε γιατί εκλάπησαν είτε γιατί κάηκαν. Με τη βοήθεια της UNESCO, οι αρχές της χώρας προχώρησαν στην αποκατάσταση των ζημιών των μαυσωλείων αλλά και στη φύλαξη των αρχαίων χειρογράφων. Στο Μάλι βρίσκεται και ο Τάφος του Άσκια (15ος αιώνας) αλλά και η πανέμορφη πόλη του Τζενέ, που έχουν ενταχθεί και αυτά στην ίδια λίστα της UNESCO.

Χαλέπι, Δαμασκός, αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας. Τα περισσότερα από τα πολιτιστικά μνημεία της Συρίας καταστράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ολοκληρωτικά από τη μανία του Ισλαμικού Κράτους. Στην Παλμύρα, μάλιστα, την περίφημη αρχαία πόλη της Συρίας, ηλικίας 2.000 ετών, οι πολεμιστές του ISIS ανατίναξαν, μετατρέποντας σε ερείπια, σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας, όπως τον περίφημο ναό του Μπελ του 1ου, ναός που έως και το 2015 θεωρούνταν ο καλύτερα σωζόμενος στη Συρία, αλλά και τη διάσημη Αψίδα του Θριάμβου της Παλμύρας, που ήταν το σύμβολο της αρχαίας πόλης κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Η αιγυπτιακή παλαιοχριστιανική πόλη Αμπού Μένα.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις απειλείται κατά κύριο λόγο η Ναν Μαντόλ, η πόλη της Μικρονησίας στον Ειρηνικό, που είναι χτισμένη πάνω σε περισσότερα από 100 τεχνητά νησιά. Η Ναν Μαντόλ, που αποκαλείται και ως η «Βενετία του Ειρηνικού», με την εντυπωσιακή πολιτιστική κληρονομιά και τους παραδοσιακούς οικισμούς των λαών του Ειρηνικού, βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων που κινδυνεύουν από το 2016.

Ποια άλλα μνημεία συναντάμε στον μακρύ αυτό κατάλογο της UNESCO: Το φρούριο Σαν Λορέντζο στον μακρινό Παναμά εντάχθηκε στη λίστα του Οργανισμού λόγω της υδάτινης διάβρωσης που υφίσταται το οχυρό αλλά και της ξέφρενης αστικοποίησης που απειλεί ολοκληρωτικά με αφανισμό ένα σημαντικό αμυντικό μνημείο της χώρας, που για δεκαετίες προστάτευε την περιοχή από τις απανωτές επιθέσεις των πειρατών.

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και τα τείχη που την περιβάλλουν. Η πόλη, που θεωρείται μία από τις πιο αρχαίες του κόσμου, έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους από το 1982, και έκτοτε παραμένει εκεί έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αναταραχών στην περιοχή αλλά και της έντονης αστικοποίησης, που οδηγούν στη σταδιακή απώλεια της ιστορικής ταυτότητας του μέρους. Να θυμίσουμε πως το Τείχος των Δακρύων χρονολογείται στα χρόνια του Ηρώδη, ενώ ο Θόλος του Βράχου χτίστηκε το 688.

Μέτρα για την προστασία της αιγυπτιακής παλαιοχριστιανικής πόλης Άμπου Μένα πήρε η UNESCO, προσθέτοντας και αυτό το μνημείο στον κατάλογό της. Η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διάβρωσης στα κτήριά της λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, ενώ η έλλειψη συντήρησης επί σειρά ετών επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάστασή της.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η UNESCO είχε προσθέσει το ιστορικό κέντρο της Οδησσού στη λίστα με αυτά που κινδυνεύουν, μιας και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην πόλη.

Μέσα στο 2023, η UNESCO αποφάσισε να προσθέσει δύο ακόμη μνημεία της Ουκρανίας. Πρόκειται για τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας και το μοναστηριακό συγκρότημα της Λαύρας του Κιέβου, καθώς και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης Λβιβ. Όπως υποστήριξε η επιτροπή, παρόλο που η ουκρανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την προστασία των μνημείων, «δεν πληρούνται πλέον οι βέλτιστες προϋποθέσεις για την πλήρη διασφάλιση της προστασίας της Εξαιρετικής Παγκόσμιας Αξίας του αγαθού και απειλείται από πιθανό κίνδυνο λόγω του πολέμου». Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας θεωρείται ως ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Κιέβου και χτίστηκε τον 11ο αιώνα για να συμβολίζει τη «νέα Κωνσταντινούπολη» στην πρωτεύουσα του νεοχριστιανικού πριγκιπάτου του Κιέβου μετά τη βάπτιση του Αγίου Βλαδίμηρου το 988.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Δευτέρα η κηδεία του Βασίλη Βασιλικού

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος Βασίλης Βασιλικός, αφήνοντας μεγάλο κενό στον χώρο των γραμμάτων και της διανόησης.Η κηδεία...

Πέθανε ο σπουδαίος Βασίλης Βασιλικός

Σε ηλικία 89 ετών - Ήταν μέσα στους 10 πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς

Κλείνει για εργασίες αναστήλωσης το 2025 το Ηρώδειο

Έτοιμη η βασική μελέτη

«Χορδές»: Μια συγκινητική παράσταση για την άσκηση bullying στη διαφορετικότητα

Η Κάθυ, η κιθάρα με τις 3 χορδές, έχει ένα μεγάλο όνειρο… να παίξει στη μεγάλη συναυλία του φεγγαριού. Μπορεί όμως να τα καταφέρει...

Συναυλίες-αφιέρωμα στον Ξενάκη από τη Λυρική και το ΕΜΣΤ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει τη συνεργασία της με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζοντας έναν νέο κύκλο συναυλιών στο πλαίσιο των εκθέσεων του...

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Δυναμικά αρχίζει το 2024!

Δυναμική έναρξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2024, με τον κύκλο «Μεγάλοι Ερμηνευτές» και το ρεσιτάλ του πολυβραβευμένου βιρτουόζου του πιάνου Σιπριέν Κατσαρής (13/1)....

Aφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τη φωνή της Μαρίας Παπαγεωργίου

Η Μαρία Παπαγεωργίου προσεγγίζει με το μοναδικό ιδιοσυγκρασιακό ερμηνευτικό της στιλ το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, σε μεγάλη αφιερωματική συναυλία που θα δοθεί μεθαύριο...

Η αναγέννηση του ιστορικού Σωματείου της Χαλκίδας «Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών»

Μετά από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών», το οποίο είναι το αρχαιότερο της Εύβοιας. Ιδρύθηκε το...

«Ονειρεύομαι ακόμα» – Τα Κίτρινα Ποδήλατα σε ένα οπτικοακουστικό live project

Δύο αδέρφια, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς ή αλλιώς τα «Κίτρινα Ποδήλατα» όπως διάλεξαν να ονομάσουν το συγκρότημά τους πριν από 23 χρόνια,...

«Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» του Μανώλη Κοττάκη στη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης

«Απόβαση» στην Πόλη από την «Καραϊσκάκενα»

Η Σοφία Καψούρου στον ρόλο της μητέρας του αρχιστράτηγου της Επανάστασης του '21, στην παράσταση που θα ανέβει στην ΤουρκίαΑπό τον ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΗ μάνα...

Δημοπρασία αφιερωμένη στην Ελένη Βερναδάκη

Για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τέχνης η Vergos Auctions συγκεντρώνει σε μια δημοπρασία κεραμικές φόρμες και αντικείμενα επιλεγμένα από ιδιωτικές συλλογές της κορυφαίας...

Καίτη Βαβαλέα: Η… Frau Καρυάτιδα του Ηρωδείου

Για τους μυημένους του Ηρωδείου η γυναικεία φιγούρα με τον σκελετό γυαλιών μυωπίας που αρέσκεται στα σκουρόχρωμα ρούχα και στις πασμίνες κάθε άλλο παρά...

Ημαθία: Το ιστορικό σχολείο Αρκοχωρίου μετατράπηκε σε μουσείο

Πώς το ιστορικό κτίριο με το παλαιό σχολείο που αντέχει στον χρόνο, στο Αρκοχώρι Νάουσας Ημαθίας, έγινε πια μουσείο...Το ιστορικό:Το σχολείο του πανέμορφου χωριού...

Συνελήφθη για παράνομη κατοχή αρχαίων αμφορέων και μαρμάρων – Τα είχε «χτίσει» σε τοίχους...

Ένας άνδρας συνελήφθη στην Κάλυμνο για παράνομη κατοχή αρχαίων και όπλου. Στην δικογραφία που σχηματίστηκε αναφέρεται ότι τα ευρήματα ήταν εντοιχισμένα - κτισμένα σε...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέβασε την πρώτη φωτογραφία από το νέο κατακίτρινο σπίτι της

Η Μαίρη Συνατσάκη υποδέχθηκε το Δεκέμβριο, τον καλύτερο μήνα του χρόνου όπως έγραψε στο καινούργιο της σπίτι, στο οποίο μετακόμισε μόλις, μαζί με το...

Οργή των φωτορεπόρτερ για τον Γεραπετρίτη: «Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Την οργή και την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι φωτορεπόρτερ μέσω επιστολής διαμαρτυρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλοντας απαξιωτική συμπεριφορά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.Όπως τονίζουν...

Μια κούκλα με απλό και σικ νυφικό η Δήμητρα Ματσούκα – Φωτογραφίες από τον γάμο με τον Κόκκαλη

Με μόλις 60 καλεσμένους, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης ενώθηκαν σήμερα με τα δεσμά του γάμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία, Πορτογαλία, Τσεχία, οι αντίπαλοι της Ελλάδας εάν προκριθεί στο Euro 2024

Η Ελλάδα ξέρει τους αντιπάλους της στο Euro 2024 το καλοκαίρι στη Γερμανία, αντίθετα οι αντίπαλοί της δεν ξέρουν εαν τους αντιμετωπίσει. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με το πλάνο...

Cine Δέσποινα

Διαβάστε στην «Espresso»: Τι αποκαλύπτει βιβλίο για τις «στενές σχέσεις» ηθοποιών και τραγουδιστών με την Παπαδοπούλου - Επιστολές... αγάπης και φωτογραφίες των σταρ της εποχής με την «κυρα-Γιώργαινα».

Στην σκιά του πολέμου και χωρίς στολισμό δένδρου τα Χριστούγεννα στην Βηθλεέμ

Ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή σκιάζει εφέτος την εορτή των Χριστουγέννων στην Βηθλεέμ. Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, στην γενέτειρα του Ιησού δεν θα υπάρξει χριστουγεννιάτικο δένδρο και όλες...

«Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία»: Η άγνωστη Κάλλας μέσα από ένα πολύτιμο ντοκιμαντέρ

«Καταλάβετε καλά ένα πράγμα, είμαι ευγνώμων στον ιδρυτικό Διευθυντή της ΕΛΣ κύριο Μπαστιά. Διότι, όταν ήμουν δεκατεσσάρων ή δεκαπέντε χρονών μου φαίνεται, έκανα οντισιόν, τότε που γινόταν η Εθνική...

Η αναβάθμιση από τον Fitch στο ελληνικό διαδίκτυο: «Είδε την τιμή του λαδιού και λέει δωσ’ τους μια επενδυτική βαθμίδα να ησυχάσουν»

Με ιδιαίτερα σκωπτικό και καυστικό τρόπο «υποδέχθηκαν» οι Έλληνες χρήστες του Twitter την είδηση της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που ανακοίνωσε χθες...

Διπλό το κέρδος για τον Αστέρα, 1-0 τον Πανσερραϊκό

Ένα λάθος στο ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την εξέλιξη ενός αγώνα, αλλά και να επανακαθορίσει στόχους, τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο ή το... επόμενο λάθος!Συνέβη στην Τρίπολη. Ο...