Κυριακή 16/5/2021

Τα φετινά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκε στην Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών κατά τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίαση των Χριστουγέννων, ενώ τα τρία Αργυρά Μετάλλια δόθηκαν στον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη για το σύνολο του έργου του, στον ομ. καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Λουκόπουλο, για την πολυσχιδή προσφορά του στον κλάδο της αιματολογίας και στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας για τη συμβολή του στην προαγωγή των βυζαντινών και νεοελληνικών μελετών στην Ισπανία.
Επίσης, βραβεύθηκε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος για την κοινωνική προσφορά του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ναυτικής παιδείας στη χώρα μας.

Γράμματα, Τέχνες

Στην τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα δόθηκε στη Χαρά Θλιβέρη, το Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου στον Σπύρο Κοκκινάκη, το Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου στον Στάθη Χωματσά, το Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου στην Κούλα (Κυριακή) Κασιμάτη, το Λυκούργειο Βραβείο στους Γιώργο Πουλημένο και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου, το Βραβείο Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και ΙδιωμάτωνΙΛΝΕ στον Χρήστο Α. Παπαρίζο, το Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου στον Χρήστο Α. Παπαρίζο,
το Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου στον Βαγγέλη Νικόπουλο, το Βραβείο Δημητρίου και Μαίης Μαραγκοπούλου στους Παύλο Χρυσοστόμου, Κώστα Ζάμπα, Διονύση Π. Αρκαδιανό και Μαρίνο Δ. Γιαννούλη, το Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου στον Γιάννη Κόκκωνα, το Βραβείο Άνευ Προκηρύξεως στους Θεοδόσιο Τάσιο, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Λύντια Τρίχα.

Θετικές Επιστήμες

Στην τάξη των Θετικών Επιστημών, το Βραβείο Αικατερίνης Κεπετζή έλαβε ο Ιωάννης Μπέλλος, το Βραβείο Κωνσταντίνου Κτένα ο Μιχαήλ Στύλλας, το Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη ο Αλέξανδρος Καυκάς, το Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου 1 ο Άγγελος Αϊβαλιώτης και το Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου 2 η Αικατερίνη Γυφτέα, το Βραβείο Ακαδημαϊκού Π. Σ. Θεοχάρη οι Θεοφάνης Αμπατζίδης και Δημήτριος Χρονόπουλος, το Βραβείο Οικογενείας Λουκά Μούσουλου οι Μιχάλης Καραμούζης και Αθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου, το Βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου ο Θεόδωρος Γιαβρίδης, το Βραβείο Δημητρίου Παπαδημητρίου ο Διονύσιος Μητρόπουλος, το Βραβείο βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά ο Δημοσθένης Κατρίτσης, το Λυκούργειο Bραβείο ο Γεώργιος Λιναρδόπουλος, το Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού η Αικατερίνη Αϋφαντή.

Ηθικές, Πολιτικές

Στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, το Βραβείο Νικολάου Καρόλου απoνεμήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, το Βραβείο Μιχαήλ Ν. Κοκολογιάννη στον Νικόλαο Τουμαρά, το Βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή στους Χρυσή Ντόγκα και Αγαπία Σερετούδη, το Βραβείο Ιωάννη – Ίωνος Τσατσαρώνη στην Αικατερίνη Σαββαΐδου, το Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού στον Νικόλαο Βούλγαρη, Βραβεία άνευ προκηρύξεως στην Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου και στους Φοίβο Αθανασίου, Παύλο Καράγιωργα, Παναγιώτη Πασχαλάκη και Παναγιώτη Γκλαβίνη, Βραβείο μετά θάνατον στη Βασιλική Καραβάκου, ενώ έπαινοι δόθηκαν στις
Σουλτάνα Ανδρεάδου και Μαριάνθη Αρβανιτίδου.

Για δεύτερη χρονιά δεν απονεμήθηκαν τα Λογοτεχνικά Βραβεία Ουράνη, ενώ δόθηκε έμφαση σε μελέτες που σχετίζονται με θεραπευτικές μεθόδους ιδίως του καρκίνου, αλλά και σε θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, την κρίση δημοσίου χρέους, το Ποινικό Δίκαιο κ.ά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ