Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Επίτιμος διδάκτορας των Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής ο Σταύρος Ξαρχάκος

Επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Ηρώ Σαΐα, με την οποία απέκτησαν πριν από τρία χρόνια τα δίδυμα παιδιά τους Σταύρο και Μαρία-Ιζόλδη, αλλά και τη μεγάλη του κόρη Πανδώρα, καρπό του πρώτου γάμου του με την Καρλότα Ξανθοπούλου, ο 80χρονος συνθέτης και μαέστρος τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στην ελληνική μουσική και στον πολιτισμό γενικότερα.

Κατά την προσφώνησή του ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Ξαρχάκος «μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες που, στη δεκαετία του 1960, δημιούργησαν και καθιέρωσαν το “έντεχνο λαϊκό” τραγούδι. Παράλληλα, συνέθεσε λόγια-κλασική μουσική για το αρχαίο δράμα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, καθώς και όπερα και μουσική μπαλέτου με διεθνή παρουσία και αναγνώριση».

Πέρα από την κόρη του Πανδώρα Ξαρχάκου, η οποία ασχολείται με τον χώρο της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας και έχει φέρει στον κόσμο τον εγγονό του εμβληματικού συνθέτη, στην εκδήλωση της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα παρευρέθηκαν πολλοί ακόμη άνθρωποι από τον στενό κοινωνικό πυρήνα του.

Ανάμεσά τους ήταν ο Γιώργος Λιάνης, ο Μίνως Μάτσας, ο Μανώλης Μητσιάς και η Ουρανία Ξυλούρη. Μετά την αναγόρευση ακολούθησε η ομιλία του Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα με την Ηρώ Σαΐα στο τραγούδι και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ