Τι λέει το Βρετανικό Μουσείο μετά τις δηλώσεις Τουρκάλας αρχαιολόγου περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας υποστήριξε πως ο λόρδος Έλγιν τα «έκλεψε» από τη χώρα μας!

Must Read

Στην επικαιρότητα επανήλθε το φλέγον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μετά τις δηλώσεις της καταξιωμένης Τουρκάλας αρχαιολόγου Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία υποστήριξε -μέσες άκρες- πως ο λόρδος Έλγιν τα «έκλεψε» από τη χώρα μας.

Με αφορμή τις δηλώσεις της Ζεϊνέπ Μποζ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τοποθετήθηκε στην ΕΡΤ, αναφέροντας πως η διοίκηση του μουσείου είναι πρόθυμη να αναπτύξει μια νέα σχέση με την Ελλάδα, αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση», ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος του Μουσείου.

Κατόπιν πρόσθεσε τα εξής: «Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα, μια “εταιρική σχέση Παρθενώνα”, και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Έλληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε».

Σημειώνεται πως, κατά την ομιλία της στην 24η Σύνοδο της Unesco, η Ζεϊνέπ Μποζ, προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, υποστήριξε με θέρμη την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, αναφέροντας τα εξής: «Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’ αυτό μείνετε δυνατοί».

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This