14-8-2020

Το Πολεμικό Ναυτικό φέρνει στην επιφάνεια τα ιστορικά ναυάγια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των καταδυτικών δραστηριοτήτων, που αφορούσαν την έρευνα και καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης ιστορικών ναυαγίων πλοίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πολεμικού Ναυτικού να τα αναδείξει.

Οι καταδυτικές δραστηριότητες αφορούσαν το πλοίο «Άρης» και τα αντιτορπιλικά «Ύδρα» και «Βασίλισσα Όλγα», και έγιναν από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019 στις θαλάσσιες περιοχές Σκαραμαγκά, Σαρωνικού και όρμου Λακκίου Λέρου, αντίστοιχα.

Μέσα στο 2020 θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση των καταδυτικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, η οποία θα αφορά την ανέλκυση ευρημάτων, που θα προκύψουν από την ιστορική τεκμηρίωση του βιντεοσκοπικού υλικού, το οποίο συλλέχθηκε από τις καταδυτικές δραστηριότητες της πρώτης φάσης.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα αποτυπωθούν σε τρισδιάστατη απεικόνιση για κάθε ναυάγιο.

Στη συνέχεια θα διοργανωθούν από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού εκδηλώσεις ανάδειξης της ιστορικής μνήμης κάθε πλοίου. Στις εκδηλώσεις αυτές θα αναλυθούν από ομιλητές ιστορικούς η ηρωική δράση και βύθιση κάθε πλοίου, ενώ θα προβληθούν μέρη των υποβρύχιων βιντεοσκοπικών λήψεων, καθώς και οι τρισδιάστατες απεικονίσεις του ναυαγίου, ώστε να γίνει ευκολότερα κατανοητό από τους συμμετέχοντες πώς ήταν τα τελευταία λεπτά κάθε πλοίου πριν από τη βύθισή του.

Σημειώνεται πως οι εργασίες της πρώτης φάσης υλοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, από προσωπικό του Γραφείου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ιστορικών Ναυαγίων του Τμήματος Ναυτικής Ιστορίας της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, σε συνεργασία με το προσωπικό της εταιρίας Planet Blue, ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Θωκταρίδη, η οποία διέθεσε χωρίς κόστος για το Π.Ν. το ερευνητικό σκάφος «Ωκεανίς» με τηλεχειριζόμενο καταδυτικό όχημα (ROV).

Οι καταδυτικές δραστηριότητες στο σύνολο των αναφερόμενων ιστορικών ναυαγίων του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκαν παρουσία κλιμακίου της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο «Άρης» θεωρείται ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Ελληνικού Ναυτικού. Έμεινε στην Ιστορία από το 1825, όταν κατάφερε να διασπάσει τον κλοιό των αιγυπτιακών πλοίων του Ιμπραήμ κατά την πολιορκία της Σφακτηρίας στον όρμο του Ναβαρίνου, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Το θρυλικό αντιτορπιλικό «Ύδρα» βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1941, όταν δέχθηκε επίθεση από γερμανικές δυνάμεις. Παρόμοια τύχη είχε και το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα», το οποίο βυθίστηκε την 26η Σεπτεμβρίου 1943 στο Λακκί της Λέρου, έπειτα από γερμανική αεροπορική επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ