«Μυθ-ιστορικά» από τον Αλέκο Λεβίδη στο Μουσείο Μπενάκη

Must Read

Εγκαινιάζεται σήμερα (8 μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα (Κριεζώτου 3) η νέα έκθεση του Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Μυθ-ιστορικά». Αποτελείται από είκοσι τέσσερα έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο.

Στα έργα που εκτίθενται το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα τα οποία διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου. Στις εικόνες που παρουσιάζονται ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την Ιστορία με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και κυρίως συνειρμικό, χωρίς να προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου.

Έως 14 Μαρτίου

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Μαρτίου και ο χώρος στον οποίο φιλοξενείται κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα είναι το μουσείο-αρχείο της Γενιάς του ’30, που αποτέλεσε το ύστατο μουσειακό έργο του Άγγελου Δεληβορριά.

Ο 76χρονος σήμερα Λεβίδης ζυμώθηκε με τη δημιουργία της Γενιάς του ’30, όπως και με το διεθνές κίνημα του μοντερνισμού. Στην εφηβεία του ο χαρακτήρας του διαμορφώθηκε από το πολιτισμικό στερέωμα που οι εκπρόσωποι της Γενιάς του ’30 έστησαν μεταπολεμικά και συνέχισε να εμπνέεται από το έργο τους στη μετέπειτα καλλιτεχνική πορεία του. Ο ίδιος θεωρεί την κατοικία-εργαστήριο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα και δικό του «σπίτι». Για τον λόγο αυτό τα «Μυθ-ιστορικά» αποτελούν κι έναν χαιρετισμό στον φίλο που «έφυγε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This