8-8-2020

«Μυθ-ιστορικά» από τον Αλέκο Λεβίδη στο Μουσείο Μπενάκη

Εγκαινιάζεται σήμερα (8 μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα (Κριεζώτου 3) η νέα έκθεση του Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Μυθ-ιστορικά». Αποτελείται από είκοσι τέσσερα έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο.

Στα έργα που εκτίθενται το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα τα οποία διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου. Στις εικόνες που παρουσιάζονται ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την Ιστορία με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και κυρίως συνειρμικό, χωρίς να προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου.

Έως 14 Μαρτίου

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Μαρτίου και ο χώρος στον οποίο φιλοξενείται κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα είναι το μουσείο-αρχείο της Γενιάς του ’30, που αποτέλεσε το ύστατο μουσειακό έργο του Άγγελου Δεληβορριά.

Ο 76χρονος σήμερα Λεβίδης ζυμώθηκε με τη δημιουργία της Γενιάς του ’30, όπως και με το διεθνές κίνημα του μοντερνισμού. Στην εφηβεία του ο χαρακτήρας του διαμορφώθηκε από το πολιτισμικό στερέωμα που οι εκπρόσωποι της Γενιάς του ’30 έστησαν μεταπολεμικά και συνέχισε να εμπνέεται από το έργο τους στη μετέπειτα καλλιτεχνική πορεία του. Ο ίδιος θεωρεί την κατοικία-εργαστήριο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα και δικό του «σπίτι». Για τον λόγο αυτό τα «Μυθ-ιστορικά» αποτελούν κι έναν χαιρετισμό στον φίλο που «έφυγε».

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ