Τατόι: Αρχίζουν σωστικά μέτρα στο Θερινό Ανάκτορο

Must Read

Την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο κτίριο της οικίας Αρχικηπουρού, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών αποδοχής της δωρεάς εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου των εγκεκριμένων μελετών τριών κτιρίων, της οικίας Φροντιστή, του Βουτυροκομείου και του κτιρίου των Τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να αρχίσουν και σε αυτά εργασίες αποκατάστασης, ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Αττικής, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.

Επίσης, ζήτησε τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων στο κτίριο των Ανακτόρων του π. Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι από τη Διεύθυνση Προστασίας Νεότερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Οι σωστικές παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κτίριο μέχρι την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, ο διαγωνισμός της οποίας προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και βρίσκεται στην τελική φάση επιλογής αναδόχου. Η ολοκλήρωση των μελετών προβλέπεται τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ενώ τον Μάιο 2021 προγραμματίζεται η δημοπράτηση του έργου.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες που αφορούν τα δίκτυα κοινής ωφελείας με προτεραιότητα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση του κτήματος και τη συνέχεια της αποχέτευσης. Πρόκειται για ενέργειες αναγκαίες, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των εργοταξίων.

Το επόμενο δίμηνο προγραμματίζεται η εγκατάσταση εντός του κτήματος υποδομών αποθήκευσης περίπου 11.000 τ.μ., ώστε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων να προχωρήσει αμέσως στην εκκένωση των κτιρίων του Στάβλου, των Μαγειρείων και του Ιπποστασίου, εντός των οποίων έχει αποθηκευθεί άγνωστος αριθμός κινητών αντικειμένων. Με τον τρόπο αυτόν αποδεσμεύονται βραχυπρόθεσμα τα κτίρια, οπότε μπορούν να δρομολογηθούν οι μελέτες αποκατάστασής τους και τα αντίστοιχα έργα.

Παράλληλα, τα αντικείμενα προστατεύονται σε κατάλληλες υποδομές και περιβαλλοντικές συνθήκες. και ξεκινούν αμέσως η καταγραφή, η αξιολόγηση και η προστασία τους σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης και τη Διεύθυνση Προστασίας Νεότερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Το κόστος της αγοράς, της εγκατάστασης, του εξοπλισμού και της διαμόρφωσης των αναγκαίων περιβαλλοντικών συνθηκών των υποδομών αποθήκευσης θα καλυφθεί από ιδιώτη χορηγό.

Επίσης, με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη έχει ήδη ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας συνολικά του προγράμματος αναδείξεως και αξιοποιήσεως του μνημειακού χαρακτήρα, του ιδιαίτερου οικοσυστήματος και της αναβίωσης των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Δείτε επίσης: Αρνείται τη δημόσια δαπάνη για την κηδεία η οικογένεια του Μικρούτσικου και ζητά να δοθεί άδεια στην ΕΔΕΜ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This