Δευτέρα 14/6/2021

Το Μέγαρο Μουσικής τιμά τον Θόδωρο Αντωνίου με δύο συναυλίες αφιέρωμα

Ογδόντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του συνθέτη, μαέστρου και παιδαγωγού Θόδωρου Αντωνίου (1935-2018), και το Μέγαρο Μουσικής τον τιμά διοργανώνοντας δύο συναυλίες στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του κύκλου «Μουσικά πορτρέτα».

Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στις 4 Φεβρουαρίου (8.30 μ.μ.) από την Ορχήστρα Academica, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Θα ακουστούν τα έργα του Αντωνίου «Celebration VII» (2000), που γράφτηκε για την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, και «Εpitaph ΙΙ», μια σύνθεση αφιερωμένη στον μαθητή του, Κίμωνα Χυτήρη, ο οποίος τη διηύθυνε για πρώτη φορά στη Νάπολη το 2010, η «Σουίτα για έγχορδα» του Λέος Γιάνατσεκ και, σε πρώτη εκτέλεση, το «Κοντσέρτο για πιάνο και έγχορδα» του Νίκου Αθηναίου, το οποίο θα ερμηνεύσει ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης.

Η δεύτερη συναυλία θα δοθεί στις 10 Φεβρουαρίου (8.30 μ.μ.) από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τέσσερις συνθέσεις του Αντωνίου, που αποτελούν σταθμούς της καλλιτεχνικής διαδρομής του. Η πρώτη τιτλοφορείται «Octet» (1986) και είναι ένα θέμα με παραλλαγές, η δεύτερη «Τhree Likes» (1973) αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κύκλου πειραματικών συνθέσεων του Αντωνίου, η τρίτη, «East – West», (1993), βασίζεται σε ένα λαϊκό ταϊβανέζικο τραγούδι και στον «Επιτάφιο» του Σεικίλου, η τέταρτη, «Βάτραχοι», είναι μια σύνθεση στην οποία το μουσικό κείμενο του Αντωνίου συμβαδίζει αρμονικά με την αριστοφανική γραφή και τη μετάφραση του Παύλου Μάτεσι. Συμμετέχουν ο σολίστ Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο) και η Χορωδία Rosarte. Αφηγείται ο Τηλέμαχος Κρεβάικας.

Ο Θόδωρος Αντωνίου συνέθεσε μουσική για ποικίλα είδη, ενώ η παιδαγωγική προσφορά του ανέδειξε γενιές νέων δημιουργών. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην υλοποίηση των Εργαστηρίων Νέων Ελλήνων Συνθετών, με στόχο την προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στον μαέστρο, στον νέο συνθέτη και στους μουσικούς, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής, από το 1997 έως σήμερα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ