Κυριακή 20/6/2021

Η «Εποχή της Μελισσάνθης» προσεχώς στη Λυρική

Tο έργο «Η εποχή της Μελισσάνθης» του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζεται και πάλι στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ, Λ. Συγγρού 364, 2130885700), στις 13 και τις 14 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.), στο πλαίσιο του Κύκλου «Μάνος Χατζιδάκις», ο οποίος συνεχίζεται για τρίτη συνεχή καλλιτεχνική περίοδο. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Λουκάς Καρυτινός.

Η «Εποχή της Μελισσάνθης» είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μητέρας του συνθέτη. Το θέμα της Μελισσάνθης άρχισε να τον απασχολεί το 1945, ωστόσο η πρώτη εικόνα του έργου σχηματίστηκε 20 χρόνια αργότερα, όταν άρχισε να γράφει το ποίημα «Η εποχή της Μελισσάνθης», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή «Μυθολογία».

«Η εποχή της Μελισσάνθης τέλειωσε. Σήμερα ζω για πάντα τον χαμό της. Κι ο κόσμος μας δεν πάει να γίνει καλύτερος. Με όλα όμως αυτά δεν θέλω να δώσω ιστορικές διαστάσεις στη Μελισσάνθη και στην εποχή της» είχε αναφέρει ο συνθέτης στο σημείωμά του, προσθέτοντας: «Επιθυμώ να καταγράψω μόνο την προσωπική μου περιπέτεια και συμμετοχή στην πρόσφατη ιστορία του κόσμου, έτσι καθώς την έζησα μέσ’ από το σπίτι μου και μέσα από την πόλη που εξακολουθώ να ζω».

Ερμηνεύουν οι σολίστ Θεοδώρα Μπάκα, Πάρις Κιμιωνής, Σταύρος Νιφοράτος, ο ψάλτης Αντώνης Αετόπουλος και οι μουσικοί Νίκος Κατσίκης (μπουζούκι), Βαγγέλης Τρίγκας (μπουζούκι, μπαγλαμάς), Γιώργος Τοσικιάν και Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Ειρήνη Αντωνιάδου (πιάνο, τσέμπαλο). Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Δείτε επίσης: Έρχεται στο Rex το «Φεγγάρι από χαρτί» των Ρέππα – Παπαθανασίου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ