Σάββατο 19/6/2021

Αποδείχθηκε αυθεντικός ο πίνακας του Ρέμπραντ, το «Πορτρέτο νεαρής κυρίας»

Το «Πορτρέτο νεαρής κυρίας», που χρονολογείται το 1632, είναι φιλοτεχνημένο από τον Ρέμπραντ (1606-1669), όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του πίνακα. Το πορτρέτο ανήκει εδώ και δεκαετίες στη συλλογή του Allentown Museum της Πενσιλβανίας, και μέχρι πρότινος θεωρούνταν έργο μαθητή από το εργαστήριο του Ρέμπραντ. Όταν ο πίνακας δωρήθηκε στο μουσείο το 1961, εκτέθηκε ως έργο του Ρέμπραντ.

Στην πορεία αμφισβητήθηκε η αυθεντικότητά του. Οι απαράμιλλες πινελιές του Ολλανδού ζωγράφου είχαν καλυφθεί κατά τις προηγούμενες διαδικασίες αποκατάστασης του πίνακα.

Δείτε επίσης: Αλίκη Κατσαβού για Κώστα Βουτσά: «Κλάψε καρδιά μα μη ραγίσεις. Ο χάρος σε φοβήθηκε και 20 μέρες τώρα πάλευε να σε πάρει»

Όλους αυτούς τους αιώνες οι συντηρητές τοποθετούσαν ένα παχύ στρώμα βερνικιού στον πίνακα, με σκοπό να δημιουργήσουν μια λάμψη. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο του αναμενομένου: τα χρώματα «έσβηναν», οι πινελιές του ζωγράφου καλύπτονταν και ο πίνακας έχανε σταδιακά την «καθαρότητά» του. Όπως δήλωσε η βοηθός συντηρητή Σαν Κουάνγκ «ο κόσμος έβλεπε τον πίνακα μέσα από ένα βρόμικο παρμπρίζ».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ