Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απονομή των βραβείων Ιρις 2025, με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) να ανακοινώνει τις υποψηφιότητες. Κι ενώ πολλοί θα περίμεναν ότι η πολυσυζητημένη ταινία «Υπάρχω» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου θα ήταν αυτή που θα συγκέντρωνε τις περισσότερες, ήρθε τελικά το «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου να μπει πρώτο στην… κούρσα, διεκδικώντας συνολικά 16 «Ελληνικά Οσκαρ», όπως τα αποκαλούν.
- Του Ηλία Μαραβέγια – εφημερίδα Espresso
Το φιλμ «Αρκάντια» του Γιώργου Ζώη ξεπέρασε επίσης το «Υπάρχω» συγκεντρώνοντας 14 υποψηφιότητες, όπως και η ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο», η οποία φιγουράρει ως υποψήφια σε 11 κατηγορίες. Φυσικά, ούτε το «Υπάρχω», το οποίο συνεχίζει πλέον τη θριαμβευτική του πορεία σε σινεμά της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, τα πήγε άσχημα, αφού είναι υποψήφιο σε 10 κατηγορίες.

Το Βραβείο Ιρις Σκηνοθεσίας θα διεκδικήσουν φέτος, λόγω ισοψηφίας, επτά σκηνοθέτες, οι Αγγελος Φραντζής («Ο νόμος του Μέρφυ»), Ελίνα Ψύκου («Αδέσποτα κορμιά»), Γιώργος Ζώης («Αρκάντια»), Γιάννης Βεσλεμές («Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο»), Δημήτρης Νάκος («Κρέας»), Κωστής Χαραμουντάνης («Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού») και Γιώργος Τσεμπερόπουλος («Υπάρχω»). Στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου υποψήφιες είναι η Κάτια Γκουλιώνη, η Αγγελική Παπούλια, η Ελσα Λεκάκου,η Μαρία Καλλιμάνη, η Μισέλ Βάλεϋ αλλά και η κινηματογραφική «Μαρινέλλα» του «Υπάρχω», γνωστή και από τις τηλεοπτικές «Ψυχοκόρες» Ασημένια Βουλιώτη.

Το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου διεκδικούν οι Γιώργος Κατσής, Θέμης Πάνου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Γιώργος Συμεωνίδης, Χάρης Φραγκούλης και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης. Στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου φιγουράρουν οι Ελενα Τοπαλίδου (για δύο ταινίες), η Ναταλία Σουίφτ, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και η Κλέλια Ρένεση για τον ρόλο της Καίτης Γκρέυ στην ταινία για τον Καζαντζίδη.
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κλείνει φέτος 16 χρόνια και τα γιορτάζει με τις 104 ταινίες που υποβλήθηκαν στα βραβεία Ιρις και τους δημιουργούς τους. Τα μέλη της παρακολούθησαν τούτη τη χρονιά συνολικά 21 ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 19 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 29 ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας, επτά ελληνικές μειοψηφικές συμπαραγωγές, 10 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, πέντε μικρού μήκους animations, 13 μικρού μήκους σπουδαστικές ταινίες και ψήφισαν τις τελικές υποψηφιότητες υπό την επίβλεψη συμβολαιογράφου. Η β’ φάση της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουνίου, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Οι αντίπαλοι του Χρήστου Μάστορα
Ο κινηματογραφικός Στέλιος Καζαντζίδης, κατά κόσμον Χρήστος Μάστορας, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις υποψηφιότητες των φετινών «Ελληνικών Οσκαρ». Μπορεί το τελευταίο διάστημα να απασχόλησε αρνητικά την επικαιρότητα, αρχικά λόγω της περιπετειώδους σύλληψής του για οδήγηση σε κατάσταση μέθης και πρόσφατα για τη δριμεία κριτική που δέχτηκε από τους Βορειοηπειρώτες (ειδικά από τη μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οποία τον κατηγόρησε μέσω της «Espresso» ότι «πήγε με τους προδότες») για συναυλία που έδωσε στη Χειμάρρα παρουσία και του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ωστόσο αυτή τη φορά το όνομά του παίρνει δημοσιότητα για κάτι πολύ θετικό: το ότι απέδειξε το ταλέντο του και ως ηθοποιός.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, ο οποίος δεν είχε σχέση με την υποκριτική προτού κληθεί να υποδυθεί τον θρυλικό τραγουδιστή στη μεγάλη οθόνη, κέρδισε το στοίχημα, καθώς δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, που του αναγνώρισαν πως υπήρξε πειστικός ως Καζαντζίδης στην ταινία «Υπάρχω». Τούτο σφράγισε και η υποψηφιότητα του για βραβείο Ιρις Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η κατάκτηση του τροπαίου ωστόσο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον ίδιο, αφού πρόκειται να κονταροχτυπηθεί με έξι (λόγω ισοψηφίας) επαγγελματίες ηθοποιούς: τον Ακύλλα Καραζήση («Κρέας»), τον Κώστα Νικούλι («Κρέας), τον Βαγγέλη Μουρίκη («Αρκάντια», τον Γιάννη Μπέλη («Κυνήγι»), τον Θανάση Παπαγεωργίου («Λούλα Leblanc») και τον Γιάννη Καραμπαμπά («Wishbone»).
Η καρφίτσα Μελίνα Μερκούρη
Ανακοινώθηκαν και οι υποψηφιότητες για το θεατρικό Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων του αντίστοιχου αντρικού βραβείου, αυτό του σταυρού του Δημήτρη Χορν, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα ονόματα των τεσσάρων γυναικών της εγχώριας θεατρικής σκηνής που θα διεκδικήσουν την καρφίτσα της αξέχαστης Μελίνας.
Πρόκειται για τη Νατάσα Εξηνταβελώνη για την ερμηνεία της στην παράσταση «Ο γλάρος» του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο θέατρο Προσκήνιο, την Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη για το έργο «Η κασέτα», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη στο θέατρο Σταθμός, τη Μαίρη Μηνά που έπαιξε στην παράσταση «Ο άσχημος» του Marius Von Mayenburg, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, και την Ελίζα Σκολίδη για δύο θεατρικές εμφανίσεις της: «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», του Ματέι Βίζνιεκ, σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου, στο θέατρο Μπέλλος, και «Ιφιγένεια / Βορά» της Βίβιαν Στεργίου, σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

Οπως έγινε γνωστό, το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» και το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» θα απονεμηθούν και φέτος σε κοινή τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 στις 19.00, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν». Το τρόπαιο απονέμεται ετησίως σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου. Ωστόσο στη διάκριση συνεκτιμάται και η μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των ηθοποιών και οι υποκριτικές επιδόσεις τους. Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για έναν χρόνο την καρφίτσα της Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

