Η Νίνα Διακοβασίλη, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε., «υπηρετεί» με δύναμη ψυχής τις πολιτιστικές μας αξίες

Must Read

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος υπηρετεί μια σειρά από εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς σκοπούς προς όφελος της κοινωνίας. Η Πρόεδρος του Ομίλου, Νίνα Διακοβασίλη που έχει διακριθεί για το ήθος και την προσφορά της, μιλά στο newsbreak.gr  για το πολιτιστικό έργο και τις δράσεις του Ομίλου, τον εθελοντισμό αλλά και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής.

  • Συνέντευξη στην Πωλίνα Χρήστου

Η βραβευμένη Ζωγράφος, δυναμική και ταυτόχρονα τόσο εκλεπτυσμένη, εξηγεί από που αντλεί αυτή την αστείρευτη έμπνευση και παρουσιάζει τους στόχους και το όραμά της.

Κυρία Διακοβασίλη – ως Πρόεδρος του Ομίλου – είστε ικανοποιημένη από την επίτευξη των σκοπών του Ομίλου;

Νιώθω απέραντη ικανοποίηση για το πολιτιστικό έργο που επιτελείται μέσα από την καρδιά του Ομίλου μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Προσπαθούμε διαρκώς και ανεβάζουμε μόνοι μας τον πήχη γιατί οι ιδέες και το αποτέλεσμά τους είναι υλικό που αφομοιώνεται άμεσα μέσα σε έναν διψασμένο κόσμο για το διαφορετικό. Η κοινωνία ξέρετε όσο και αν νομίζουμε ότι έχει αλλάξει και αδιαφορεί, δεν παύει να δέχεται το καλό, όταν νιώθει ότι καλλιεργούνται ιδανικά που απορρέουν από αγάπη για τον «άνθρωπο» και την πολιτιστική του πορεία.

Γνωρίζουμε ότι ο Όμιλος πραγματοποιεί και πολλές δράσεις για καλό σκοπό. Το κοινό ανταποκρίνεται σε αυτές τις δράσεις;

Υπάρχει η διάθεση του κοινού πάντα, αρκεί να έχεις να προσφέρεις και εσύ κάτι σημαντικό και καθαρό. Όλα ξεκινούν εκ των έσω. Αν δουλέψεις συλλογικά, με την καρδιά σου πάνω σε έναν σκοπό, ευσυνείδητα, τρέξεις, αναλώσεις τον χρόνο σου, εστιάσεις γενικά σε μια εκδήλωση το ενδιαφέρον σου, δεν μπορεί παρά να έχει το κοινό την εικόνα σου και να δικαιώσει την «καθαρή» προσπάθεια σου, ανταποκρινόμενο στον σκοπό που τον καλείς. Επιμένω στη λέξη «καθαρή», γιατί πάντα όλα τα έσοδα αποδίδονται στον καλό σκοπό. Όλη τη διοργάνωση και τα έξοδά της τα επωμίζεται ο Όμιλος και πάντα με ανιδιοτέλεια.

Θεωρείτε πως η οικονομική κρίση απομάκρυνε τον ‘Έλληνα από τον πολιτισμό και την Τέχνη;

Πιστεύω πως ναι. Και είναι κάπου φυσικό. Όταν ο κάθε πολίτης ξυπνά στην καθημερινότητά του με το άγχος της επιβίωσης από τα αμέτρητα προβλήματα που ανυψώνονται μπροστά του, φυσικά αναλώνει τα ψυχικά του αποθέματα, τη δύναμη του. Αποτέλεσμα, φθείρει την ίδια του τη φύση και ισοπεδώνονται τα ενδιαφέροντα του. Όμως πάντα αν κατορθώσεις και του αφυπνίσεις την κοιμισμένη του συνείδηση, γίνεται κάτι μαγικό που λες και υπάρχει στο DNA του. Ξυπνά εκείνο το «όπα» του Ζορμπά και μεταμορφώνεται. Γίνεται αισιόδοξος και αρπάζει τη χαρά που υπάρχει από την προέλευση του, τη ρίζα του, τον πολιτισμό του.

Πως σκοπεύετε να προσελκύσετε περισσότερο κοινό στις δράσεις – εκδηλώσεις του Ομίλου, περισσότερους εθελοντές στον τομέα προσφοράς και περισσότερα μέλη στον Όμιλο;

Όλα ξεκινούν από την αγάπη, να προσφέρεις. Δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των μελών. Έχει να κάνει καταρχάς με τους συνεργάτες σου. Είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει το εθελοντικό, ανθρώπινο υλικό που βαδίζει σε μία πορεία, με την ίδια δύναμη ψυχής, τα ίδια πιστεύω, το ίδιο ενδιαφέρον με σένα. Και να δημιουργεί συνεχώς. Αυτό γίνεται φως. Το βλέπει ο κόσμος. Ειδικά στην σημερινή εποχή με τα κοινωνικά δίκτυα και την εύκολη προσβασιμότητα στην ενημέρωση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν αναζητάς υποστηρικτές που θα σε στηρίξουν, βοηθήσουν, να σταθείς στο ύψος της κάθε περίστασης. Εκεί η ευγνωμοσύνη σου φτάνει να δοξάζεις τον Θεό που στέκονται στο πλευρό σου και σου τείνουν το χέρι τους άνθρωποι με ανιδιοτέλεια, με αγάπη για το έργο σου.

Μιλήστε μας για τους σκοπούς και τις δράσεις σας.

Ο σκοπός και στόχος μας, ξεκινά από την λαχτάρα μας να αφυπνίζουμε συνειδήσεις, να κεντρίζουμε με το έργο μας το ενδιαφέρον του κόσμου, να επιδιώκoυμε την ανταλλαγή καλλιτεχνικών και επιστημονικών γνώσεων, μεταξύ των πόλεων και χωρών, οι οποίες θα έχουν σκοπό τη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών, με πρωτοβουλίες σε ενέργειες διαφύλαξης, διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επίσης, την ανάπτυξη φιλίας και αμοιβαίας συνεργασίας όλων όσων υπηρετούν τις τέχνες, τη λογοτεχνία και την επιστήμη, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά.

Πείτε μας και για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός είναι ένας θεσμός που λειτουργεί αρκετά χρόνια, με γνώμονα, να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους μας να προβάλουν αφενός το ταλέντο τους και αφετέρου να καταστούμε αρωγοί, στο μέλλον τους. Είναι τόσο συγκινητικό να βλέπεις παιδιά, που πριν χρόνια διακρίθηκαν σε διαγωνισμό μας, να διαπρέπουν με θαυμάσια μουσική πορεία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και σήμερα να είναι μέλη της κριτικής μας επιτροπής.

Ως Πρόεδρος του Ομίλου, τι αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης και δύναμης για το έργο σας;

Η ανιδιοτελής αγάπη μου για τον συνάνθρωπό μου, για την Πατρίδα μου, για τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, τον σπουδαίο πολιτισμό μας, για τα χώματα που πατώ και σέβομαι, για τη σημαία μας, που βουρκώνω σαν την κοιτάζω να ανεμίζει στον γαλάζιο μας ουρανό, για τον ύμνο μας που ριγώνω στο άκουσμά του.

Ποιος είναι ο στόχος που θέτετε εσείς στον εαυτό σας για το μέλλον του Ομίλου;

Όταν είχα αναλάβει Πρόεδρος, με ρώτησαν «και τώρα τι σκέφτεσαι?». Χωρίς δεύτερη σκέψη είπα: “Αυτό που καλούμαι να διαχειριστώ να ευλογηθεί από τον Θεό, να γιγαντώσει και να είναι χρήσιμο στην κοινωνία αφήνοντας στο μέλλον την σφραγίδα μιας επιτυχημένης περιόδου”.

Κυρία Νίνα Διακοβασίλη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την δυνατότητα να ξεδιπλώσω τα μύχια της ψυχής μου, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας κάτω από το πρίσμα του φόβου, αλλά θέλω να πιστεύω όχι του πανικού. Ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, με ευλαβική πειθαρχία για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Μένουμε σπίτι λοιπόν και ασχολούμαστε με ό,τι δεν είχαμε πριν χρόνο να ασχοληθούμε. Όλα περνούν με την αγάπη, την ηρεμία και την πίστη μας στο Θεό Δημιουργό μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This