Σύνοδος Κορυφής: Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων ο Μητσοτάκης «βλέπει» πρόοδο στο Κυπριακό

Σε παράλληλο σύμπαν ο πρωθυπουργός - Τι δήλωσε για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Must Read

Την ώρα που η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, εκδίδει NAVTEX και ανεγείρει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποιήσης στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες μιλάει για πρόοδο στο Κυπριακό. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για την δημιουργία αντι-drone θόλου πάνω από το Αιγαίο, το τουρκικό ΥΠΑΜ με εξοργιστική ανάρτηση επανάφερε τη ρητορική «Γαλάζιας Πατρίδας» δημοσιεύοντας φωτογραφία με πολεμικά πλοία.

Ο Ερντογάν προχωράει σε νέο παραλήρημα προκλητικότητας σε βάρος της χώρας μας, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δήλωση του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ικανοποιημένος από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι βλέπει πρόοδο στο Κυπριακό.




«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, επί τη βάσει της έκθεσης προόδου, που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τέλος σε απόλυτη συνεννόηση με την κυπριακή Δημοκρατία θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες και καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας κι εμείς την προσδοκία μας είναι αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται υπό την νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να αποδώσει τελικώς καρπούς».

Αναφορικά με την φλεγόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο ίδιος δήλωσε ότι καταδικάζει  την επίθεση «που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης. Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί θα συζητηθεί η κατάσταση, που επικρατεί στο Λίβανο, μία χώρα, που βρίσκεται κι αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο γιατί έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο» είπε και επεσήμανε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν. Αλλά ταυτόχρονα προσφέρουμε και στο Λίβανο την υποστήριξη, που χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα, που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, όχι ένας. Δεν υπάρχουν “Κύπριοι” με την εθνική έννοια, δεν υπάρχει “Κυπριακό” έθνος. Ο όρος “Κύπριος” είναι τοπικός/γεωγραφικός, όχι εθνικός/εθνοτικός. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλα έθνη, Έλληνες και Τούρκοι, και κάποιες μικρές μειονότητες. Εθνοθρησκευτικές ή εθνικές μειονότητες όπως οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες, θρησκευτικές μειονότητες όπως π.χ. οι Λατίνοι κ.α. Υπάρχει επίσης και μία ιδιαίτερη εθνοπολιτισμική ομάδα, οι Ρομά (κάποιοι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι και κάποιοι χριστιανοί, ενταγμένοι στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα). Γιατί θα πρέπει ντε και καλά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί; Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ως μειονότητα σε ένα κράτος κατά βάση Ελληνοκυπρίων.

  2. Ο τάδε των βουλευτών πλειοψηφίας με μπόνους λες και είναι προσφορά οι βουλευτές σε σούπερ μάρκετ βλέπει την Χώρα μπιζναδορικα. Αλλά δεν φταίει αυτός. Αυτός τη δουλειά του κανει εμείς δεν καταλαβαίνω ΠΟΥ ΠΉΓΑΜΕ ΞΥΠΟΛΥΤΟΙ ΣΤ ΑΓΚΆΘΙΑ!!! ΓΙ ΑΥΤΌ ΤΏΡΑ ΜΑΎΡΟ ΜΑΎΡΟ ΜΑΎΡΟ ΣΤΟΝ ΕΓΓΥΗΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΟΣ. ΡΕ ΤΙ ΠΆΘΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΆΕΙ ΦΟΎΜΑΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΛΕΣ. ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΊΝΕΙ ΜΕ ΥΦΟΣ ΣΑΡΆΝΤΑ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΈΕΙ ΝΑ ΛΈΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΆ ΝΑ ΛΈΕΙ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This