19/1/2022

Όταν Έλληνες έβαζαν γεννητικούς αδένες πιθήκων (1934) για να ξανανιώσουν νέοι!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Ο Ρώσος Σεργκέι Βορονώφ, οι επεμβάσεις στην Πολυκλινική και τα ρεμπέτικα άσματα

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

4

Αφίσα με πρωταγωνιστή τον Βορονώφ στο Κάιρο (1896).

Από τότε που ανιχνεύεται η παρουσία του ανθρώπου επί της γης, αγωνιωδώς αναζητούνται τρόποι να κατανικηθεί ο χρόνος και να βρεθεί το ελιξίριο της νεότητας. Οι περισσότερες και μεγαλύτερες εκστρατείες ξεκινούν από την παγωμένη Ρωσία. Από εκεί καταγόταν και ο Σεργκέι Βορονώφ, όπως εξελληνίστηκε το όνομα του Εβραϊκής καταγωγής Serge Abrahamovitch Voronoff (1866-1951). Ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, από τα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα.

1

Σεργκέι Βορονώφ

Φερόταν ως κάτοχος του μυστικού της νιότης, το οποίο πίστευε ότι κρυβόταν στους όρχεις των πιθήκων! Αφού πραγματοποίησε δοκιμές σε ζώα, προχώρησε σε μεταμοσχεύσεις αδένων από πιθήκους σε άνδρες. Η μέθοδος Βορονώφ στηριζόταν στις εκκρίσεις των αδένων. Όπως ο ευνουχισμός ενός πετεινού προκαλεί μαρασμό του λοφίσκου του, παύση του άσματός του και της πολεμικής του ορμής, έτσι η προσθήκη μικρών τεμαχίων όρχεος πιθήκου εντός του οσχέου ανδρός θα του πρόσφερε φρεσκάδα, νεανικές δυνάμεις και ορμές!

3

Ο καθηγητής Σπ. Οικονόμος και το επιτελείο του επί τω έργω.

Ο θηλυκός πίθηκος

Στην Ελλάδα τη δόξα του Βορόνωφ και τις επιστημονικές του απόψεις υιοθέτησε ο ουρολόγος και μετέπειτα Καθηγητής και Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής Σπύρος Ν. Οικονόμος (†1975). Τολμηρός επιστήμονας, συνέταξε το λήμμα στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, όταν ήδη είχε πραγματοποιήσει τις δύο πρώτες επεμβάσεις με το σύστημα Βορονώφ. Διαβεβαίωνε πως μετά την εγχείριση ο ασθενής αισθάνεται καταπληκτική διανοητική και σωματική βελτίωση. Έγραφε πως «οι γέροντες οι οποίοι υπέστησαν εγχείρησιν του Βορονώφ παρουσιάζουν από των πρώτων μετεγχειρητικών ωρών στύσεις … δε είναι πλέον μελαγχολικοί, αλλ’ εύθυμοι και πλήρεις επιθυμίας προς διανοητικήν και σωματικήν εργασίαν»!

Έπαθε όμως και ένα πραγματικό κάζο ο Σπύρος Οικονόμος. Το 1929 προγραμμάτισε την έκτη επέμβαση στην επί της οδού Πειραιώς «Πολυκλινική Αθηνών». Τα πάντα ήταν έτοιμα. Ιατροί, νοσοκόμες και ο πίθηκος που έφερε μαζί του ο ενδιαφερόμενος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο επιμελητής Ν. Βρυώνης φρόντισε να αποκοιμίσει τον πίθηκο με χλωροφόρμιο, όσο ήταν ακόμη στο κλουβί. Σε λίγο ασθενής και ζωντανό βρίσκονταν κοιμισμένοι δίπλα – δίπλα. Μέχρι που κάποια νοσοκόμα ξεφώνησε προκαλώντας ταραχή και αναστάτωση: —Μα είναι θηλυκός! Η υπόθεση μετατράπηκε σε φάρσα, την οποία περιέγραψε ο Μιχαήλ Ροδάς και σκίτσαρε ο Φωκίων Δημητριάδης.

v

Ο ιατρός Σπ. Οικονομίδης (σκίτσο Φωκ. Δημητριάδη).

a

Ο ιατρός – χειρούργος Ν. Βρυώνης.

Το ζώο μεταφέρθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ στους Αμπελόκηπους και ο… ασθενής δεν ένοιωσε, τουλάχιστον εκείνη την ημέρα, την πολυπόθητη ανανέωση. Οι συζητήσεις άναψαν. Οι επιστημονικές αναλύσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και το όνομα του Ρώσου καταλάμβανε τη θέση του στα επιστημονικά λεξικά και στις εγκυκλοπαίδειες. Ο ελληνικός λαός έστησε πραγματικό σαρκαστικό πανηγύρι που εκφράστηκε με τραγούδια, ελαφριά και ρεμπέτικα. Σε στίχους και μουσική Γιάννη Ντάβου ο Γιώργος Βιδάλης, το 1929, τραγουδούσε πως «Στο εξής θε ν’ αγοράζεις δυό αδένες μιας μαϊμους / κι απ’ το στόμα σου θα βγάζεις τότε πόνους και καημούς / μη νομίζετε πως είναι ρετσινόλαδο κι αυτό / είναι κάτι που θα κάνει τ΄αποτέτοιο στ’ απαυτό».

g

Έτσι είδε την εγχείριση με τον πίθηκο ο Φωκίων Δημητριάδης.

Ο Βορόνωφ στην Ελλάδα

Το 1934 ο ένδοξος Βορόνωφ επισκέφθηκε επιτέλους την Ελλάδα. Ήθελε να δει τη χώρα, να συναντήσει τον φίλο του γιατρό Θησέα Παπαδόπουλο († 1950) και να δώσει διαλέξεις για τη μέθοδό του. Ο Βασίλης Ηλιάδης έγραψε πως όταν μίλησε ο Βορονώφ, ο «Παρνασσός» γέμισε «από κεφάλια επάνω εις τα οποία το χιόνι ύφανε από πολλού το λευκό των στεφάνι και κεφάλια με τα πρώτα ακόμη χιόνια που δημιουργούν την μελαγχολία και τον κρυφό πόνο»! Ο κόσμος δεν αφουγκραζόταν τις επιστημονικές ανησυχίες.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο Δημήτρης Γιαννουκάκης έγραψε τους στίχους, ο Κ. Γιαννίδης τη μουσική και ο περίφημος Πέτρος Κυριακός τραγουδούσε πως «είναι βέβαια ολίγον τι ανήθικο / και χρειάστηκε πολύ να το σκεφτώ / πήρα νιάτα και καμάρι από πίθηκο / αλλά έγινα ξεφτέρι στο λεπτό»! Και αφού είχε ξανανιώσει ήθελε μια σούβλα με μαϊμούδες μάτσο!

Ακολούθησε η Ρόζα Εσκενάζη τραγουδώντας: «Ποιος σου ‘πε γέρο μάγκα / στο Βορονώφ να πας / τι σου ‘ρθε ματσαράγκα / μικράκια ν’ αγαπάς»! Απευθυνόμενη πάντα στο γέρο που είχε «μπολιάσει» ο Βορονώφ, του έλεγε πως πιάστηκε κορόιδο και κατέληγε με το τετράστιχο: «Κουρέλι βρε λεχρίτη / σ’ έφτιαξε ο γιατρός / σ’ εμπάνισα π’ αρχίνησες μαγκίτη / σαν τη μαϊμού να τρως»!

2222

Πολιτικές διαστάσεις!

Πήρε όμως και… πολιτικές διαστάσεις μέσω των στηλών των εφημερίδων. Η εφημερίδα «Εστία» προϋπάντησε περιπαικτικώς τον Ρώσο και υπό τον τίτλο «Γέροντες πανηγυρίσατε» έγραφε: «Μας έρχεται λοιπόν και ο πολύς Βορονώφ. Φθάνει εις Αθήνας και πρόκειται να κάμη δύο διαλέξεις και… ο Θεός κ’ η ψυχή του τι άλλο ακόμα…». Ο «Ριζοσπάστης» ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του επετέθη στην «Εστία»: «Η γρηά στρίγκλα της οδού Ανθίμου Γαζή, η «Εστία» των βόθρων των παληών παλατιών και των σημερινών ληστοσυμμοριών, ανέβηκε στα κεραμίδια… Όλοι τους ξεφωνίζουν εξ όλης ψυχής και εξ όλης καρδίας… απλώνοντας τα χέρια… -Βορονώφ! Βορονώφ!».

voronof afissa 2

Εν ολίγοις οι κομμουνιστές υποστήριζαν πως και για τις μεταμοσχεύσεις αδένων πιθήκων έφταιγαν τα «κρεμαστά προγούλια των γερασμένων τράγων της ελληνικής αριστοκρατίας» και οι «ιδέες της πατρίδας και της θρησκείας» γιατί «γύρω απ’ αυτές γίνεται κάθε μέρα ένας διαβολικός χορός από τους οπαδούς της τάξης και της δεξιάς»! Πάντως και ένας δραστήριος Έλληνας γιατρός, ο Σκεύος Ζερβός, διεκδικούσε δάφνες γιατί είχε αρχίσει τα πειράματα πολλά χρόνια νωρίτερα (1904) με σκύλους και κουνέλια! Είχε δε επιχειρήσει και μεταμόσχευση αδένων από πιθήκους, τους οποίους είχε αγοράσει έναντι 150 δραχμών τον καθένα από τον τότε διευθυντή του Ζωολογικού Κήπου Νικόλαο Γερμανό!

voronof egchromi

Σεργκέι Βορονώφ

Επίλογος

Πάντως, επί των ημερών του Βορονώφ σημειώθηκε το μεγαλύτερο στην ιστορία κυνηγητό πιθήκων, οι οποίοι κατά εκατοντάδες αποστέλλονταν στα εργαστήριά του. Πραγματοποίησε περίπου δύο χιλιάδες επεμβάσεις, σε εύπορους ηλικιωμένους, εισπράττοντας τεράστια ποσά. Έφυγε σε ηλικία 85 ετών, το 1951 και παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει πως θα ζούσε και πέραν του 2000. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή παραδέχθηκε ότι η μέθοδός του ήταν λάθος, ενώ πλήθος ανθρώπων είχαν φθάσει στο ιατρείο του υγιείς και έφευγαν φορτωμένοι με σύφιλη, μία από τις ασθένειες που βασάνισαν την ανθρωπότητα. Τη σκυτάλη πήρε ο συμπατριώτης του Αλεξάντρ Μπογκομόλετς που υποσχόταν να επεκτείνει τη ζωή στα 140 χρόνια!

Δείτε περισσότερα:

taathinaika 1

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μετόχι Αγίου Αθανασίου Κυψέλης και η γειτονιά του

Μία από τις τέσσερις γειτονιές της συνοικίας Άνω Κυψέλης είναι του Αγίου Αθανασίου, το...

«Άννα Ροδίτη»: Η πρώτη μεταπολεμική (1947-48) αισθηματική και αντιστασιακή ταινία

Η πρώτη μεγάλου μήκους αισθηματική και αντιστασιακή ταινία υπό τον τίτλο «Άννα Ροδίτη» προβλήθηκε...

Τα Κάλαντα και η μετεξέλιξή τους

Συνήθως υποστηρίζεται πως τα κάλαντα ανάγονται στην εποχή του Βυζαντίου. Υπάρχουν όμως και λαογράφοι...

Ο χριστουγεννιάτικος έρωτας του λόρδου Βύρωνα

Το βράδυ των Χριστουγέννων του 1809 ο 21χρονος Λόρδος Βύρων αντικρίζει για πρώτη φορά...

Όταν ο Άγιος Ελευθέριος Πατησίων έγινε εκκλησιαστικό μνημείο

Η συνοικία του Αγίου Ελευθερίου, του οποίου τη μνήμη γιορτάζουμε σήμερα, είναι μία από...

Σαν σήμερα ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την τελευταία του επιθυμία να ιδρυθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» 

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 1995, όταν ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος συγκίνησε το πανελλήνιο, ζητώντας...

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»

Το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» συμβολίζει για την Ελλάδα τους ναυτικούς αγώνες της ανεξαρτησίας της....

Η Αγία Αικατερίνη (Κουντίτου) και η σχέση της με το Όρος Σινά

Χίλια χρόνια περίπου στέκει στην Πλάκα, κοντά στο Μνημείο του Λυσικράτους, μεταξύ των οδών...

Η λέξη «σικ» που πέρασε από τον κόσμο των ζωγράφων στον κόσμο της μόδας

Όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη σικ για πρόσωπα και πράγματα, εννοούμε την κομψότητα, την ευπρέπεια...

Σπάρτη Καρασταμάτη: Η πρώτη Ελληνίδα βιομήχανος

Μια σπουδαία γυναίκα, η Σπάρτη Καρασταμάτη, είναι εκείνη που συνέδεσε πρώτη την ζωή της...

Wikileaks: Το τηλεγράφημα–φωτιά τη νύχτα του Πολυτεχνείου

Στις αποκαλύψεις των WIKILEAKS υπάρχει ένα περίεργο κενό όσον αφορά τη νύχτα του Πολυτεχνείου...

Καταστολή διαδηλώσεων με άφθονο νερό και… μελάνι!

Όποιος αναζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις άλλων εποχών αντιμετώπιζαν τις...

Τα πυροσβεστικά οχήματα που ενθουσίασαν τους Αθηναίους!

Στην πλούσια ιστορία των πυροσβεστικών οχημάτων στην χώρα μας που ξεκινά από τα χρόνια...

Ο αδιάρρηκτος θεραπευτικός λουτήρας του Αναστασιάδη

Το υδρομασάζ και γενικότερα οι απολαύσεις με το νερό ήταν από τις αγαπημένες ενασχολήσεις...

Μια τολμηρή Αρσακειάδα γυμνή στο Moulin Rouge!

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. ΣκιαδαςΠρωτοπόρησε στο γυμνό θέαμα ανεβαίνοντας πρώτη και ολόγυμνη στη σκηνή...

Η παξιμαδοκλέφτρα… πρωταγωνίστρια στο θέατρο και στο ρεμπέτικο τραγούδι

Πώς η λέξη πέρασε από το θεατρικό σανίδι στην αργκό του υπόκοσμουΠολλές απόπειρες έγιναν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξέσπασε σε λυγμούς η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού – «Αφήστε με να πάω στην κηδεία του» 

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η σύζυγός του...

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Ηρωίδα η Γεωργία! Δεν λυγίζει από τις απειλές των καθαρμάτων και μιλάει δημόσια

Δημόσια βγαίνει να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε στα...

Εξελίξεις! Βρέθηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα στον οργανισμό της Γεωργίας

Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης αναμένονται από ώρα σε ώρα - Τι βρέθηκε στον οργανισμό της 24χρονης που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια

Γαμπρός στο φέρετρο ο Τζώρτζης Μονογυιός

Με το κοστούμι που φορούσε στον γάμο του οδηγήθηκε...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ