Η Κόμισα της Κέρκυρας… έφθασε τα 50!

Must Read

Με τα χρόνια έγινε κλασική. Όταν την προβάλλει η τηλεόραση μαζεύει όλη την οικογένεια. Τι κι αν οι ατάκες της Ρένας Βλαχοπούλου τις ξέρουμε απ΄έξω, τι κι αν γνωρίζουμε την υπόθεση, τι κι αν ξέρουμε τα τραγούδια; Παρόλα αυτά την βλέπουμε…

Η «Κόμισα της Κέρκυρας» ήταν από τις τελευταίες μεγάλες εμπορικές επιτυχίες της Finos Film και του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα. Έκανε πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες στις 7 Φεβρουαρίου 1972, πριν ακριβώς 50 χρόνια.

Οι εφημερίδες εκείνης της Δευτέρας είχαν διαφημιστικές καταχωρήσεις όπως αυτή:

Η Ρένα Βλαχοπούλου είχε κέφια κι όπως συνήθιζε αυτοσχεδίαζε. Απόδειξη η σκηνή αυτή όπου προχωρά και πέρα από το σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου.

https://www.youtube.com/watch?v=wF9wyY3nwxY&ab_channel=%CE%A0%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%91%CE%A0%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A3

Τον καιρό που γυρίστηκε η ταινία η τηλεόραση είχε κυριαρχήσει. Με τον «Άγνωστο Πόλεμο» και τα άλλα σήριαλ που φύτρωναν το ένα μετά το άλλο, κρατούσε τον κόσμο μακρυά από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Φίνος αποφάσισε να την χτυπήσει στο αδύνατο σημείο. Στο χρώμα και στα γυρίσματα σε φυσικούς χώρους. Η «μικρή οθόνη» ήταν πραγματικά μικρή σε προϋπολογισμούς. Τα σήριαλ γυριζόντουσαν σε διάφορα μικρά στούντιο, είχαν τεχνικές ατέλειες με συχνούς αποσυντονισμούς της εικόνες και φυσικά ήταν ασπρόμαυρα.

Επιλέχτηκε η Κέρκυρα, ιδιαίτερη πατρίδα όχι μόνο της Βλαχοπούλου, αλλά και του συνθέτη Γιώργου Κατσαρού που είχε αναλάβει να γράψει τη μουσική.

Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στα ωραιότερα σημεία του νησιού, σε σημείο, η ταινία, να μοιάζει με… διαφημιστικό του ΕΟΤ. Τα εσωτερικά γυρίσματα έγιναν στα Σπάτα στα νέα στούντιο της εταιρείας που φιλοδοξούσαν να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα Ιταλικά.

Στην Κέρκυρα, ο Αλέκος Σακελλάριος ως σκηνοθέτης γύρισε πολλά μέτρα φιλμ με πλήθος χορευτικών χωρίς να υπάρχει μουσική. Η ταινία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί όταν αναζήτησε ένα τραγούδι αντιπροσωπευτικό του νησιού. Συζητώντας με τον Γιώργο Κατσαρό του λέει:

Πρέπει να φτιάξουμε ένα τραγούδι για την Κέρκυρα

Και τι να λέει; τον ρώτησε ο συνθέτης

Τι έχει η Κέρκυρα; απαντά ο Σακελλάριος

Το Ποντικονήσι…

Κι εδώ ο σκηνοθέτης Σακελλάριος αφήνει τον στιχουργό Σακελλάριο να… δράσει. Παίρνει ένα κομμάτι χαρτί και γράφει «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι..»

Και τι άλλο έχει;

-Καντούνια...

Συνεχίζει: «με τα καντούνια τα στενά που τα ‘χω σεργιανίσει»

Κάπως έτσι γράφτηκαν οι στίχοι κι ο Γιώργος Κατσαρός θεώρησε θέμα τιμής να γράψει τη μελωδία επίσης γρήγορα. Χρειάστηκε μόλις τριάντα λεπτά για να την ολοκληρώσει!

Αν προσέξετε τα πλάνα δεν έχουν συγκεκριμένη χορογραφία Γυρίστηκαν χωρίς μουσική. Μοιάζουν περισσότερο με βίντεο κλιπ πριν ανακαλυφθεί το… βίντεο κλιπ!

Για τους αυτοσχεδιασμούς της Βλαχοπούλου υπάρχει η σκηνή με τον μανάβη που δεν είναι άλλος από τον αδελφό της, Χρήστο Βλαχόπουλο, που ήταν ζωγράφος, τραγουδιστής, αλλά παράλληλα διατηρούσε μανάβικο στο κέντρο της πόλης.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Αλέκος Αλεξανδράκης, αλλά σε… φόρμα είναι και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος: Η Νόνικα Γαληνέα, ο Μάκης Δεμίρης, ο Μπάμπης Ανθόπουλος, ο Μανώλης Δεστούνης, ο Βαγγέλης Πλοιός, ο Ορφέας Ζάχος.

Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Αρβανίτη, η σκηνογραφία του Μάρκου Ζέρβα, το μοντάζ του Σπύρου Ανακτορίδη.

Οι κριτικοί των εφημερίδων που εξαντλούσαν την αυστηρότητά τους στις ελληνικές ταινίες τη δέχτηκαν με ευμενή σχόλια στην σελίδα της κινηματογραφικής κριτικής.

Από την εφημερίδα «Απογευματινή»
Από την εφημερίδα «Η Βραδυνή»

Από την εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»
Αό την εφημερίδα «Νέα Πολιτεία»

Η πορεία της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες αξιόλογη. Την είδαν 310.583 θεατές και την κατέταξαν στη 2η θέση μεταξύ των ελληνικών ταινιών. Την προσπέρασε μόνο το «Με φόβον και Πάθος» του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο (372.819 εισιτήρια). Καθιερώθηκε όμως και έγινε κλασσική μέσα από τις συχνές τηλεοπτικές προβολές, ιδιαίτερα τον καιρό της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η ταινία που γυρίστηκε, κυρίως, για να χτυπήσει την τηλεόραση έμελλε να δοξαστεί μέσα από αυτήν…

https://www.youtube.com/watch?v=fVcC5Q8B4mY&ab_channel=TVP%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%94%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This