4/7/2022

Πώς δεν πήγαν Μίκης και Μάνος στην Eurovision – Μια απίστευτη ιστορία που είναι πέρα για πέρα αληθινή

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Φαντάζεστε τον Μίκη Θεοδωράκη ή τον Μάνο Χατζιδάκι στον διαγωνισμό της Eurovision και μάλιστα εν μέσω δικτατορίας; Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα ονόματά τους «έπαιξαν» δυνατά για να είναι κάποιος από τους δύο κορυφαίους συνθέτες μας εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Η ιστορία αρχίζει δύο χρόνια νωρίτερα. Το 1972. Γενικός Διευθυντής στην ΕΡΤ που λεγόταν ΕΙΡΤ ήταν ο στρατηγός εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Μητρέλης. Είχε πάρει ζεστά το ρόλο του. Εκείνο το βράδυ της 25ης Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής είδε την «Ηχώ των Γεγονότων», όπως λεγόταν, τότε, το δελτίο ειδήσεων κι αμέσως μετά διαπίστωσε, με έκπληξη ότι το κανάλι που προΐστατο μεταδίδει τον 17ο διαγωνισμό τραγουδιού από το Εδιμβούργο. Όλα καλά. Υπήρχε όμως μια… λεπτομέρεια. Δεν μετείχε η Ελλάδα. Είδε τις σημαίες των χωρών που συμμετείχαν να ανεμίζουν, όλο το κλίμα γιορτής και αναρωτήθηκε αυτό που δεν είχε αναρωτηθεί κανείς από τους υφισταμένους του: Η Ελλάδα γιατί δεν πήρε μέρος;

Δευτέρα πρωί που διατύπωσε το ερώτημά του στις… αρμόδιες υπηρεσίες του οργανισμού που αποδείχτηκαν αναρμόδιες απάντηση δεν πήρε.

«Από τώρα σας λέω, του χρόνου η Ελλάδα θα συμμετάσχει. Δείτε τι χρειάζεται να το κάνουμε» είπε στους υφισταμένους τους, αυτοί τον άκουσαν κι ως καλοί δημόσιοι υπάλληλοι τον… έγραψαν κανονικά. Απλά ανέθεσαν στον Αλκη Στέα που παρουσίαζε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, διαφημιστή στο επάγγελμα να δει το θέμα.

Αριστερά ο Άλκης Στέας και δεξιά ο Κωνσταντίνος Μητρέλης

Ένα χρόνο μετά ο Μητρέλης επανέρχεται. Ρωτά για τον διαγωνισμό, αρχίζουν όλοι να τρέχουν κι έντρομοι διαπιστώνουν ότι η προθεσμία για δήλωση συμμετοχής είχε περάσει! Έπεσαν τα σχετικά… μπινελίκια και η εντολή δόθηκε για το 1974 με την προειδοποίηση ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

Δεν ήταν γραφτό του Μητρέλη να συνδέσει το όνομά του με τον διαγωνισμό. Το 1973 ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και φυσικά ο Μητρέλης πήγε σπίτι του για να τον διαδεχτεί ένας άλλος στρατιωτικός, ο Χαράλαμπος Καραϊωσηφόγλου, στενός φίλος του νέου δικτάτορα. Βρήκε στο γραφείο του τον φάκελο Eurovision και ρώτησε τον σύμβουλό του Γιώργο Αναστασόπουλο, από τους πρωτεργάτες της τηλεόρασης στην Ελλάδα, τι μπορεί να γίνει.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο νέος Γενικός είχε πάρει ζεστά το ρόλο του. Είχε δημιουργήσει έναν κύκλο συμβούλων με τους πρωτεργάτες της ελληνικής τηλεόρασης του 1966 που με το χρόνο είχαν παραμεριστεί από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Έξυπνος άνθρωπος ο Αναστασόπουλος, δούλευε στο ΕΙΡ πριν τη δικτατορία, του είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει την διαφορά εάν έστελνε ένα μεγάλο όνομα, τον Μίκη Θεοδωράκη, για παράδειγμα!

«Με τον τρόπο αυτό θα απαντήσουμε και στους επικριτές μας» ήταν το επιχείρημά του. Δεν είναι καθαρό αν υπήρχε άδεια για μια τέτοια προσέγγιση. Άλλωστε ο συνθέτης του «Άξιον Εστί» ήταν απαγορευμένος στην Ελλάδα. Ο Αναστασόπουλος πάντως έψαξε τον Μίκη, αλλά δεν τον βρήκε. Βρισκόταν για συναυλίες στη Νότια Αμερική. Επόμενη επιλογή ο Μάνος Χατζιδάκις Του το πρότειναν κι αυτός ζήτησε δύο ερμηνεύτριες, Τη Νάνα Μούσχουρη ή τη Φλέρυ Νταντωνάκη.

Και οι δύο δεν μπορούσαν. Η πρώτη δεσμευόταν από συμβόλαιο με τη δισκογραφική της εταιρεία, ενώ η δεύτερη είχε την ίδια εποχή εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη.

Πρότειναν και στον Ντέμη Ρούσσο, δημοφιλέστατο εκείνη την εποχή, αλλά δήλωσε αδυναμία αφού είχε κλείσει το ίδιο διάστημα συναυλίες στη Νότια Αφρική.

Ο χρόνος περνούσε και η προθεσμία για την υποβολή του τραγουδιού τελείωνε. Μόνη λύση η ανάθεση. Επιλέχτηκε η Μαρινέλλα, η δημοφιλέστερη τραγουδίστρια εκείνης της εποχής. Κι αυτή ζήτησε από τον κουμπάρο της Γιώργο Κατσαρό να της γράψει ένα τραγούδι. Ο Κατσαρός κατέφυγε στον δικό του κουμπάρο και μόνιμο συνεργάτη του, τον Πυθαγόρα για τους στίχους.

Το «πακέτο» ήταν ελκυστικό. Το δίδυμο Κατσαρός – Πυθαγόρας σάρωνε εκείνα τα χρόνια. Η Μαρινέλλα το ίδιο. Με μια διαφορά. Κανείς δεν ήξερε από Eurovision. Την ίδια ώρα που οι ΑΒΒΑ κέρδιζαν τη πρώτη θέση με το Waterloo εμφάνιζαν τον διευθυντή της ορχήστρας τους ντυμένο… Μέγα Ναπολέοντα, ο δικός μας Γιώργος Κατσαρός βγήκε με το σμόκιν στη σκηνή!

Η ελληνική συμμετοχή πήρε την 11η θέση μεταξύ 17 χωρών που συμμετείχαν και την ψήφισαν τρεις χώρες. Τέσσερις ψήφους έδωσε η Ολλανδία, δύο η Σουηδία και μία η Πορτογαλία. Αντίθετα η ελληνική επιτροπή (πρόεδρος η Ειρήνη Γαβαλά με την Μακώ Γεωργιάδου να ανακοινώνει τις ελληνικές ψήφους) έδωσε πέντε βαθμούς στο Βέλγιο, δύο στην Ολλανδία κι από ένα σε Μ. Βρετανία, Λουξεμβούργο και Γερμανία.

Στις 6 Απριλίου, τη μέρα που η Μαρινέλλα έδινε τη μάχη της στο Μπράιτον, επτά συνθέτες, ανάμεσά τους οι Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Απόστολος Καλδάρας, Ζακ Ιακωβίδης, Λουκιανός Κηλαϊδόνης και Δήμος Μούτσης διαμαρτύρονταν για τον τρόπο επιλογής του ελληνικού τραγουδιού.

Οι εφημερίδες υποδέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα την 11η θέση. Άλλοι μίλησαν για επιτυχία με πολύ σφιγμένη την Μαρινέλλα κι άλλοι για αποτυχία. Όπως συνήθως συμβαίνει.

Δείτε Το βίντεο της ελληνικής συμμετοχής. Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε χειμώνα και δεν συνάδει με το πνεύμα του τραγουδιού. Το τρικάμερο συνεργείο της ΕΡΤ δεν είχε τη δυνατότητα έγχρωμης εκπομπής. Το κλιπ είναι ασπρόμαυρο και προβλήθηκε σε μια εκδήλωση γεμάτη χρώματα.

Η αναχώρηση της Μαρινέλλας για την Αγγλία όπως το παρουσίασε σε ρεπορτάζ η ΕΡΤ. Δείτε τον Τόλη Βοσκόπουλο να συνοδεύει την τότε αγαπημένη του που μιλά στην τηλεόραση με τσιγάρο στο χέρι. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.

Δείτε τη συμμετοχή της Ελλάδας τη βραδιά του τελικού στο Μπράιτον

Οι ΑΒΒΑ στην ερμηνεία που κέρδισε το πρώτο βραβείο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνθρωπος στο κλουβί με τους πιθήκους!

Το 1904 το Σεντ Λιούις στις ΗΠΑ φιλοξενούσε τη μεγάλη Διεθνή Έκθεση. Ήθελε να...

Το άρθρο που δημιούργησε έναν πολιτικό ηγέτη

Ο Χαρίλαος Τρικούπης μέχρι το 1874 ήταν απλά ένας συμπαθής σε πολλούς πολιτικός. Η...

Ροζ τηλέφωνο και ξυλοδαρμός στην Αθήνα του 1962!

Στις μέρες μας με το κινητό κάνεις τα πάντα. Επικοινωνείς, απαθανατίζεις ακόμα και τις...

Η συνάντηση της Μελίνας Μερκούρη με τον Νίκο Φώσκολο και η ιδιόχειρη αφιέρωση

Πολλοί πιστεύουν ότι οι καλλιτεχνικοί δρόμοι της Μελίνας Μερκούρη και του Νίκου Φώσκολου δεν...

Το άγαλμα του Στάλιν που διχάζει ακόμα τη Γεωργία

Η Ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια. Ήταν 26 Ιουνίου 2010 όταν οι αρχές της Γεωργίας...

Όταν τ’ Αϊ Γιάννη (Κλήδονα) άναβαν φωτιές στις γειτονιές

Ο τρόπος με τον οποίο εορταζόταν στις γειτονιές ο Αϊ-Γιάννης ο Λαμπαδάρης τις πρώτες...

Τη νύχτα που ο Τζίμι Χέντριξ έκαψε την κιθάρα του…

Η μουσική προκαλεί τις αισθήσεις. Όταν μπλέκει και η «μουσική βιομηχανία» τότε τα πράγματα...

Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου μέσα από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της εποχής

Ξημέρωνε η 23η Ιουνίου 1996 όταν έκλεινε ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας. Ο...

Ο πολίστας που δεν ήξερε να σκύβει το κεφάλι και ο μυστηριώδης θάνατός του στα νερά της Νέας Επιδαύρου

Το πόλο είναι άθλημα που θέλει το κεφάλι πάνω από το νερό. Θέλει δύναμη...

21 Ιουνίου 1934: Η μέρα που οι Τούρκοι απέκτησαν… επώνυμο κι οι Έλληνες… έχασαν το δικό τους!

Θεωρητικά ήταν ένα μέτρο του Κεμάλ που οδηγούσε τη χώρα του, την Τουρκία, ένα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

Ιωάννινα: Μαιευτήρας υπέστη έμφραγμα την ώρα του τοκετού

Πανικός επικράτησε σε ιδιωτική κλινική της Ηπείρου, καθώς την...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ