Στον τελικό του Κυπέλλου Τουρκίας το βράδυ της Παρασκευής αντίπαλοι ήταν δύο ομάδες που τερμάτισαν στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Το Κύπελλο τους έδινε το πολυπόθητο εισιτήριο για την Ευρώπη. Υπήρχε φανατισμός και αρκετά επεισόδια με ενέδρες αλλήλων στα πούλμαν που οδηγούσαν τους φιλάθλους στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα του τελικού.
Μόνο που για τους φιναλίστ το Κύπελλο περνούσε σε… δεύτερη μοίρα. Το μίσος που χωρίζει την Καϊσερίσπορ που έχει έδρα την πόλη Καϊσέρι, την Καισάρεια για εμάς τους Έλληνες και τη Σίβασπορ με έδρα τη Σίβας, την άλλοτε ελληνική Σεβάστεια, χωρίζει άσβεστο μίσος ποτισμένο με το αίμα 43 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο γήπεδο!
Όλα ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 1967 στην έδρα της Καϊσερίσπορτ. Χιλιάδες οπαδοί της Σίβασπορ διένυσαν τα 208 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.
Τους μετέφεραν εκεί 20 λεωφορεία, άλλα τόσα μικρά βαν, ενώ χιλιάδες έφθασαν εκεί με τρένο. Η μέρα ήταν Σάββατο και οι δρόμοι της Καισάρειας γέμισαν με οπαδούς της Σίβασπορ.
Έγιναν κάποια επεισόδια στην πόλη, παρέες εκδρομέων δεν πλήρωσαν τα καταστήματα στα οποία γευμάτισαν, κατέστρεψαν κι έναν οίκο ανοχής και κατευθύνθηκαν στο γήπεδο.
Έγιναν οι συνηθισμένες αντεγκλήσεις και στο 20ο λεπτό η γηπεδούχος Καϊσερίσπορ σκοράρει. Οι χλευασμοί των γηπεδούχων έφεραν την αντίδραση των φιλοξενουμένων. Ξαφνικά, λίγο πριν λήξει το ημίχρονο μια τρομερή φήμη διαπερνά το γήπεδο. Δύο νέα παιδιά της Καϊσερίσπορ ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου από τους οπαδούς της Σίβασπορ.
Αυτό ήταν!
Οι γηπεδούχοι οπαδοί οπλίζονται με καδρόνια και απειλούν τους οπαδούς των φιλοξενουμένων. Πολλοί από αυτούς τρέχουν στις εξόδους του γηπέδου για να βγουν έξω και να γλιτώσουν. Οι πόρτες όμως είναι κλειστές. Από τον συνωστισμό πεθαίνουν από ασφυξία 41 άνθρωποι!
Κύματα οπαδών έσπρωχναν να διαφύγουν κι όσοι βρέθηκαν πρώτοι μπροστά στις βαριές σιδερένιες πόρτες που ήταν κλειδωμένες συνεθλίβησαν…
Όταν επιτέλους οι πόρτες άνοιξαν αλλόφρονες οι οπαδοί της Σίβασπορ πήραν το δρόμο για τα αυτοκίνητά τους και τα πούλμαν που θα τους μετέφεραν πίσω στην πόλη τους. Μόνο που η αστυνομία για λόγους ασφαλείας τους είχε υποχρεώσει να τα αφήσουν πέντε χιλιόμετρα μακρύτερα. Στη διαδρομή κατέστρεψαν ότι βρήκαν μπροστά τους. Μαγαζιά, αυτοκίνητα, ακόμα και σπίτια!
Στη Σεβάστεια όταν έγινε γνωστή η τραγωδία ο όχλος κατέστρεψε όσα μαγαζιά ανήκαν σε πολίτες με καταγωγή από την Καισάρεια. Ένα ξενοδοχείο που ο ιδιοκτήτης του καταγόταν από την συγκεκριμένη πόλη το είδε να καίγεται, αφού νωρίτερα ο όχλος μπήκε στα δωμάτια πέταξε από τα μπαλκόνια από κομοδίνα έως κρεβάτια και στη συνέχεια το πυρπόλησε.
Ο απολογισμός ήταν τραγικός. Στο γήπεδο της Καισάριεας σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι, τα δύο νεαρά παιδιά της γηπεδούχου ομάδας που ποδοπατήθηκαν και 41 οπαδοί της Σίβασπορ. Άλλα 200 άτομα ήταν τραυματίες, ενώ στη Σεβάστεια οι τραυματίες έφθασαν τους 26.
Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, πρωθυπουργός της χώρας, επρόκειτο να ταξιδέψει στη Μόσχα. Ανέβαλε κατά μια μέρα του ταξίδι του μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αργότερα απάλλαξε των καθηκόντων τους τον κυβερνήτη της Καισάρειας και τον Αστυνομικό Διευθυντή.
Το πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας διακόπηκε προσωρινά, οι δύο ομάδες έδωσαν τους υπόλοιπους αγώνες τους χωρίς θεατές, ενώ για καιρό δεν υπήρχε συγκοινωνιακή σύνδεση των δύο πόλεων!
Μέχρι το 1990 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας απέφευγε να τις βάζει στον ίδιο όμιλο.
Η παρουσία των δυο ομάδων στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους οπαδούς της μιας ομάδας να ρίχνουν τις ευθύνες στους αντιπάλους για την τραγωδία του 1967, το «Χέιζελ πριν το Χέιζελ» όπως το ονομάζει ο τουρκικός τύπος.
Στο ματς της Παρασκευής νίκησε στην παράταση (3-2) η Σίβασπορ στην οποία αγωνίζεται ο Δημήτρης Γούτας (Ξάνθη, Ολυμπιακός, Ατρόμητος), ενώ στην Καϊσερίσπορ αγωνίζεται ένας ακόμα Έλληνας, ο Δημήτρης Κολοβέτσιος (Λάρισα, ΠΑΣ Γιάνινα, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός) που δεν χρησιμοποιήθηκε στον συγκεκριμένο αγώνα.