Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Ιστορικά ντοκουμέντα: Οταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος εγκαθίδρυσε δικτατορία και έκλεισε την «Δημοκρατία» των αδελφών Πουρνάρα

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Εστία

Συντάκτης: Newsroom

Η σθεναρή στάση της «Εστίας» στις διώξεις του Τύπου

  • Γράφει ο
    Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

* Κεντρική εικόνα: Αριστερά: Αλέξανδρος Παπαναστασίου (σκίτσο 1924). Δεξιά: Νικόλαος Πλαστήρας (σκίτσο 1924). Κέντρο: Προμετρωπίς της εφημερίδος «Δημοκρατία».

Οι συζητήσεις στην Ελλάδα περί ελευθερίας του Τύπου κρατούν από τότε που συνεστήθη το ελληνικό κράτος. Έχουμε δημοσιεύσει πλήθος επεισοδίων, χαριτωμένων και μη, τα οποία αποκαλύπτουν την μακρά αυτή και περιπετειώδη διαδρομή του Τύπου, καθώς και τα πάνδεινα που υπέστησαν οι πραγματικοί λειτουργοί του. Ένα τέτοιο επεισόδιο παρουσιάζουμε και με το σημείωμα αυτό, το οποίο αφορά στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

Μια εφημερίς που εξεδόθη το 1923 με πρωτεργάτες τον αποκαλούμενο «Πατέρα της Ελληνικής Δημοκρατίας» Αλέξανδρο Παπαναστασίου και τον ακαδημαϊκό Σπύρο Μελά. Σύντομα περιήλθε εις χείρας των ομοφρόνων τους αδελφών από την Ευρυτανία Δημητρίου Πουρνάρα (1900-1985) και Ανδρέα Πουρνάρα (1896-1972). Εφημερίς με σαφώς αντιμοναρχικές και φιλοβενιζελικές θέσεις δεν επρόκειτο να μακροημερεύσει, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωνε στους κόλπους της εξαιρετικά αξιόλογους συνεργάτες.

Στο Κολωνάκι

Ας παρακολουθήσουμε όμως τι συνέβαινε την ταραχώδη εκείνη περίοδο του Μεσοπολέμου με τις δικτατορίες και τα στρατιωτικά κινήματα. Ήταν 3 τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου 1925, όταν συνελήφθη ο Νικόλαος Πλαστήρας να χαρτοπαίζει σε διαμέρισμα του Κολωνακίου. Είναι από τις λεπτομέρειες που αποδίδουν το κλίμα της εποχής, τις συνθήκες που επικρατούσαν και τους μηχανισμούς λειτουργίας των προσώπων που πρωταγωνιστούσαν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Ν. Πλαστήρας, επικουρούμενος από τον Γεώργιο Παπανδρέου, προσπάθησε για δεύτερη φορά λίγες ημέρες νωρίτερα, την 12η Οκτωβρίου 1925, να ανατρέψει τον Θεόδωρο Πάγκαλο που είχε εγκαθιδρύσει την δικτατορία του. O τελευταίος όμως είχε δημιουργήσει ένα θηριώδες δίκτυο ασφαλείας. Ο 42χρονος τότε Ν. Πλαστήρας ετέθη υπό αστυνομική επιτήρηση στην Καρδίτσα, όπου ευρίσκετο. Κατώρθωσε ωστόσο να διαφύγει, βρίσκοντας καταφύγιο σε κάποιο φιλικό σπίτι στο Φάληρο.

Παρακολουθήσεις

Τον ακολουθούσε όμως κατά πόδας ο Ναπολέων Ζέρβας, ο οποίος είχε αναλάβει φρούραρχος των Αθηνών καί διοικητής του Τάγματος Σωματοφυλακής του δικτάτορος. Είχε την ευθύνη για τον εντοπισμό και την σύλληψή του. Κατήρτισε ειδική αμάδα από εκπαιδευμένους άνδρες της ασφαλείας, οι αποίοι σύντομα ενετόπισαν το κρησφύγετο στο Φάληρο. Αλλά ο έμπειρος Νικ. Πλαστήρας κατώρθωσε να τους ξεφύγει και να κρυφτεί σε σπίτι του Κολωνακίου.

Ξοπίσω του και ο Ν. Ζέρβας, ο οποίος επληροφορήθη τις κινήσεις του και το γεγονός ότι κρυβόταν κάπου κοντά στον Άγιο Διονύσιο της οδού Σκουφά. Τον εντοπισμό του ανέλαβε ο Κρητικός αξιωματικός της Χωροφυλακής, υπομοίραρχος τότε, Αναστάσιος Χομπίτης. Πλημμύρισε το Κολωνάκι από χωροφύλακες με πολιτικά, οι οποίοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν «ύποπτες» κινήσεις. Οι δρόμοι γύρω από τον Άγιο Διονύσιο ετέθησαν σε ασφυκτικό κλοιό, ενώ επεστρατεύθησαν και έμπιστοι αξιωματικοί του Στρατού.

Οι παρακολουθήσεις ενεντείνοντο τις νυχτερινές ώρες, αφού την ημέρα θα ήταν δύσκολο για τον Νικ. Πλαστήρα να κυκλοφορήσει στους δρόμους του Κολωνακίου. Από τις 8 το βράδυ δεκάδες άνθρωποι παραφυλούσαν στους κεντρικούς δρόμους και στις παρόδους γύρω από τον Άγιο Διονύσιο. Έως τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή 22 πρός 23 Οκτωβρίου 1925, οπότε και ενετοπίσθη κίνησις στο σπίτι όπου έμενε ο προ δυο ετών αποβιώσας δημοσιογράφος Γεώργιος Τσοκόπουλος.

Σχέδια επί σχεδίων

Τις νυκτερινές ώρες επεσκέπτετο το σπίτι αυτό η Άννα Παπαδοπούλου, γνωστή για τα θερμά αισθήματα που έτρεφε για τον Ν. Πλαστήρα. Υπέθεσαν λοιπόν ότι εκεί ευρίσκετο το κρησφύγετό του και έζωσαν το επί της οδού Πινδάρου ακίνητο, ακριβώς στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου. Ωστόσο δεν προέβησαν σε βιαστικές κινήσεις.

Περίμεναν να δράσουν την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να πιάσουν τον Πλαστήρα στον… ύπνο και να αποφύγουν τυχον βίαιες αντιδράσεις. Επιτελικός σχεδιασμός και σχέδια επί σχεδίων ώσπου απεφάσισαν να δράσουν. Στις 2 τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου δυο αυτοκίνητα στάθμευαν στην συμβολή των οδών Σκουφά και Μασσαλίας.

Χαρτοπαίζοντας

Στο ένα επέβαινε ο Ν. Ζέρβας, ακολουθούμενος από δυο άνδρες. Πάνοπλος, ανέβηκε από την σκάλα υπηρεσίας και βρέθηκε στην κουζίνα του σπιτιού. Αλλά όταν μπήκαν στο σαλόνι έμειναν έκπληκτοι, αντικρίζοντες τον αντιστράτηγο Ν. Πλαστήρα να κάθεται σε μεγάλο στρογγυλό τραπέζι με πράσινη τσόχα και να χαρτοπαίζει καπνίζοντας!

Ο Ν. Πλαστήρας σηκώθηκε νευρικά από την θέση του, αλλά ο Ν. Ζέρβας του είπε ότι δεν θα ήταν αξιοπρεπές να προσπαθήσει να αντισταθεί. Κατ’ άλλη εκδοχή ο Ν. Πλαστήρας κάλεσε τον Ν. Ζέρβα να καθίσει μαζί τους στο τραπέζι! Ούτως ή άλλως τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Το χαρτοπαίγνιο διεκόπη και εντός ολίγων ωρών ο Ν. Πλαστήρας ταξίδευε με το πολεμικό πλοίο «Λέων» για την Ιταλία.

Λογοκρισία

Την επόμενη ημέρα, 26η Οκτωβρίου, η είδησις της διακοπής της εκδόσεως της εφημερίδος «Δημοκρατία» και της φυλακίσεως των διευθυντών της απεκαλύφθη από την «Εστία». Όπως ενημέρωνε τους αναγνώστες της, το ένταλμα συλλήψεως εξεδόθη με αφορμή άρθρο της που αφορουσε στην σύλληψη και απέλαση του αντιστρατήγου Ν. Πλαστήρα, «κριθέν ως αντικείμενον εις τας διατάξεις του κατοχυρωτικού.»

Το Κατοχυρωτικό, όπως ωνομάζετο το Νομοθετικό Διάταγμα της 23ης Απριλίου 1924 «Περί κατοχυρώσεως του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», που ουσιαστικά τιμωρούσε την αμφισβήτηση του καθεστώτος της αβασίλευτης δημοκρατίας, απηγόρευε την ελεύθερη έκφραση απόψεων που έμμεσα ή άμεσα θα προκαλούσε την συμπάθεια για τους αντιπάλους.

Είχαν βέβαια προηγηθεί της δεκαπενθήμερης παύσεως της εφημερίδος και άλλα περιστατικά λογοκρισίας. Σχεδόν καθημερινά απαλείφοντο άρθρα και σχόλιά της, οπότε στους ελεύθερους χώρους η σύνταξις έβαζε φράσεις όπως «Η Δημοκρατία δεσμώτις», «Η τραγική κωμωδία» ή ἀναγγελίες καταστημάτων περί γενικής διαλύσεως.

Αντίδρασις «Εστίας»

Η «Εστία», από την πρώτη στιγμή, ετάχθη στο πλευρό της εφημερίδος «Δημοκρατία». Καλούσε δε τον υπουργό Εκκλησιαστικών και Παιδείας Λουκά Ρούφο να θυμηθεί τους όρους με τους οποίους είχε δεχθεί να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση. Ο σημαντικώτερος εξ αυτών ήταν η αποκατάστασις της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας δηλαδή της κοινής γνώμης όπως αυτή εκδηλώνει τις σκέψεις της.

Προασπίζετο μάλιστα με σθένος την ύπαρξη συνολικώς των εφημερίδων, ο ρόλος των οποίων δεν ήταν να αποτελέσουν εχθρό της ομαλότητος, αλλά αντιθέτως παράγοντα σημαντικό για την αποκατάστασή της. Μετά φυσικά την δίωξη της εφημερίδος και των διευθυντών της, οι διαμαρτυρίες τις «Εστίας» έγιναν πιο έντονες. Οι ενστάσεις της αφοροῦσαν στον τρόπο παύσεως της «Δημοκρατίας», χωρίς να προηγηθούν δίκη και δικαστική απόδειξις της κολασίμου πράξεως.

Συνταγματικό δικαίωμα

Κάτι τέτοιο όχι μόνον αντίκειτο στο γράμμα και το πνεύμα του ισχύοντος τότε Συντάγματος, αλλά και στερούσε τον Τύπο «του αναφαιρέτου δικαιώματος της απολογίας, ανέκαθεν ανεγνωρισμένου, αφ’ ης υπήρξεν η ιδέα της Δικαιοσύνης.» Η εφημερίς «Δημοκρατία» κυκλοφόρησε εκ νέου την 9η Νοεμβρίου 1925, επιμένοντας ότι θα συνέχιζε να επιτελεῖ τον ρόλο της, που δεν ήταν άλλος από τον έλεγχο και την κριτική της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

«Εφόσον η Κυβέρνησις του κ. Παγκάλου θέλει και ωθεί τον κόσμον τούτον εις πολιτικήν εχθρότητα πρόο αυτή, θα υπάρξωμεν και ημείς αντίθετοι και πολιτικοί αντίπαλοί της» έγραφε η εφημερίς «Δημοκρατία» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της την ημέρα της επανακυκλοφορίας της. Έσπευδε ωστόσο να επιβεβαιώσει την αμεροληπτική στάση της, σε περίπτωση που η κυβέρνησις συνεμορφώνετο, ακολουθούσα μια ορθότερη πολιτική συμπεριφορά. Όμως η τύχη της δεν μακροημέρευσε, καθώς έπαυσε οριστικώς να εκδίδεται τον Φεβρουάριο του 1927.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς καθιερώθηκε η Εορτή της Μητέρας στην Ελλάδα

Μολονότι η έννοια και το πρόσωπο της Μητέρας υπήρξαν πάντοτε ιερά για όλους τους...

Τρεις Αγαπητικοί της Βοσκοπούλας την ίδια κινηματογραφική περίοδο!

Την κινηματογραφική περίοδο 1955-56 παρουσιάσθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Αθηνών το ίδιο έργο, σε...

Ο Πασχαλινός χορός της τράτας και το πανηγύρι των Μεγάρων

Έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου αναβιώνει κάθε Τρίτη του Πάσχα στα Μέγαρα...

Οι πρωταπριλιάτικες φάρσες που έστηνε η «Νέα Εφημερίς»

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν θέμα επαγγελματικού γοήτρου για κάθε δημοσιογράφο που σεβόταν...

Παρασκευοπουλιστές εναντίον Βερωνιστών σε θεατρικό εμφύλιο

Οι καλλιτεχνικές διαμάχες είναι παλαιά υπόθεση. Ανέκαθεν το κοινό είχε τους αγαπημένους του καλλιτέχνες....

Δύο άγνωστες συνεντεύξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την «Εστία» του 1894

Στις 25 Μαρτίου 1896 η εθνική και θρησκευτική εορτή συνδυάστηκε με κάτι μοναδικό: Την...

Η πανάρχαια κλεψίρρυτος κλεψύδρα της Ακροπόλεως

Στην ιστορία των Αθηνών απαντάται και η περίφημη Κλεψύδρα της Ακροπόλεως, την οποία ανασύρουμε...

Ο Παλαμάς με στεφάνι από δαφνόφυλλα και ο Δροσίνης με λίγο θυμάρι του βουνού

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σήμερα και θα επαναλάβουμε ότι η καθιέρωσή της οφείλεται σε ελληνική...

Ομάδες Εφόδου της ΕΚΑΜ: Είσοδος… με κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας

«Το χειρότερο περιστατικό μπορεί να είναι με έναν active shooter, έναν κακοποιό οπλισμένο, ο...

Όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου έπαιξε τερματοφύλακας κόντρα στον Ολυμπιακό!

Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου αποκαλούν συχνά τον Μίμη Παπαϊωάννου «πολυσύνθετο». Την ίδια ώρα αδυνατούν...

Η γλυκιά ιστορία του Μίμη Παπαϊωάννου και το… πικρό τέλος

Ήταν ο αναμφισβήτητος ηγέτης της ΑΕΚ για δύο δεκαετίες. Ο Μίμης Παπαϊωάννου στην Opap...

Η μοναχή Σωφρονία που έπαιξε στο πανί δίπλα στον Σταυρίδη!

Το 1956 γυριζόταν από την εταιρεία Ανζερβός η ελληνική ταινία «Τζίπ, περίπτερο κι αγάπη»....

Το «κοροϊδάκι» που… κορόιδεψε και το… κορόιδεψαν!

Υπήρχε μια συγγραφική δυάδα που έσπαγε τα ταμεία. Οι απίστευτες ιστορίες του Νίκου Τσιφόρου...

Αποκλειστικό: Πέθανε ο Βασιλιάς!

Στις 12 Μαρτίου 1964 η Αθήνα κήδευε τον Βασιλιά Παύλο. Κανείς δεν μπορούσε να...

Ο «καλλιτεχνικός» καβγάς του Γρηγορίου Ξενόπουλου με την Κυβέλη!

Οι καλλιτεχνικοί διαξιφισμοί και ανταγωνισμοί δεν είναι βεβαίως φαινόμενο της εποχής μας. Ίσχυαν ανέκαθεν,...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Παπαδοπούλου: «Σπάει» τη σιωπή της μετά από χρόνια, η σύζυγος του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Τα τελευταία λόγια του άντρα της στην Εντατική, ο «θετός» εγγονός της και η φιλία της με γνωστή τραγουδίστρια

Πακιστανοί απειλούν ότι θα κόψουν κεφάλια με φόντο τουρίστες, στην καρδιά της Αθήνας!

Έχοντας πίσω τους την Ακρόπολη και κάποιους τουρίστες, μια παρέα Πακιστανών ανήρτησε ένα βίντεο στο TikTok, στο οποίο προβαίνει σε άσεμνες χειρονομίες και απειλεί...

Διαδικτυακό ξέσπασμα για την «έξωση» Καστανίδη: «Πολιτικός νάνος» ο Ανδρουλάκης «δεν σέβεται την επιλογή των ψηφοφόρων»!

Ενόσω αναμένεται η δήλωση του Χάρη Καστανίδη για την αιφνιδιαστική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να του «φάει» την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία...

Ο Παράδεισος των κυριών: Η Αμαλία μαθαίνει ποια είναι η πραγματική της μητέρα – Αυτό είναι το τέλος του Χρηστίδη

Η Αμαλία διεκδικεί να μάθει τι είναι αυτό που προσπαθούν να της κρύψουν ο Αγης και η Πολυξένη… Η Πολυξένη ξέροντας όλη την αλήθεια...

Εκατομμυριούχος η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη στη Βαρβάκειο – «Έφαγε» όλη την περιουσία στην κόκα

Από πάμπλουτη οικογένεια η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη από τον σύντροφό της

Της κακομοίρας στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση Ανδρουλάκη να «φάει» τον Καστανίδη!

Η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία πρώτευσε σε σταυρούς ο Χάρης Καστανίδης,...

Ο απίστευτος διάλογος Ανδρουλάκη – Καστανίδη και η «καντάδα» που έρχεται…

Το ιστορικό, το ξέρετε πλέον όλοι. Με μία απίστευτη ενέργεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να υφαρπάξει την έδρα του Χάρη Καστανίδη, αφήνοντας το ιστορικό...

NEWSROOM

spot_img