Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 στην Αθήνα είχαν έρθει 13 βασιλιάδες, 121 πριγκίπισσες και 58 εκπρόσωποι κρατών για να παραστούν στους γάμους δύο νέων παιδιών. Του νεαρού βασιλιά Κωνσταντίνου με της Δανέζας πριγκίπισσας Άννα Μαρίας
Η Μητρόπολη είχε στολιστεί με 10.000 κόκκινες γλαδιόλες. Ήταν ένα πανάκριβο σώου. Ο κόσμος είχε ανάγκη μια τέτοια μεγαλόπρεπη τελετή. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν συμβεί πολλά.
*Στη Θεσσαλονίκη 16 μήνες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης με το παρακράτος της εποχής να προσπαθεί να παροιυσιάσει τη δολοφονία ως ατύχημα.
*Ένα μήνα αργότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαφωνώνας με το Παλάτι υπέβαλε την παραίτησή του από πρωθυπουργός οδηγώντας σε διάσπαση τον συντηρικό κόσμο. Αφορμή το ταξίδι του Παύλου και της Φρειδερίκης στο Λονδίνο.
*Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου με 42,04% κερδίζει την πλειοψηφία, αλλά όχι την αυτοδυναμία στη Βουλή.
* Λίγες μέρες μετά (22/11) δολοφονείται η Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι. Τον διαδέχεται ο Τεξανός Λίντον Τζόνσον και ουσιαστικά αλλάζει, προς το σκληρότερο, η πολιτική της χώρας προς τους συμμάχους της.
* Στο τέλος του χρόνου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαταλείπει την Ελλάδα και την πολιτική αναχωρώντας για το Παρίσι.
* Σε νέες εκλογές (16/2) η Ένωση Κέντρου θριαμβεύει με 52,72% και 171 έδρες
* Ο θάνατος του Βασιλιά Παύλου (6/3) ολοκληρώνει το παζλ των δραματικών γεγονότων.
Μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, ένας νέος Βασιλιάς και μια σύζυγος από τη Δανια, επίσης νέα και όμορφη υπόσχονται μια νέα σελίδα σε μια χώρα που έχει ήδη ανέβει στο τρένο του εκσυχρονισμού αφήνοντας πίσω τις πληγές Κατοχής και Εμφυλίου.
Η 18η Σεπτεμβρίου ήταν μια μέρα που έβγαλε τους Αθηναίους στους δρόμους. Με αφορμή τον Βασιλικό Γάμο έβλεπαν μπροστά τους καλύτερες μέρες, αναδημιουργίας, ηρεμίας. Όλοι ήταν χαμογελαστοί.
Οι εφημερίδες με εξαίρεση την «Αυγή» όργανο της ΕΔΑ αποτύπωσαν με πολλές φωτογραφίες και ρεπορτάζ.
Οι «Εικόνες», το εβδομαδιαίο περιοδικό της Ελένης Βλάχου για τρία τεύχη στη σειρά είχε στο εξώφυλλο θέματα για τον γάμο και πολυσέλιδα αφιερώματα σε αυτόν
Εκείνες τις μέρες έφθασε στην Αθήνα κι ένας νεαρός που έμοιαζε με μέλος του συγκροτήματος των Beatles που μόλις είχαν αρχίσει να κατακτούν τον κόσμο όχι μόνο με τη μουσική τους, αλλά και την εκκεντρική τους εμφάνιση. Μόνο που ο τύπος με τα ακατάστατα μαλλιά δεν ήταν μουσικός, αλλά ο διάδοχος, τότε, του αγγλικού θρόνου και σημερινός Βασιλιάς Κάρολος.
Στο πλαίσιο της ανεμελιάς δεν παρέλεψει να ρίξει και μερικές βουτιές στη Γλυφάδα..
Ο γάμος αυτός αποτέλεσε και την πρώτη τηλεοππτική μετάδοση από την Ελλάδα. Συνεργείο της ιταλικής τηλεόρασης (RAI) κάλυψε το γεγονός για λογαριασμό των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα στην Αθήνα ήρθε συνεργείο Εξωτερικών μεταδόσεων, ενώ στον Λυκαβηττό εγκαταστάθηκε κεραία που έδινε τη δυνατότητα για τους ελάχιστους Αθηναίους που είχαν φέρει από το εξωτερικό τηλεοιπτικούς δέκτες να παρακολουθήσουν το γεγονός.
Στο πρόγραμμα υπήρχε η πρόβλεψη να συνεχιστούν οι μεταδόσεις όπως διαβάζουμε και στην εφημερίδα «Έθνος». Οι ελπίδες γρήγορα διαψεύστηκαν.
Πολιτικά υπήρξε ένα γεγονός που προειδοποιούσε για αυτά που θα ακολουθούσαν. Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Παπανδρέου και χρηματοδότης της Ενώσεως Κέντρου τρεις μέρες μετά το γάμο αποφασίζει, εν αγνοία του πρωθυπουργού, να κάνει… δώρο στο νεαρό ζευγάρι τον Στρατό! Περνά διάταγμα με το οποίο μετονομάζεται ο Στρατός σε… βασιλικό, όπως συνέβαινε με το Ναυτικό και την Αεροπορία. Ο Παπανδρέου γίνεται έξαλλος καθώς ανακαλύπτει ότι από τα τέλη Αυγούστου είχαν γίνει συζητήσεις με το Παλάτι και είχε παρθεί η απόφαση εν αγνοία του. Σε αυτές μάλιστα μετείχαν και κάποιοι αξιωματικοί που πρωταγωνίστησαν στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου το 1967.
Στις 21 Σεπτεμβρίου και μετά τον σάλο που ξέσπασε για το αναπάντεχο… δώρο ανακαλείται το διάταγμα. Κι εκεί ο Παπανδρέου, όπως λένε οι συνεργάτες του, κάνει το μεγάλο λάθος. Διατηρεί στο υπουργείο τον Γαρουφαλιά που λίγο αργότερα έγινε ο πρωταγωνιστής, μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μην το ξεχνάμε, της αποστασίας.
Εάν τότε ο πρωθυπουργός έστελνε σπίτι του τον υπουργό οι μηχανισμοί δεν θα μπορούσαν να τον ανατρέψουν. Η ευκαιρία χάθηκε και η Ιστορία πήρε το δρόμο της…
Και μια ακόμα λεπτομέρεια: Το μυστήριο ευλόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με τη βοήθεια του πρωθιερέα των Ανακτόρων Ιερώνυμου Κατσώνη, του ανθρώπου που μετά το πραξικόπημα έγινε Αρχιεπίσκοπος!
Δείτε τα επίκαιρα της εποχής που ξεχειλίζουν γλυκόλογα για το νεαρό ζευγάρι στο επίσημο φιλμ της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών.