Σαν σήμερα το 1974 νομιμοποιείται το ΚΚΕ με 209 λέξεις και δύο άρθρα

Must Read

Τον Σεπτέμβριο του 1974 η Ελληνική Δημοκρατία προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της. Υπήρχε η ανοιχτή πληγή της Κύπρου, ήταν σε εξέλιξη η αποχουντοποίηση, υπήρχαν ανοιχτά βασικά θέματα, όπως η μορφή του πολιτεύματος, αλλά και η επαναλειτουργία της Βουλής, το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να κλείσει οριστικά τις εκκρεμότητες με το παρελθόν. Μία από αυτές ήταν τα… απόνερα του Εμφυλίου Πολέμου. Το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου από το 1947, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν γνώρισε και αυτό τον δικό του… εμφύλιο που οδήγησε στη διάσπαση του 1968. Έτσι ουσιαστικά δημιουργήθηκαν δύο κόμματα. Το… ορθόδοξο ΚΚΕ και το ΚΚΕεσ που ήταν προσανατολισμένο στα αντίστοιχα δυτικά κόμματα.

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου όταν έγινε γνωστό το Νομοθετικό Διάταγμα με αριθμό 59. Σε αυτό αρκούσαν λίγες λέξεις για να ανάψει… πράσινο στην επαναλειτουργία του ΚΚΕ: «… επιτρέπεται ελευθέρως η σύστασις πολιτικών κομμάτων ως και η επαναλειτουργία τοιούτων διαλυθέντων κατά το παρελθόν καθ’ οιονδήποτε τρόπον ή των οποίων η λειτουργία και δράσις διεκόπη ή ανεστάλη».

Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες τόνισαν το γεγονός.

Η «Βραδυνή» μάλιστα, εφημερίδα που εξέφραζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μπορεί να προσπερνούσε στην πρώτη σελίδα της τη νομιμοποίηση, αλλά στη δεύτερη όχι μόνο είχε σχετικό ρεπορτάζ, αλλά και παρουσιάζε μια σύντομη ιστορία του κόμματος.

Στην Καθημερινή η Ελένη Βλάχου είχε στον υπότιτλο τη νόμιμη πλέον λειτουργία, αλλά στην 3η σελίδα ο πολιτικός σχολιαστής της εφημερίδας Γιώργος Δρόσος που έκανε και αντίστοιχο σχόλιο στην κρατική ΕΡΤ στο δελτίο ειδήσεων, επικαλούμενος δηλώσεις ανώνυμου υψηλόβαθμου στελέχους του ΚΚΕ, υποστήριζε ότι θα ζητηθεί από τους «αναθεωρητές» να αλλάξουν τίτλο στο κόμμα τους που να μην περιέχει τις λέξεις «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας». Δεν επιβεβαιώθηκε. Άλλωστε στις εκλογές του 1974 τα δύο κόμματα συμμετείχαν ως συνασπισμός με τον τίτλο «Ενωμένη Αριστερά».

Αυτό εξηγεί και τη χαρά της «Αυγής» που με πηχαίους τίτλους πανηγύρισε τη νομιμοποίηση.

Μάλιστα στην πρώτη σελίδα της υπήρχε και σχετική τοποθέτηση του ΚΚΕεσ.

Δύο μέρες μετά, στις 25 Σεπτεμβρίου 1974 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από το 1947 νόμιμα το πρώτο φύλλο του «Ριζοσπάστη». Στην πρώτη σελίδα όπως βλέπετε είχε μήνυμα του Έριχ Χόνεκερ του γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας.

Δείτε ρεπορτάζ του «Ασοσιέϊτεντ Πρες» για την απελευθέρωση φυλακισμένων στελεχών του ΚΚΕ στις 31 Ιουλίου 1974. Κάποιοι από αυτούς στην πορεία πήραν δρόμους διαφορετικούς.

Τα όσα έγιναν στη συνέχεια δικαίωσαν τη θέση Καραμανλή για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την πράξη του να νομικοποιήσει το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This