Τίνο Χρουπάλα: «Η Ε.Ε. εμποδίζει τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τα σύνορά τους»

Ο συμπρόεδρος του AfD μιλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεταναστευτικό και τη σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία

Must Read

Το όνομα του Τίνο Χρουπάλα έγινε ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα, όταν, προ ολίγων ημερών, με αφορμή την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως «οι επιπτώσεις της εποχής Μέρκελ θα βαραίνουν τη Γερμανία για καιρό» και προσέθεσε ότι «η Άνγκελα Μέρκελ θα μείνει στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ως η χειρότερη καγκελάριος».

  • Συνέντευξη στον Δ. Παπαγεωργίου

Ο συμπρόεδρος όμως και ομοσπονδιακός εκπρόσωπος του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) είναι ένα από τα νεότερα πρόσωπα στη γερμανική πολιτική σκηνή και το AfD, παρά τον πόλεμο που δέχεται, θα βρεθεί για μια ακόμη φορά με διψήφιο ποσοστό.
Η «δημοκρατία» μίλησε μαζί του, και όσα είχε να πει για το κόμμα του, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεταναστευτικό και τον ρόλο της Frontex, αλλά και τη σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το AfD αποκαλείται συνήθως από τα MME στην Ελλάδα ως το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας. Ισχύει κάτι τέτοιο; Εάν όχι, πώς θα το περιγράφατε;

Εμείς αυτοαποκαλούμαστε «κόμμα κοινής λογικής». Με το «Αριστερά» και το «Δεξιά» καθένας καταλαβαίνει κάτι διαφορετικό σήμερα. Βλέπουμε όμως επίσης τους εαυτούς μας ως ένα κόμμα στα δεξιά του Κέντρου. Η Δεξιά είναι, άλλωστε, ένα νόμιμο τμήμα του πολιτικού τοπίου. Και το κύριο πρόβλημα είναι ότι η ριζοσπαστική Αριστερά, με τις ιδέες της για την ενδυνάμωση όλο και περισσότερων νέων μειονοτήτων και την αποδόμηση ρόλων και κατηγοριοποιήσεων που έχουν επικρατήσει εδώ και αιώνες, έχει καταλάβει εδώ και καιρό το Κέντρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει πράγματι ένας κεντρώος εξτρεμισμός.

Γιατί ένας ψηφοφόρος να επιλέξει το ΑfD; Τι σας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κόμματα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Αυτό που οι ψηφοφόροι έχουν κοινό είναι η αίσθηση ότι δεν εκπροσωπούνται πλέον από τα άλλα κόμματα. Η μεσαία τάξη υποφέρει από τους υψηλούς φόρους και τις επιπτώσεις μιας λανθασμένης πολιτικής για το κλίμα. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους, καθώς η βιομηχανία μεταμορφώνεται. Οι οικογένειες δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς στους δημόσιους χώρους, διότι η μετανάστευση τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε εγκληματικότητα και βία. Πολλοί μετανάστες μάς ψηφίζουν επειδή θέλουν να προστατεύσουν τη Γερμανία στην οποία μετανάστευσαν. Αυτό εκφράζεται με το σύνθημά μας «Γερμανία, αλλά φυσιολογική».

Παραμένουμε αφοσιωμένοι στα αυτονόητα, που αμφισβητούνται από την επικρατούσα τάση. Υποστηρίζουμε τον σχεδιασμό της ασφάλειας και της ευημερίας για όλους εκείνους που συμβάλλουν στη δημιουργία αξίας στη χώρα μας. Γιατί είμαστε της άποψης ότι δεν πρέπει κανείς να εγκαταλείψει αυτό που δοκιμάστηκε και μεταβιβάστηκε σ’ εμάς για απλές υποσχέσεις.

Η κοινή άποψη στην Ελλάδα είναι ότι η Γερμανία πιέζει την κυβέρνησή μας να κρατά ανοιχτές διόδους στα σύνορα για μετανάστες. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που το γερμανικό ναυτικό μετέφερε μετανάστες σε ελληνικά νησιά! Ποια είναι η θέση σας για την προστασία των συνόρων;

Αυτή η εντύπωσή σας είναι επίσης σωστή. Εδώ και δεκαετίες, η Γερμανία, με τα χρηματικά οφέλη της για τους μετανάστες και, πιο πρόσφατα, με την πολιτική της για τα ανοιχτά σύνορα, αποτελεί πόλο έλξης για την οικονομική μετανάστευση και τη διαφυγή από τη φτώχεια προς ολόκληρη την Ευρώπη. Οι μεσογειακές χώρες υποφέρουν λόγω αυτού εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, το εσφαλμένο σύστημα απόδοσης ασύλου και μετανάστευσης έχει λάβει ευρωπαϊκή διάσταση. Οι περισσότεροι μετανάστες κρατούνται στη χώρα μας υπό τη διεθνή προστασία της Ε.Ε. Η Ε.Ε. εμποδίζει τα έθνη-κράτη να προστατεύσουν τα σύνορά τους.

Ωστόσο, η Frontex δεν δύναται καν να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, διότι δεν της επιτρέπεται να γυρίζει πίσω τους παράνομους μετανάστες. Η Frontex δεν είναι συνοριακή αστυνομία, αλλά θαλάσσιο ταξί για παράνομη μετανάστευση. Δεν μπορεί να είναι λύση το να ανακατανέμεις τους μετανάστες από τις μεσογειακές χώρες στις χώρες του Βίσεγκραντ, όπου δεν είναι επιθυμητοί. Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που να βασίζεται στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. Τα εθνικά κράτη στην Ευρώπη πρέπει να γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε την Ευρώπη «φρούριο». Ξεκινώντας από το κέντρο της Ευρώπης.

Ποια είναι η στάση του κόμματός σας στο ζήτημα των γερμανοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων;

Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ένα σύνθετο ζήτημα που πρέπει να παρατηρηθεί χωρίς συναισθηματισμούς. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στην Ομοσπονδιακή Βουλή ζήτησε επανειλημμένα την ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Είναι παράλογο να αφήνει κανείς τα σύνορά του ανοιχτά και στη συνέχεια να αναθέτει την παραμονή των μεταναστών στην Τουρκία με καλές αμοιβές. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται κανείς ευάλωτος σε εκβιασμό και οδηγεί τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. σε μπελάδες. Το είδαμε αυτό, όταν η Τουρκία οδήγησε τους μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις αρχές του 2020, και προφανώς τους υποκίνησε να περάσουν τα σύνορα.

Ποια είναι η στάση σας όσον αφορά την Ε.Ε. και το ευρώ;

Η βάση μας αποφάσισε να συμπεριλάβει την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Η Ε.Ε. αναλαμβάνει όλο και περισσότερο κρατικές αρμοδιότητες – τώρα θέλει ακόμη και να επιβάλει η ίδια φόρους. Την ίδια στιγμή, έχει αποτύχει σε όλες τις κρίσεις των τελευταίων ετών, είτε για το ευρώ είτε για τη μετανάστευση ή για τον κορονοϊό. Επειδή η Γερμανία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, ένα Dexit στα πρότυπα του Brexit δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή. Ο στόχος πρέπει να είναι η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συμφωνιών με τους εταίρους μας και η δημιουργία μιας Ευρώπης εθνών και των πατρίδων.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, η θέση μας είναι ακόμη πιο αυστηρή: Πρέπει να βγούμε από το ευρώ. Η διάσωση του ευρώ συνεχίζεται σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, που υποτιμά συστηματικά τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων. Η πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ καταβροχθίζει τις συντάξεις των πολιτών, οδηγεί σε άνοδο της αγοράς ακινήτων και συνεπάγεται αναδιανομές που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια μεταρρύθμιση του νομίσματος και μια επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This