Μια… παραγκούπολη στην καρδιά της Αθήνας!

1.200 στρέμματα βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης εδώ και χρόνια, λέει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος

Must Read

Τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους εξηγεί με συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο
δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος. Περισσότερα από 1.200 στρέμματα, που ξεκινούν από τη λεωφόρο Μεσογείων στο Νομισματοκοπείο και φτάνουν μέχρι τον σταθμό του μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας, είναι εδώ και 50 χρόνια εκτός σχεδίου πόλης.

  • Συνέντευξη στον Νίκο Γ. Μερτζάνη

Κύριε δήμαρχε, είναι γνωστές οι παρεμβάσεις σας για την περιοχή «Πεύκο Πολίτη». Δώστε μας, παρακαλώ, μια εικόνα για το πού βρίσκεται αυτή η περιοχή. Είναι περιοχή εντός του οικιστικού ιστού; Εχετε κάνει επανειλημμένως λόγο για παραγκούπολη, και αυτό δεν συνάδει με την εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για το Χαλάνδρι.

Η ζώνη των 1.266 στρεμμάτων τής εκτός σχεδίου περιοχής «Πεύκο Πολίτη», όσο κι αν
φαίνεται απίστευτο, βρίσκεται στην καρδιά του Χαλανδρίου. Εκτείνεται από το Νομισματοκοπείο στη λεωφόρο Μεσογείων έως τον σταθμό του μετρό στη Δουκίσσης
Πλακεντίας και παραμένει εδώ και μισό αιώνα μια παραγκούπολη, χωρίς υποδομές, χωρίς δίκτυα, χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά του δήμου.

Γι’ αυτό ακριβώς είναι μια μόνιμη εστία μόλυνσης και ένας διαρκής κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων τον χειμώνα και πυρκαγιάς κάθε καλοκαίρι. Χωρίς υπερβολή, αποτελεί μια μαύρη τρύπα στην καρδιά του οικιστικού ιστού της πόλης. Ποιος θα το φανταζόταν ότι μιλάμε για το Χαλάνδρι και για μια περιοχή που απέχει μόλις 9 χλμ. από την Ομόνοια!

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου

Πόσο κόσμο επηρεάζει η μη ένταξη της περιοχής και τι συνεπάγεται για τον Δήμο Χαλανδρίου;

Η εκτός σχεδίου περιοχή περιλαμβάνει 1.180 ιδιοκτησίες. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η
εκκρεμότητα της ένταξης στο σχέδιο πόλης επηρεάζει άμεσα τη ζωή και το μέλλον πάνω
από 5.000-8.000 ανθρώπων ή, καλύτερα, την κρατά σε εκκρεμότητα εδώ και μισό αιώνα!

Σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι που αγόρασαν εκεί ιδιοκτησίες έχουν πεθάνει στις περισσότερες
περιπτώσεις και έχουν μείνει τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Από την άλλη πλευρά, η μη ένταξη επιδρά καθοριστικά σε όλο το Χαλάνδρι. Αν μπορούσε ο δήμος να αξιοποιήσει τα 30 στρέμματα του Νομισματοκοπείου, που του έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και άθλησης, θα μιλούσαμε σήμερα για μια
γειτονιά-υπόδειγμα. Μια γειτονιά με εύκολη πρόσβαση στο μετρό, με μεγάλους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής, πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, όπως αυτά προβλέπονται στην εμπεριστατωμένη πολεοδομική μελέτη που ομόφωνα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Λέτε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο άνοιξε τον δρόμο για την οριστική επίλυση του θέματος. Εφόσον ο Δήμος Χαλανδρίου έχει κάνει αυτά που έπρεπε, πού «κολλάει» τελικά το θέμα και τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει για τη διευθέτησή του;

Το «Πεύκο Πολίτη» είναι μια ιστορία γραφειοκρατικού παραλογισμού του ελληνικού ράτους. Μέχρι τον Απρίλιο του 2021, που εγκρίθηκε το νέο ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), η διαδικασία «σκόνταφτε» στο γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα του ’71 για το σχέδιο πόλης του Χαλανδρίου όριζε ως προαπαιτούμενο για τη σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής τον σχεδιασμό ενός νέου οδικού άξονα, της «Λεωφόρος Ελευθέρα Πεντέλης», που θα συνέδεε τη λεωφόρο Μεσογείων με την οδό Δουκίσσης Πλακεντίας – σενάριο ανέφικτο, δεδομένου ότι ο δήμος δεν είχε αρμοδιότητα να τον υλοποιήσει. Η σημερινή διοίκηση προχώρησε στην κατάργηση του συγκεκριμένου άξονα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2015, αμέσως μετά την εκλογή μας στον Δήμο, συνέταξε την πολεοδομική μελέτη και την κατέθεσε στην Περιφέρεια τον Φεβρουάριο του 2018.

Δυστυχώς, τα αδικαιολόγητα προσκόμματα της Δ/νσης Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής δεν της επέτρεψαν να πάρει έγκριση από το ΣΥΠΟΘΑ. Ευτυχώς, το νέο ΓΠΣ επιβεβαιώνει εκ νέου ότι το «Πεύκο Πολίτη» ανήκει στις υπό πολεοδόμηση περιοχές του Χαλανδρίου, καταργεί οριστικά την «Ελεύθερα Πεντέλης» και πλέον δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη μη ένταξη της περιοχής. Ως δήμος συντάξαμε τάχιστα την αναθεωρημένη πολεοδομική μελέτη, την καταθέσαμε εκ νέου στην Περιφέρεια και αναμένουμε. Γιατί, πέντε μήνες μετά, η μελέτη παραμένει στα συρτάρια της Περιφέρειας, άγνωστο…

Ύστερα από συνεχείς οχλήσεις του δήμου, πάντως, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, έπειτα από σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα, στην οποία δεν κλήθηκε ο Δήμος Χαλανδρίου, ανακοίνωσε, όπως ενημερώθηκα πριν από λίγες ώρες, ότι η πολεοδομική μελέτη σύντομα θα προωθηθεί με θετική εισήγηση προς το ΣΥΠΟΘΑ. Αυτό πρέπει να γίνει, λοιπόν, η Περιφέρεια Αττικής να υλοποιήσει αυτή τη φορά τη δημόσια δέσμευσή της για άρση του αδιεξόδου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This