Χρήστος Σπίρτζης: Οι επικίνδυνοι «άριστοι», ο Τσίπρας και το μέλλον του Ανδρουλάκη

Το «κατηγορώ» για τη διαχείριση της επέλασης του χιονιά, η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού και το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις

Must Read

Θα λάμψει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν επιστρέψει το Κίνημα Αλλαγής στην προοδευτική όχθη, υποστηρίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Με τολμηρό μάλιστα τρόπο λέει ότι δεν τους απασχολεί αν θα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν θα συμβάλει στο να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Την ώρα που στη Βουλή συζητείται η πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός μιλάει στην «Espresso» και χαρακτηρίζει ανεπαρκείς και πολύ επικίνδυνους για τον ελληνικό λαό τους «αρίστους». Πιστεύει, δε, ότι πρέπει οπωσδήποτε να θεσμοθετηθεί η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα χειρίζεται τις φυσικές καταστροφές.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στηρίζει απόλυτα τις μεταρρυθμίσεις του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λέει ότι δεν μπορεί να νιώσει την πολιτική ως επάγγελμα. Σε προσωπικό επίπεδο, χαίρεται να τον ξυπνά το αγαπημένο του καναρίνι, που κάποτε ήταν η «μασκότ» στο υπουργικό του γραφείο. Όταν έπαψε να είναι υπουργός, το καναρίνι επέστρεψε σπίτι.

Ο καιρός ή η κλιματική αλλαγή -πείτε το όπως θέλετε- μας δίνει πλέον ετησίως ακραία φαινόμενα. Το καλοκαίρι δεινοπαθήσαμε από φωτιές και τώρα από το χιόνι. Τι πρέπει να αλλάξει;

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές παντού. Στον δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, σε απαράδεκτες νοοτροπίες χρόνων, σε δογματικές θεωρήσεις και πρακτικές. Στο επίπεδο της πρόληψης πρέπει να γίνουν τα για πολλές δεκαετίες εκκρεμή έργα, που αφορούν τόσο την αντιπλημμυρική όσο και την αντιπυρική προστασία. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε σχέδιο προς όφελος της χώρας και των κοινωνικών υποδομών, και όχι της εξυπηρέτησης λίγων μεγάλων συμφερόντων. Στο επίπεδο της αντιμετώπισης πρέπει να θεσμοθετηθεί η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, ο ενιαίος φορέας φυσικών καταστροφών, για να υπάρξει ολιστικός σχεδιασμός και να σταματήσει το «μπαλάκι» των ευθυνών από τον έναν φορέα στον άλλον. Να στελεχωθούν οι δομές Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ικανά στελέχη και οι δημόσιες υπηρεσίες, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική Αστυνομία, ο ΟΑΣΠ να έχουν επάρκεια στη στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή. Η αποκατάσταση, επίσης, πρέπει να υλοποιηθεί από έναν φορέα για τις αποζημιώσεις, τις καταγραφές, τον έλεγχο, την αποκατάσταση των υποδομών, την περιβαλλοντική ανάταξη, τον επαρκή σχεδιασμό.

Γιατί δεν τα κατάφερε η Αττική Οδός;

Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο η Αττική Οδός που δεν τα κατάφερε. Τα αποτελέσματα έδειξαν τη συνολική διάλυση και κατάρρευση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού και την αντίστοιχη διάλυση και κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα. Είναι η απόδειξη της κατάρρευσης του δογματισμού του κ. Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του περί μικρού κράτους και μεταβίβασης δημόσιων τομέων, στρατηγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων κρατικών φορέων στον ιδιωτικό τομέα. Είναι η απόδειξη της πολιτικής και ιδεολογικής ήττας των νεοφιλελεύθερων απόψεων. Η «Αττική Οδός» έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που δεν κάλυψε. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επίσης. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει μια σύμβαση, την οποία δεν έχει ελέγξει αν και πώς τηρείται. Δεν θεσμοθέτησε την ΠΝΠ, που εκδώσαμε προεκλογικά, για να γίνει έλεγχος και να μην αυξηθούν τα διόδια. Ανέστειλε την ισχύ του Π.Δ. για τα μητρώα των τεχνικών εταιριών, για το ηλεκτρονικό ημερολόγιο των έργων, για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του συνολικού συστήματος παραγωγής έργων, για τους μηχανισμούς που θα μπορούσαμε αξιόπιστα να ξέρουμε ποια μηχανήματα και ποιοι εργαζόμενοι υπάρχουν σε κάθε έργο.
Οι δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη -«Μας υποσχέθηκε η Αττική Οδός ότι θα είναι έτοιμη»- είναι ενδεικτικές της διάλυσης των μηχανισμών ελέγχου. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέτρεψε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό και ταυτόχρονα έλαμψε διά της απουσίας της Τροχαίας από όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αττικής. Δεν υπήρχαν πουθενά περιπολικό, τροχονόμος, παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στο κρίσιμο χρονικό διάστημα που εγκλωβίστηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας. Δεν υπήρχαν ούτε αλυσίδες για τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. Η δραματική απουσία των μηχανισμών της Περιφέρειας Αττικής, η έλλειψη μηχανημάτων εκχιονισμού και διάνοιξης στο πεδίο, η έλλειψη ακόμη και επαρκούς ποσότητας αλατιού για τους δήμους και μηχανημάτων ρίψης τους επιβάρυνε περαιτέρω τον εγκλωβισμό των συμπολιτών μας στην Αττική Οδό, αφού σχεδόν κάθε έξοδός της σε κεντρικούς οδικούς άξονες στην ευθύνη της Περιφέρειας ήταν στην ίδια και χειρότερη κατάσταση. Οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη, Μαραθώνος, Πεντέλης είχαν εγκαταλειφθεί και από την Περιφέρεια και από την ΕΛ.ΑΣ. Το ίδιο συνέβη με τον προαστιακό, που σταμάτησε, και με τους σιδηροδρομικούς συρμούς, που επίσης εγκλωβίστηκαν. Να θυμίσουμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρίες οφείλουν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αποζημιώσουν τους επιβάτες, εκτός από την ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Υποδομών με υπουργική απόφαση θεσμοθέτησαν την εξαίρεσή της. Τα αρμόδια υπουργεία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, οι περιφερειάρχες και οι αυτοδιοικητικοί της παράταξης του κ. Μητσοτάκη, τα ιδιωτικά συμφέροντα που έδωσαν κοινή μάχη με τον κ. Μητσοτάκη για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας έδειξαν το μέγεθος της ανεπάρκειας, της συνολικής διάλυσης και της αυξημένης επικινδυνότητας των «αρίστων» για τον ελληνικό λαό.

Στηρίζετε τον πρόεδρο Τσίπρα στην προσπάθεια αναγέννησης του κόμματος;

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για την απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη συγκρότηση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα φέρει στη χώρα προοδευτική διακυβέρνηση, περνά μέσα από τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας φορέα, από τη συμμετοχή κάθε προοδευτικού πολίτη στην εκλογή των οργάνων του κόμματός μας και τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση κρίσιμων πολιτικών θέσεων. Η επαναφορά της πολιτικής στην ελληνική κοινωνία και η συμμετοχή των πολιτών ως συνδιαμορφωτών και όχι ως μελών ενός εκλογικού μηχανισμού ή παλαιοκομματικών μορφωμάτων κομματικής ή κρατικής εξουσίας είναι μια μεγάλη τομή στην πολιτική ζωή και τη λειτουργία των κομμάτων, που έχουν απαξιωθεί. Κάθε προοδευτικός άνθρωπος, ακόμη και αν δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί παρά να συστρατευθεί και να στηρίξει αυτή την απόλυτα δημοκρατική προσπάθεια. Η δική μας προσπάθεια δεν είναι η αυτονόητη στήριξη των θέσεων του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, αλλά η συμμετοχή της πλειοψηφίας των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών.

Γιατί καθυστέρησε τρία χρόνια να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Να θυμίσω ότι το κάλεσμα του προέδρου μας για ριζικές τομές και αλλαγές, για τον μετασχηματισμό του κόμματός μας, για τη διεύρυνσή του, για τη σύγχρονη λειτουργία του, για νέες δομές όπου θα μετέχουν οι προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά χρόνια έγιναν την πρώτη ημέρα των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Στη συνέχεια, αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η υγειονομική κρίση, οι τρέχουσες ανάγκες της πολιτικής επικαιρότητας και ο χρόνος που απαιτείται στο εσωτερικό κάθε κόμματος για να γίνει η απαραίτητη και αναγκαία προσπάθεια σύνθεσης θέσεων και απόψεων, δεν μας επέτρεψαν να κινηθούμε πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό αίτημα του ελληνικού λαού για προοδευτική διακυβέρνηση επιβάλλει την άμεση υλοποίηση των πρωτοπόρων προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα και έχουμε αποδείξει ότι ανταποκρινόμαστε εγκαίρως ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Πώς βλέπετε το άστρο του Νίκου Ανδρουλάκη; Θα λάμψει;

Το εύχομαι ολόκαρδα. Με τον Νίκο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Αν ξεκαθαρίσει τον πολιτικό δυισμό του ΚΙΝ.ΑΛ. και το επαναφέρει ξεκάθαρα στην προοδευτική όχθη της πολιτικής, αν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ της Δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τότε θα λάμψει.

Θα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά όποιον πολιτικό φορέα συμπαρατάσσεται με την απομάκρυνση της καταστροφικής κυβέρνησης Μητσοτάκη και της συγκρότησης προοδευτικής πλειοψηφικής διακυβέρνησης. Επομένως, δεν μας απασχολεί αν θα κάνει «ζημιά» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν θα συμβάλει στο να μη συνεχιστεί η ζημιά στη χώρα και στον ελληνικό λαό από το επιτελικό κράτος των «αρίστων».  

Σας έχει γίνει πρόταση επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ; Θα πηγαίνατε, και υπό ποιες συνθήκες;

Με πάρα πολλά από τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά, για πάρα πολλά χρόνια. Ξέρουν ότι οι πολιτικές μου επιλογές ταυτίζονται με τις πολιτικές αρχές και αξίες με τις οποίες διαπαιδαγωγηθήκαμε μέσα στους μαζικούς χώρους, από ανθρώπους μεγάλου εύρους του προοδευτικού φάσματος, και για αυτό δεν θα τολμούσαν ούτε να σκεφτούν τέτοια πρόταση. Εύχομαι και προσπαθώ να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και τις συγκλίσεις θεσμικής και προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων του προοδευτικού κόσμου, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στις κοινωνικές εκφράσεις και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ελπίζω να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση και ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝ.ΑΛ. και άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου.

Είναι λίγο μελαγχολική, νομίζω, η αντιπολίτευση. Νιώσατε «στην άκρη»;

Όχι βέβαια. Εμείς σεβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού και τους κανόνες της δημοκρατίας στην πράξη, όχι στα λόγια. Θα μελαγχολούσα αν δεν πίστευα στην προσπάθεια που κάναμε. Αν δεν πίστευα όσα υπηρετούμε και για όσα αγωνιζόμαστε σήμερα. Δεν μπορώ να νιώσω την πολιτική ως επάγγελμα. Είμαι 29 χρόνια ηλεκτρολόγος μηχανικός, αγάπησα και αγαπώ την επιστήμη και το επάγγελμά μου, και, με εξαίρεση τα χρόνια που ήμουν υπουργός, ασκούσα το ελεύθερο επάγγελμα. Πιθανότατα να αισθανόμουν όπως περιγράφετε, αν δεν είχα άλλες επιλογές.

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Μακάρι να είχα ελεύθερο χρόνο για να σας απαντούσα.

Τι έγινε εκείνο το καναρινάκι που είχατε στο γραφείο; Ποια η τύχη του;

Με ξυπνάει κάθε μέρα! Ευτυχώς, υπάρχουν η κόρη μου και ο γιος μου, που το φροντίζουν πολλές φορές.

Πώς ονειρεύεστε το πολιτικό σας μέλλον από τώρα και μετά;

Ως συμμέτοχος στην επίτευξη των διαχρονικών αιτημάτων του προοδευτικού κόσμου για κοινωνική δικαιοσύνη, για ίσες ευκαιρίες σε κάθε παιδί, για μια Ελλάδα με παραγωγική δομή, που θα στηρίζεται στα δικά της πόδια, που δεν θα εκχωρεί τη λαϊκή της κυριαρχία, για μια ουσιαστική και βαθιά δημοκρατία, για ένα κράτος που θα δίνει ασφάλεια σε όλες τις πτυχές της ζωής κάθε πολίτη. Ως μέλος της πολιτικής οικογένειας που θα παραδώσει μια καλύτερη κοινωνία στα παιδιά μας, που θα σέβεται κάθε άνθρωπο, που θα μειώσει τις ανισότητες για να επιτευχθεί το όραμα της μη εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This