Δώρα Αυγέρη: «Λύσεις εδώ και τώρα!»

Η Δώρα Αυγέρη, υποψήφια με τον Σύριζα στη Β' Θεσσαλονίκης, μιλά στην «Espresso» πιστεύοντας ότι την Κυριακή το κόμμα της θα κόψει πρώτο το νήμα! Το προεκλογικό τρέξιμο και το μότο ζωής

Must Read

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα κόψει πρώτος το νήμα» λέει η Δώρα Αυγέρη, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης, μιλώντας σήμερα στην «Espresso», δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.

  • Απο τη Βίβιαν Μπενέκου

Η αποδοκιμασία για το σύστημα που έστησε τις υποκλοπές, που στηρίζει τα καρτέλ και που ετοιμάζεται να διαλύσει ό,τι απέμεινε από το ΕΣΥ είναι γενικευμένη, έντονη και δεν κρύβεται, υποστηρίζει η Δώρα Αυγέρη, εξηγώντας γιατί πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα την Κυριακή 21 Μαΐου.

Συζητώντας για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, η υποψήφια βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να λήξουν τον εφιάλτη Μητσοτάκη, ίσως και με τη συμμετοχή του ΚΚΕ, εάν θελήσει να μπει σε τέτοια κυβέρνηση. Η Δώρα Αυγέρη, ολοκληρώνοντας τη δύσκολη προεκλογική της εκστρατεία, τη δεύτερη κατά σειρά για την ίδια, αποκαλύπτει ότι όλο αυτό το διάστημα έπαιρνε δύναμη κάνοντας τον βραδινό απολογισμό της, προσευχόμενη ταυτόχρονα, για την επόμενη ημέρα. Η Δώρα εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Φορούσε και φορά τα κοστούμια της, που της ταιριάζουν, όπως μας λέει, ενώ η ίδια δεν θεωρεί ότι χρειάζεται επικοινωνιολόγους και image makers, καθώς το κομμωτήριο κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά! Στο πλάι της ήταν και είναι ο σύζυγός της Αλέξανδρος, με τον οποίο τους δένει βαθιά αγάπη, ενώ επιτυχία για τη Δώρα Αυγέρη είναι «το να μπορείς να στέκεσαι όρθιος και να προχωράς».

Πώς ζήσατε αυτή την προεκλογική περίοδο που σχεδόν ολοκληρώνεται;

Ηταν μια προεκλογική περίοδος πιεστική, γιατί τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πιεστικά. Η Β’ Θεσσαλονίκης είναι μια μεγάλη περιφέρεια και, ταυτόχρονα, μια μικρογραφία της Ελλάδας. Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που δίνουν μάχες. Εχουμε οργώσει την περιφέρειά μας, μιλάμε με τον κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά, ζούμε από κοντά τις αγωνίες τους, μπαίνουμε μπροστάρηδες στα αιτήματά τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είμαστε για τα δύσκολα.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τα καταφέρει να είναι πρώτος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα κόψει πρώτος το νήμα. Το αφουγκράζεται κανείς στη βάση της κοινωνίας. Είναι ενδεικτικό το πόσοι παρακολουθούν τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και πόσοι αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη από κοντά ή διαδικτυακά. Οπως ενδεικτική είναι η αποστροφή των νέων στο άκουσμα των πρωθυπουργικών έργων και ημερών. Η αποδοκιμασία για το σύστημα που έστησε τις υποκλοπές, στηρίζει τα καρτέλ και ετοιμάζεται να διαλύσει ό,τι απέμεινε από το ΕΣΥ είναι γενικευμένη, έντονη και δεν κρύβεται.Οι πολίτες αναλογίζονται, ζυγίζουν και κρίνουν. Δεν είναι ασυνήθιστο να είναι επιφυλακτικοί. Πιστεύω, όμως, πως την ώρα της ψήφου θα δουν καθαρά ποιος έχει σχέδιο για τη χώρα και ποιος λέει «πάμε κι όπου βγει». Ο Μητσοτάκης ζήτησε απ’ τα θύματα των Τεμπών να βάλουν πλάτη κι αφήνει 40 δισ. παραπάνω χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε ο ίδιος πλάτη απέναντι στους δανειστές, αφήνοντας παρακαταθήκη ασφαλείας 37 δισ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πιο ενισχυμένο και οργανωμένο μπορούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα απ’ τις καλές στιγμές.

Στη λαϊκή αγορά κουβεντιάζοντας με επαγγελματία

Ποιες κυβερνητικές συνεργασίες βλέπετε;

Δεν είναι ζήτημα προσωπικό οι κυβερνητικές συνεργασίες. Είναι ζήτημα αρχών, ιδεολογικής εγγύτητας και προγραμματικής σύγκλισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να λήξουν τον εφιάλτη Μητσοτάκη. Θα μπορούσε και το ΚΚΕ να συμμετάσχει σε αυτό το κοινωνικό μέτωπο. Οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και της ελληνικής κοινωνίας απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα.

Σε προσωπικό επίπεδο, κάθε νέα εκλογική μάχη είναι ευκολότερη λόγω εμπειρίας ή όχι;

Για εμένα είναι η δεύτερη προεκλογική αναμέτρηση κι αυτό συνιστά μια ουσιαστική διαφορά. Περισσότερες οι ευθύνες, περισσότερες οι προκλήσεις. Εδώ πλέον έχω πίσω μου μία κοινοβουλευτική θητεία και λογοδοτώ απέναντι στους χιλιάδες που στήριξαν Αυγέρη στη Β’ Θεσσαλονίκης. Η εμπειρία είναι σημαντική. Αλλά το να μπορείς να κοιτάς στα μάτια τον συμπολίτη σου από κοντά χωρίς να ντρέπεσαι, με θάρρος και αυτοπεποίθηση, είναι και θέμα δουλειάς, πίστης, αρχών. Πέραν του προσωπικού, όμως, έχουμε να κάνουμε με μια διακυβέρνηση σκληρών, αντικοινωνικών και αντιδημοκρατικών επιλογών, μια μεταμφιεσμένη πολιτική Μνημονίων. Δεν είναι, επομένως, το ’23 ίδιο με το ’19, κυρίως γιατί είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Για να το πω με ένα απλό παράδειγμα: απέναντι στην απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη αγωνιστήκαμε για να μείνουν τα δημόσια νοσοκομεία ανοιχτά και προσβάσιμα στον απλό κόσμο. Σε μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία.

Ποιο το προσωπικό σας ρεκόρ προεκλογικών εμφανίσεων;

Κάθε μέρα γνωρίζουμε νέους ανθρώπους. Κάθε μέρα, λοιπόν, έχει περιοδείες, έχει ομιλίες, συνεντεύξεις, παρουσία στους χώρους εργασίας, όπου μπορεί να βρεθεί άνθρωπος, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Β’ Θεσσαλονίκης. Κρατάω ημερολόγιο, είναι καταγεγραμμένα όλα αυτά. Αλλά το ρεκόρ δεν είναι οι δικές μου εμφανίσεις, είναι η ανταπόκριση του κόσμου.

Οταν επιστρέφετε σπίτι το βράδυ μετά τις ολοήμερες περιοδείες, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Πώς αποσυμπιέζεστε;

Αποσυμπίεση είναι τα λόγια στήριξης των δικών σου ανθρώπων, ένα καλό ανάγνωσμα, ο προσωπικός χώρος όπου ηρεμείς και ακούς μονάχα τη φωνή της συνείδησής σου. Οπως στην προσευχή. Αποσυμπίεση είναι να κάνεις απολογισμό και να λες ότι η μέρα πήγε καλά, στάθηκες στο ύψος σου και τώρα μπορείς και πρέπει να πάρεις δυνάμεις, να ανασυνταχθείς για την επόμενη μέρα, για την επόμενη μάχη. Ξεκουράζομαι όπως ξεκουράζονται οι στρατιώτες.

Ποια συναισθήματα δημιουργεί η προεκλογική περίοδος;

Η προεκλογική περίοδος παράγει πολιτικά αποτελέσματα, αλλά παράλληλα ενεργοποιεί και μια πληθώρα σκέψεων και συναισθημάτων. Ολα τα συναισθήματα λίγο πολύ διαπερνούν την καρδιά και το μυαλό ενός υποψήφιου βουλευτή. Γιατί, εκτός των άλλων, γίνεται και αποδέκτης μιας πληθώρας σκέψεων και συναισθημάτων των συμπολιτών του, των συνεργατών και των οικείων του. Μπορώ να πω ότι είναι στιγμές που η ένταση των στιγμών θυμίζει ποδοσφαιρικό παιχνίδι ή εκείνο το περίφημο τελευταίο λεπτό στο μπάσκετ, όπου όλα κρίνονται στο καλάθι. Υπάρχουν χαρές και λύπες, αλλά αυτό που δεν λείπει ποτέ από τη δική μου προεκλογική εκστρατεία είναι το συναίσθημα που βγαίνει από την πίστη μου στους ανθρώπους.

H Δώρα Αυγέρη συζητώντας με πολίτες ακόμη και στις βεράντες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου

Ποιο είναι το σύνθημά σας σε αυτές τις εκλογές;

Από κοντά. Δεν είναι σύνθημα. Είναι τρόπος ζωής. Είναι ο τρόπος που σας μιλάω τώρα και που σας κοιτάζω στα μάτια. Είναι ο τρόπος που θα υπερασπιστώ το δίκιο και το καλό για την πατρίδα, κι είναι αυτό που θέλω να πετύχουμε με τους συμπολίτες μου στη Β’ Θεσσαλονίκης. Το ότι με εμπιστεύονται με τη ψήφο τους σημαίνει ότι μπορούν να ελέγχουν την εξουσία από κοντά.

Εχετε γούρι για τις εκλογές; Φοράτε κάποια συγκεκριμένα ρούχα ή κάτι άλλο;

Πιστεύω στη δύναμη όσων κάνουμε, στη δύναμη όσων πιστεύουμε και στη δύναμη των ανθρώπων που μας στηρίζουν. Φοράω έναν συγκεκριμένο τύπο ρούχων, που νομίζω ότι μου ταιριάζει. Πιστεύω στη δύναμη της εικόνας, αλλά εκείνης της εικόνας που βγάζει αληθινά κι αυθεντικά προς τα έξω αυτό που εικονίζει. Η αλήθεια είναι δύναμη.

Εχετε ομάδα image makers, δηλαδή ανθρώπους που ίσως φροντίζουν πρόσωπο, μαλλιά, ντύσιμο για τις εμφανίσεις σας;

Αυτά είναι για άλλους. Σας είπα: η ζωή πρέπει να είναι αυθεντική και αληθινή. Και απλή. Τι να τους κάνεις τους image makers, όταν έχεις το κομμωτήριο, όπου συναντάς απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Αυτοί τα λένε όλα όπως είναι, χωρίς φτιασιδώματα.

Αγκαλιά από ψηφοφόρο της

Ποιοι από την οικογένειά σας βοηθούν στην προεκλογική εκστρατεία;

Εχω τη στήριξη όλων των αγαπημένων μου προσώπων. Ανέκαθεν η οικογένειά μου ήταν στο πλευρό μου σε κάθε δημόσιο βήμα. Και δεν το λέω έτσι για να το πω. Και πρώτος απ’ όλους ο σύντροφος και συμπαραστάτης μου σε κάθε βήμα, ο δικός μου Αλέξανδρος.

Τι θα ήταν επιτυχία για εσάς;

Να βρίσκεσαι και να χάνεσαι μέσα στην αγάπη. Γιατί, όπως το λέει κάποιος, «η αγάπη μακροθυμεί, είναι αγαθή και χρηστή· η αγάπη δεν φθονεί· η αγάπη δεν καυχιέται, δεν επαίρεται, δεν ασχημονεί, δεν ζητεί το συμφέρον της, δεν παροξύνεται, δεν λογίζεται το κακό, δεν χαίρεται στην αδικία, αλλά συγχαίρει στην αλήθεια· πάντα βαστάζει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει». Επιτυχία είναι να μπορείς να στέκεσαι όρθιος. Να ξαναστέκεσαι. Και να προχωράς. Πάντα καλύτερος άνθρωπος. Από κοντά με τους συνανθρώπους σου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This