Γιάννης Κόντης: «Οι ιδέες μας είναι οι ιδέες του μέσου Έλληνα και Ελληνίδας»

Ο Γιάννης Κόντης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης των «Σπαρτιατών», απαντάει στην «Espresso» για τα περί ακροδεξιού κόμματος

Must Read

Ο Έλληνας ατζέντης πρωτοκλασάτων Λατίνων ποδοσφαιριστών, που κατάφερε να φέρει κοντά τον Αρη με την Μπαρτσελόνα αλλά και τον διάσημο Ισπανό «κυνηγό κεφαλών» Μανέλ Φερέρ, ο πρώην καπετάνιος που έγραψε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του στη Βραζιλία είναι σήμερα ένας από τους δώδεκα βουλευτές του πολυσυζητημένου κόμματος-έκπληξη των τελευταίων εκλογών, τους «Σπαρτιάτες».

  • Aπό τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο λόγος για τον Γιάννη Κόντη, βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης, εκεί όπου οι «Σπαρτιάτες» κατέγραψαν ποσοστό 5,03%! Ηταν για χρόνια μάνατζερ ποδοσφαιριστών και πρώην τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Αρης. Είναι «βέρος Ψυχικιώτης», μένει όμως μόνιμα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και είναι Θεσσαλονικιός στην ψυχή του.

Ο Γιάννης Κόντης ένιωσε δέος μιλώντας πριν από λίγες ημέρες πρώτη φορά από το βήμα της Βουλής. Θεωρεί ότι ο εθνικισμός δεν είναι αμάρτημα και υποστηρίζει ότι οι ιδέες του μέσου Ελληνα οικογενειάρχη είναι οι ιδέες τους. Δεν τον ενοχλούν τα σχόλια περί Ακροδεξιάς, λέγοντας ότι ο κόσμος θα δει τη στάση τους μέσα στη Βουλή και ύστερα θα μπορεί να κρίνει.

«Δεν υπήρξα υποψήφιός του κι ούτε κατέβηκα στις εκλογές του Μαΐου. Σκεφτόμουν να κατέβω, αλλά για κάποιους λόγους άλλαξα γνώμη στο τέλος» λέει σήμερα στην «Espresso» ο βουλευτής των «Σπαρτιατών», απαντώντας στο ερώτημά μας για την παλαιότερη σχέση του με τους «Eλληνες» του Κασιδιάρη.

Ο ίδιος δεν βλέπει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τη Ν.Δ. σε νομοσχέδια πλην της άνευ όρων θέσπισης του δικαιώματος των Ελλήνων της διασποράς να ψηφίζουν, εάν το νομοσχέδιο είναι όντως άνευ όρων. Λέει «όχι» στους γάμους των ομοφυλοφίλων και στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης έχει λατρεία στη μητέρα του, την οποία, όπως μας αποκαλύπτει, δεν χάρηκε όσο έπρεπε, όσο εκείνη ήταν νέα και υγιής. Γι’ αυτό και συμβουλεύει να δίνουν οι νέοι χρόνο στους γονείς τους. Εκείνος έχει δύο παιδιά από δύο γάμους. Ξεκουράζεται όταν μπορεί στο εξοχικό του στη Χαλκιδική, αλλά φέτος φαίνεται να τον κερδίζει, όσον αφορά τις διακοπές, η αγαπημένη του Λατινική Αμερική.

Πώς και γιατί βρεθήκατε στην πολιτική;

Στην πολιτική βρέθηκα με αφορμή τα όσα βλέπω να συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τόσο στα εθνικά όσο και στα κοινωνικά θέματα, και θεώρησα ότι θα μπορέσω να συμβάλω θετικά.

Ποιοι οι λόγοι που δελεαστήκατε από τους «Σπαρτιάτες» και όχι από ένα άλλο κόμμα από τον συντηρητικό χώρο; Γιατί «Σπαρτιάτες»;

Με τους Σπαρτιάτες είχαμε κοινές ανησυχίες. Ετσι, όταν με προσέγγισε ο πρόεδρος, είπα το «ναι» με χαρά. Εχουμε την ίδια σκέψη και τον ίδιο βηματισμό.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη Βουλή; Πώς νιώσατε εντός της;

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πραγματικά άριστες. Ενιωσα δέος μιλώντας από το βήμα της Βουλής και περπατώντας στους διαδρόμους που περπάτησαν μεγάλοι Ελληνες κατά το παρελθόν.

Σας ενοχλούν τα σχόλια περί της σχέσης του κόμματος με τον Κασιδιάρη; Αισθάνεστε ότι σας αντιμετωπίζουν ίσως σαν το μαύρο πρόβατο μέσα στο Κοινοβούλιο; Εσείς υπήρξατε και υποψήφιός του. Τι λέτε για όλα αυτά;

Δεν ενοχλούμαι από κανένα σχόλιο. Μένει να δει ο κόσμος τη στάση του κόμματός μας στη Βουλή. Δεν υπήρξα υποψήφιός του κι ούτε κατέβηκα στις εκλογές του Μαΐου. Σκεφτόμουν να κατέβω, αλλά για κάποιους λόγους άλλαξα γνώμη στο τέλος.

Στο λήμμα «Σπαρτιάτες» η Wikipedia γράφει: «Το κόμμα χαρακτηρίζεται εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην Ακρα Δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται κάποιες φορές «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική». Συμφωνείτε με αυτό;

Ο εθνικισμός δεν είναι αμάρτημα και αν ανατρέξει κανείς σε δήλωση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Σαρτζετάκη προ ετών, θα δει αυτόν τον συνετό άνθρωπο να εξυμνεί τον εθνικισμό και να τον θεωρεί θεμελιώδη έννοια ενός κράτους όπως η Ελλάδα. Η ρητορική μας θα φανεί στη συνέχεια, οι ιδέες μας είναι οι ιδέες του μέσου Ελληνα και Ελληνίδας, του οικογενειάρχη, είναι οι ανησυχίες τους στη ζωή, είναι ο παλμός του έθνους μας, είναι η συνέχεια της μεγάλης μας Ιστορίας, που τη δημιούργησαν με το αίμα τους οι πρόγονοί μας. Αν αυτό είναι ακραίο, τότε, ναι, είμαστε υπερσυντηρητικοί.

Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά;

Είμαστε Ελληνες πρώτα απ’ όλα, βγαλμένοι μέσα από τα ιερά και όσια των προγόνων μας. Πιστεύουμε σε όσα μας δίδαξαν οι σοφοί πρόγονοί μας, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε όσα κατέκτησαν αυτοί και να διεκδικήσουμε ό,τι μας έχουν πάρει κάποτε. Είμαστε κατά του εθνομηδενισμού, κατά της αλλοτρίωσης των Ελλήνων και της διαγραφής της Ιστορίας μας, και θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να είναι Ελληνες.

Τι θέλετε να πετύχετε ως βουλευτής; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Θέλω να πετύχω όσα ονειρεύομαι, να δω τους συνέλληνες να γίνουν εθνικά υπερήφανοι, να λυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, θέλω να βλέπω να δημιουργούνται νέες οικογένειες Ελλήνων και να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους. Θέλω να δω τα παιδιά μας να επιστρέφουν από το εξωτερικό για να εργαστούν στην πατρίδα μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της χώρας μας έξω από νεοταξικές επιρροές και αντιλήψεις.

Θα στηρίξετε τη Ν.Δ., εάν σας χρειαστεί;

Με όσα έχουμε δει ως τώρα είναι πολύ δύσκολη η στήριξη στο κυβερνών κόμμα, αλλά εάν υπάρξει κάτι που θα μας βρει σύμφωνους για το καλό των Ελλήνων, θα συμφωνήσουμε. Ενδεικτικά αναφέρω την άνευ όρων θέσπιση του δικαιώματος των Ελλήνων της διασποράς να ψηφίζουν. Είμαστε αυτοί που το φωνάζουμε εδώ και καιρό και περιμένουμε να δούμε το σχέδιο νόμου. Επαναλαμβάνω, όμως, άνευ όρων.

Γιατί η κοινωνία έκανε μια τέτοια συντηρητική στροφή κατά τη γνώμη σας;

Η κοινωνία μας έχει κουραστεί από τα ψέματα της Αριστεράς και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία της, και από τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού και της άλωσης και διάλυσης της μεσαίας τάξης. Εχει κουραστεί να βλέπει να προωθούνται ξένα προς τα ήθη μας πρότυπα και να ξεφτιλίζουν κάποιοι τα εθνικά μας κεκτημένα. Εχει κουραστεί να βλέπει να προάγονται άσεμνα πρότυπα, σεξουαλικές σχέσεις στα σχολεία μας από το δημοτικό πλέον, να έχουμε σαν μόνιμο θέμα την προώθηση της ομοφυλοφιλίας και να στήνουν στον τοίχο όποιον αντιτίθεται. Εχει κουραστεί να βλέπει την αθρόα είσοδο χιλιάδων λαθραίων μεταναστών και να τους δίδεται φροντίδα που όμοια της δεν δίδεται στους Ελληνες, και τη βίαιη αλλαγή του κοινωνικού μας ιστού.

Ποια η προσωπική σας άποψη αλλά και η άποψη του κόμματος για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων και την υιοθεσία παιδιών από αυτούς;

Σχετικά με τους γάμους των ομοφυλοφίλων, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Προσοχή. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλοφίλους και την επιλογή τους. Δεν συμφωνούμε όμως στον γάμο, ο οποίος είναι ένα μυστήριο ιερό και σημαντικό, και αποβλέπει στην ένωση άνδρα και γυναίκας. Φυσικά, είμαστε αντίθετοι και στην υιοθεσία, αφού τα παιδιά έχουν ανάγκη την παρουσία πατέρα και μητέρας, που είναι δυσαναπλήρωτοι.

Τους αριστερούς πώς τους βλέπει ένας άνθρωπος όπως εσείς;

Εξαρτάται για ποιους αριστερούς μιλάμε. Προσωπικά να σας πω ότι με ψήφισαν και αριστεροί, έχοντας γνώση για το ποιος είμαι και το τι πρεσβεύω. Εάν ο αριστερός είναι πατριώτης, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εάν όμως είναι κατά των εθνικών συμφερόντων και δεν αποδέχεται τους όρους που διέπουν το ελληνικό έθνος, πολύ απλά δεν έχουμε σημείο προσέγγισης.

Από μάνατζερ ποδοσφαιριστών βουλευτής; Ομοιότητες και διαφορές;

Υπάρχουν μόνο διαφορές. Ως μάνατζερ προσπαθούσα να πείσω κάποια ομάδα ότι ο ποδοσφαιριστής τον οποίον εκπροσωπώ είναι ικανός, για να τον επιλέξουν ανάμεσα από άλλους, και φυσικά μαζί με τα οικονομικά δεδομένα που τον συνόδευαν. Στη Βουλή αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Εχουμε κανόνες και νόμους, τους οποίους κατά πλειοψηφία ψηφίζουμε.

Οταν ήσασταν μάνατζερ στον Αρη, πολλοί μιλούσαν για την προτίμηση που δείχνατε στους Λατίνους ποδοσφαιριστές για την ομάδα. Ποια η δική σας σχέση με τη Λατινική Αμερική;

Εδειχνα προτίμηση στους Λατίνους ποδοσφαιριστές, πρώτον, λόγω της σχέσης μου με τη Νότια Αμερική, εκεί όπου έζησα για 20 χρόνια, και, δεύτερον, επειδή είναι το στιλ ποδοσφαίρου που επί δεκαετίες μαγεύει τον κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Να σημειώσω εδώ ότι ως καπετάνιος, που ήταν το επαγγελμά μου, έμεινα 20 χρόνια στη Βραζιλία. Από το 1989. Ζούσα στη Βραζιλία, όπου είχα επιχειρηματικές δραστηριότητες και ήμουν στέλεχος της διοίκησης της Φλαμένγκο. Λίγα χρόνια μετά αποφάσισα να ασχοληθώ με το επάγγελμα του μάνατζερ. Στα χρόνια της παρουσίας μου στη Βραζιλία -και δεν ήταν λίγα- είχα τη χαρά να συνεργαστώ και με τον Ζοάο Χαβελάνζε, στο πλαίσιο της θητείας του ως προέδρου της ΦΙΦΑ. Τον ακολούθησα σε προεκλογικές εκστρατείες, υπήρξα και παρατηρητής σε αγώνες, έχω ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο από πολλές διαφορετικές πλευρές. Εκεί γνώρισα το ποδόσφαιρο των Λατίνων. Είναι άλλου επιπέδου αθλητές. Είναι η υπέρτατη τεχνική σε έναν πίνακα ποδοσφαίρου, την οποία συνθέτει ένας δημιουργός.

Μιλήστε μου για την οικογένειά σας. Από ποιους αποτελείται; Μιλήσατε λιγάκι στις προγραμματικές και σε πιο προσωπικό τόνο…

Εχω ακόμη εν ζωή τη μητέρα μου, η οποία πλέον βρίσκεται δυστυχώς στη δύση της ζωής της, έχοντας άνοια από φέτος, και πλέον είναι κατάκοιτη. Είναι η μάνα που θα μας λείψει όταν θα φύγει από τη ζωή και που δεν πλησιάσαμε όσο θα έπρεπε όσο ήταν νέα και καλά, λόγω δουλειάς, και αυτή είναι η μεγάλη μου συμβουλή στους νεότερους. Ζήστε όσο μπορείτε περισσότερο κοντά στους γονείς σας. Εκμεταλλευτείτε κάθε δυνατή στιγμή. Θα έρθει μια μέρα που θα αισθάνεστε άσχημα αν δεν το έχετε κάνει, αλλά θα είναι αργά.
Εχω μια κόρη, τη Μαρία, που έχει τελειώσει το ΕΜΠ, έχει γεννηθεί στη Βραζιλία και εργάζεται σε ναυτιλιακό γραφείο ως υπεύθυνη για τη λειτουργία πλοίων, κι έναν δωδεκάχρονο γιο, ένα εκπληκτικό παιδί με αρχές, όπως και η Μαρία, η κόρη μου. Είμαι πολύ χαρούμενος για τα παιδιά μου. Αριστοι μαθητές και οι δύο. Δεν θέλω ποτέ να αισθανθούν ντροπή για τον πατέρα τους και φυσικά περιμένω να τα δω μια μέρα να είναι εθνικά υπερήφανα για την πατρίδα αλλά και για τον πατέρα τους.

Ως Θεσσαλονικιός που είστε, εάν σας πω… «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», τι θα μου απαντήσετε;

Είναι οξύμωρο, αλλά είμαι Αθηναίος. Γέννημα θρέμμα Ψυχικιώτης. Μεγάλωσα έχοντας φίλους πολλά στελέχη της σημερινής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και της πολιτικής, και που σίγουρα γνωρίζουν τις ανθρώπινες και δημοκρατικές μου αντιλήψεις, τόσο ώστε να αντιδρούν όταν βλέπουν κάποιους να προσπαθούν να μου βάλουν ταμπέλες. Και φυσικά με γνωρίζει και ο κόσμος της μεγάλης ομάδας που λέγεται Αρης Θεσσαλονίκης. Είμαι όμως Θεσσαλονικιός στο πνεύμα και θέλω να βοηθήσω στην ανάπτυξη της τόσο αδικημένης αυτής πόλης του διαμαντιού της Ευρώπης.

Διακοπές θα κάνετε στη Χαλκιδική, στο σπίτι σας;

Θα προσπαθήσω να κάνω λίγες ημέρες διακοπές, αλλά μάλλον φέτος όχι στη Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This