Ο Γιάννης Bούρος είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει

Ο νυν δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας δεν καταθέτει τα όπλα για τη διεκδίκηση του δήμου!

Must Read

Μια ξαφνική ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα έρχεται να βάλει «φωτιά» σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο σκηνικό που διαμόρφωσε η οριακή διαφορά των 90 ψήφων! Ο Γιάννης Βούρος πήρε 5.056 ψήφους και έχασε τις εκλογές από τον Γιάννη Τομπούλογλου, με μόλις 5.146 ψήφους!

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Βούρος, λοιπόν «πολύ σκληρός για να πεθάνει», όπως δείχνουν τα γεγονότα, διαπίστωσε στην καταμέτρηση «πλήθος αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων, αριθμού ικανού να ανατρέψει την οριακή διαφορά του 0,8% (50,4 – 49,6%) που καταγράφηκε τη δεύτερη Κυριακή», όπως χαρακτηριστικά λέει σήμερα στην «Espresso» ο ίδιος.

«Είναι η μικρότερη διαφορά στα χρονικά των εκλογών, στην Αττική, και πιθανότατα και σε όλη την επικράτεια» υποστηρίζει ο δήμαρχος και σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Βούρος. Αυτό που συνέβη στον δήμο του κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο ντέρμπι των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023, καθώς ο δήμαρχος κρίθηκε στο τελευταίο εκλογικό τμήμα και για μόλις λίγες ψήφους διαφορά. Φυσικά, ο ίδιος, όπως υπογραμμίζει σήμερα στη συνέντευξή μας, έκανε την αυτοκριτική του και εντόπισε τα λάθη που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, που, προφανώς, τον στενοχώρησε.

Παρότι προτεραιότητά του είναι τα αυτοδιοικητικά, το καλό σενάριο που διάβασε και αφορά το σίριαλ του ΑΝΤ1 «Ο πρώτος από εμάς» τον έκανε να πει «ναι» στην πρόταση που του έγινε για να πρωταγωνιστήσει. Οσο για το θέατρο, το θεωρεί δύσκολο για την ώρα, «…αλλά στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ», παρατηρεί ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος.

Κύριε δήμαρχε, προχωρήσατε προ ημερών σε μια ένσταση εναντίον του εκλογικού αποτελέσματος. Τι ανακαλύψατε που σας παρακίνησε σε ένσταση;

Αρχικά, κυρία Μπενέκου, να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε και που έχει φυσικά ως σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας. Οσον αφορά, τώρα, την κατάθεση της ένστασης. Μετά την επίσημη επικύρωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου 2023 (υπ’ αριθμ. 502/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών), που έγινε στις 14 Νοεμβρίου, της ανακήρυξης των επιτυχόντων και των επιλαχόντων συνδυασμών, των εκλεγέντων δημάρχου και δημοτικών συμβούλων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και στις ημερομηνίες που ο νόμος ορίζει, οι νομικοί σύμβουλοι του συνδυασμού μας, συνεπικουρούμενοι από 10μελή ομάδα στελεχών της παράταξής μας, έλαβαν μέρος στη διαδικασία του επανελέγχου των ψηφοδελτίων. Στη λεγόμενη επανακαταμέτρηση, για να γίνουμε πλήρως αντιληπτοί. Σε αυτήν τη διαδικασία διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλήθους αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων, αριθμού ικανού να ανατρέψει την οριακή διαφορά του 0,8% (50,4 – 49,6%) που καταγράφηκε κατά τη δεύτερη Κυριακή. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, η μικρότερη διαφορά που καταγράφηκε σε β’ γύρο σε αυτές τις εκλογές στην Αττική, και πιθανότατα και σε όλη την επικράτεια. Πέραν αυτού, όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πολύ καλά πως ουδέποτε υιοθέτησα πρακτικές του τύπου «ενός ανδρός αρχή». Ως έμπειρη αυτοδιοικητική ρεπόρτερ, γνωρίζετε και εσείς, κυρία Μπενέκου, αγαπητή φίλη Βίβιαν, πως στις δημοτικές παρατάξεις και σίγουρα στη δική μας παράταξη συναποφασίζουμε. Υπάρχουν συλλογικά όργανα που λειτουργούν και η υποβολή της ένστασης ήταν αίτημα όχι μόνο απλών πολιτών και υποστηρικτών μας, ήταν ομόφωνο αίτημα της Ολομέλειας της παράταξής μας, και ομόφωνο αίτημα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού μας που έχουν έννομο συμφέρον. Η συγκεκριμένη ένσταση, με λίγα λόγια, έχει την υπογραφή 17 ακόμη συνεργατών.

Ο αντίπαλός σας σάς κατηγόρησε για «κινήσεις πανικού», τι απαντάτε σε αυτό;

Αν διαβάσει κανείς τις μετεκλογικές ανακοινώσεις των δύο συνδυασμών θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιος διαπνέεται από αισθήματα πανικού. Σίγουρα όχι εμείς, πάντως. Εν προκειμένω και όσον αφορά την ένσταση, η ανακοίνωσή μας απευθύνεται προς τις συμπολίτισσές μας και τους συμπολίτες μας και είναι καθαρά ενημερωτική. Αντιθέτως, η ανακοίνωση του κ. Τομπούλογλου, όπως άλλωστε και όλη η μετεκλογική του ρητορική, είναι άκρως επιθετική, μηδενιστική και με στοιχεία που καμία απολύτως αξία δεν έχουν. Εστιάζει, ας πούμε, ο κ. Τομπούλογλου στον τόπο κατοικίας μου. Λες και αυτό ενδιαφέρει τους συμπολίτες μας, τους συνδημότες μας. Αν εγώ μένω στις εργατικές κατοικίες της οδού Τρωάδος της Νέας Φιλαδέλφειας όπου γεννήθηκα ή στη Νέα Χαλκηδόνα όπου ψηφίζω ή στο Μαρούσι ή στη Νέα Ιωνία όπου κατοικεί ο κ. Τομπούλογλου.

Η διαφορά σας με τον συνυποψήφιό σας, που κέρδισε, ήταν μόλις 90 ψηφοδέλτια. Μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα; Υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για αυτό;

Φυσικά. Και όλα αυτά αναφέρονται αναλυτικά στις 103 σελίδες της ένστασής μας. Προφανώς δεν κυνηγάμε «φαντάσματα» και η ένστασή μας δεν επικαλείται κάποιο τυπικό κώλυμα εκλογιμότητας, αλλά αφορά την ουσία κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον πρόσφατο εκλογικό νόμο διαδικασιών και πρωτίστως την ορθή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, μέσω της σωστής καταμέτρησης των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού.

Το αποτέλεσμα της ένστασης θα το έχετε πριν από την ορκωμοσία του νέου δημάρχου; Υπάρχει χρόνος εξέτασης;

Βάσει της ενημέρωσης που έχω από τους νομικούς μας συμβούλους, εκτιμώ πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, το αργότερο αρχές Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε την απόφαση.

Γιατί πιστεύετε, τώρα που βλέπετε από κάποια απόσταση τις εκλογές, πως φτάσατε σε οριακό εκλογικό σημείο, που τελικά σας στέρησε την πρωτιά; Τι λάθη κάνατε;

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια της θητείας μας αντιμετωπίσαμε προκλήσεις πρωτόγνωρες. Πανδημία, ενεργειακή κρίση, πληθωριστική κρίση κ.λπ. Οι συνέπειες αυτών των γεγονότων δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους δήμους. Δείτε, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα στους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών όπου υπάγεται και ο δικός μας δήμος. Ο κ. Μπακογιάννης στον Δήμο Αθηναίων, o κ. Κατωπόδης στον Βύρωνα, ο κ. Μπινίσκος στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, ο κ. Θώδας στον Δήμο Ζωγράφου, ο κ. Βοσκόπουλος στον Δήμο Καισαριανής. Δήμαρχοι με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες που έμειναν δεύτεροι στη δεύτερη Κυριακή, ήταν όλοι κακοί δήμαρχοι; Δεν νομίζω, το αντίθετο, θα έλεγα. Είναι δήμαρχοι με αξιοσημείωτο έργο. Οπως σημαντικό έργο έγινε και γίνεται ακόμη και τώρα, στο τέλος αυτής της θητείας, και στην πόλη μας. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα στη δική μας προφανώς περίπτωση ήταν και τόσο οριακό. Πέραν αυτών, στον δεύτερο γύρο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι λεγόμενες «συμμαχίες» μεταξύ των υπόλοιπων συνδυασμών. Σε αυτόν τον τομέα προφανέστατα έγιναν από πλευράς μας και λάθος εκτιμήσεις. Επομένως, αυτοκριτική κάναμε και κάνουμε.

Θυμώσατε με εσάς ή με τους πολίτες;

Με τους πολίτες; Σε καμία, προφανέστατα, περίπτωση. Κάθε άλλο. Τους ευχαριστώ όλους και όλες για τη στήριξή τους, τόσο κατά την τρέχουσα περίοδο όσο και για τις εκλογές του 2019 που μας ανέδειξαν πρώτη δύναμη. Μάλιστα, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως τώρα, μετά τις εκλογές δηλαδή, πολλοί με συναντούν στον δρόμο ή στα στέκια της πόλης λέγοντάς μου πως σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν αυτό το αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό και δεν προσήλθαν στις κάλπες. Θεωρούσαν, με λίγα λόγια, την παράταξή μας ακλόνητο φαβορί, για να το πούμε με ποδοσφαιρικούς όρους. Είναι ένα ακόμη σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Για το γεγονός πως δεν κινητοποιήσαμε τους συμπολίτες μας να προσέλθουν στις κάλπες, με το ποσοστό της αποχής να ξεπερνά το 60%.

Την ΑΕΚ πως τη βλέπετε;

Εξαιρετική. Με πολύ καλές εμφανίσεις και στην Ευρώπη.

Προέρχεστε από την Κεντροαριστερά. Τι λέτε για όσα συμβαίνουν εκεί; ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και διασπάσεις;

Από τον χώρο του Κέντρου, θα έλεγα, ορθότερα. Αναφέρομαι στην ιδεολογικοπολιτική μου τοποθέτηση. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου εκτιμώ πως όλοι μας, λίγο πολύ, περιμέναμε εξελίξεις.

Ο νυν δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος

Εχετε γνώμη για τον Στέφανο Κασσελάκη; Πώς σας φαίνεται;

Είναι ένα νέο πρόσωπο που πριν από μερικούς μήνες κανένας μας, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν τον γνώριζε, και ένα πρόσωπο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κοινωνικά δίκτυα. Πέραν αυτών, θεωρώ πως είναι νωρίς για κρίσεις, επικρίσεις ή συμπεράσματα.

Επιστρέψατε στην τηλεόραση. Πώς έγινε και είπατε «ναι» στον ρόλο του μποέμ, αδιάφορου πατέρα που μετανιώνει για τα λάθη του;

Καλό σενάριο, αλλά και μία συμμετοχή με χρόνους που μπορούσαν και μπορούν να συνδυαστούν με τα αυτοδιοικητικά μου καθήκοντα, που αποτελούν, όπως σας έχω ξαναπεί, σήμερα την προτεραιότητά μου.

Πώς βλέπετε την πληθώρα των τηλεοπτικών σίριαλ; Είναι για καλό;

Είναι θετικό γεγονός πως η ελληνική τηλεόραση σταδιακά επανέρχεται σε standards προηγούμενων δεκαετιών, με σημαντικές και ποιοτικές συγχρόνως παραγωγές.

Ακολουθούν και άλλες καλλιτεχνικές συνεργασίες; Να περιμένουμε και θέατρο;

Δύσκολο, για την ώρα, αλλά στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ.

Χριστούγεννα 2023! Πώς είναι για εσάς, πού και με ποιους θα τα περάσετε;

Στο κλεινόν άστυ και στην όμορφη πόλη μας φυσικά, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα, στις εκδηλώσεις του δήμου που έχουμε ετοιμάσει, και σε προσωπικό επίπεδο σε οικογενειακό κύκλο, με τη σύζυγο, τα παιδιά, λίγους καλούς φίλους, αναμένοντας τις εξελίξεις, στις οποίες αναφερθήκαμε στην αρχή της συζήτησης, σχεδιάζοντας παράλληλα τα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This