Γιώργος Μουρούτης: Έτοιμος για την Ευρωβουλή με την αύρα του… Ομπάμα!

Ο υποψήφιος με τη Ν.Δ. διεξάγει έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα

Must Read

Με το βλέμμα του στις πολιτικές που θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, στο Δημογραφικό, στην κλιματική αλλαγή και στις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Μουρούτης. Αυτή, πάνω κάτω, θα είναι και η ατζέντα του στο Ευρωκοινοβούλιο, εάν εκλεγεί φυσικά.

Ο Γιώργος Μουρούτης, διαπρεπής επικοινωνιολόγος και εκδότης σήμερα, στο πρόσφατο παρελθόν συμβούλευε άλλους, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να… συμβουλέψει τον εαυτό του.
«Η πιο επιτυχημένη συνταγή είναι να μην υποκρίνεσαι, να είσαι ειλικρινής» λέει στην «Espresso» ο Γιώργος Μουρούτης, που προτιμά, αντί του κλασικού προεκλογικού αγώνα των συγκεντρώσεων, να οργανώνει θεματικές εκδηλώσεις για επίκαιρα ζητήματα που «καίνε» τον κόσμο.

Συζητώντας μαζί μας για τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη «πολιτικά επιδερμικό» και τον Νίκο Ανδρουλάκη «πολιτικά μονοθεματικό».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., που είχε την τύχη να γνωρίσει τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα, παίρνοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα των βιογραφιών τους, φιλοδοξεί, όπως μας λέει, να κάνει το ίδιο με τον θρυλικό Νίκο Γκάλη. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, μετά τις εκλογές θα του προτείνει να εκδώσει τη βιογραφία του – και αυτό είναι είδηση!
Ο έρωτας της ζωής του Γιώργου Μουρούτη είναι η σύζυγός του Ολια. Ερωτας όμως για εκείνον είναι και ο Φούσκας, το γηραιό σκυλάκι του, που, παρά τα χρόνια του, τον συνοδεύει στο περπάτημα και το τζόγκινγκ, γυμναστική που οδήγησε τον Γιώργο Μουρούτη να γίνει σούπερ fit!

Πώς αποφασίσατε να πολιτευτείτε; Ηταν κάτι που υπήρχε στο μυαλό σας μεγαλώνοντας επαγγελματικά πλάι σε πολιτικούς;

Προσωπικά, κλείνοντας τον κύκλο μου με την ευρύτερη πολιτική το 2015, επέλεξα να μετρηθώ στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας τη δική μου εταιρία και επιχειρώντας στον χώρο των ψηφιακών μέσων και των εκδόσεων. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με εξαιρετικούς ανθρώπους, και τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση, η οποία απασχολεί δεκάδες εργαζομένους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν είχα στο μυαλό μου την επιστροφή στην πολιτική, και μάλιστα μέσα από τη διαδικασία του σταυρού. Ομως, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας σού κάνει την τιμή να σου ζητήσει τη συμμετοχή σου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης στην οποία πιστεύεις και υπηρετείς από παιδί, και μάλιστα ανάμεσα σε τόσο αξιόλογους συνυποψηφίους, τα διλήμματα παύουν να υπάρχουν. Δέχτηκα με υπερηφάνεια, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του περιορισμένου προεκλογικού χρόνου, και δίνω τη μάχη για να εκπροσωπήσω με αξιοπρέπεια την παράταξή μου και την πατρίδα μου.

Ενας επικοινωνιολόγος που ήταν πετυχημένος για άλλους μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός και για τον εαυτό του;

Εδώ νομίζω ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Είναι πολύ δύσκολο να μιλάς για τον εαυτό σου και ακόμα πιο δύσκολο να επιχειρείς να αντιληφθείς πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Αρα, επαγγελματικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστείς τη δική σου εικόνα με αποτελεσματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τηρώ ακριβώς αυτό που έλεγα και σε όσους ζητούσαν επαγγελματικά τη γνώμη μου: η πιο επιτυχημένη συνταγή είναι να είσαι ο εαυτός σου, να μην υποκρίνεσαι και να απευθύνεσαι στους συνομιλητές σου με ειλικρίνεια. Και αυτό προσπαθώ να κάνω.

Με ποια θέματα θα ασχοληθείτε μετά την εκλογή σας;

Οπως γνωρίζετε, επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι στον χώρο του πολιτισμού, των εκδόσεων και ειδικότερα του βιβλίου, ως εκδότης. Ο πολιτισμός είναι ένα ταυτοτικό ευρωπαϊκό ζήτημα, είναι η «μήτρα» αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, μας δείχνει από πού προερχόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Γι’ αυτό και θέλω να εργαστώ για τη χρηματοδότηση πολιτικών που θα αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Επίσης, θα εργαστώ για το Δημογραφικό, το οποίο τείνει να καταστεί το μεγαλύτερο εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα, και θέλω να επικεντρωθώ στις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να έχουν κίνητρα για να κάνουν οικογένεια. Στην ατζέντα μου έχω ακόμα την κλιματική αλλαγή, τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης πενταετίας που είναι η διεύρυνση και η εμβάθυνση της Ενωσης, η δημιουργία και χρηματοδότηση ευρωπαϊκού στρατού, οι ενεργειακές προκλήσεις και η δυνατότητα για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κάνετε κλασικό προεκλογικό αγώνα με περιοδείες; Τι παράπονα έχει ο κόσμος;

Εμείς ως υποψήφιοι αντιμετωπίζουμε μια αντικειμενική δυσκολία: πρέπει σε διάστημα δύο μηνών να επιχειρήσουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, ενώ θα το ήθελα, είναι αδύνατον να κάνω προεκλογική περιοδεία με την κλασική μορφή της. Και, παρότι προσπαθώ να συναντηθώ με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μου, ταυτόχρονα επιχειρώ μέσω των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων να κοινοποιήσω ευρύτερα τις θέσεις και την ατζέντα μου. Πάντως, ήδη έχω καταφέρει να διανύσω πολλά χιλιόμετρα, έχοντας επισκεφτεί τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο, κεντρική θέση στις συζητήσεις έχει η ακρίβεια, με τους πολίτες όμως να αντιλαμβάνονται πως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό πρόβλημα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να το αντιμετωπίσει.

Ποια τα προσόντα του σωστού υποψηφίου; Τι προσέχετε εσείς;

Προσωπικά, έχω επιλέξει να κάνω μια διαφορετικού τύπου καμπάνια. Επιδιώκω να οργανώνω εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και να συζητώ με ειδικούς για θέματα που αφορούν τους πολίτες, εξειδικεύοντας τις θέσεις μου και ενσωματώνοντας σύγχρονες τάσεις και απόψεις. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες είχα την τιμή να συνομιλήσω στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου με τον υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα για το νέο εθνικό πλαίσιο για το βιβλίο, την ευρωπαϊκή εμπειρία, την εξωστρέφεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις προκλήσεις του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντίστοιχα, σε εκδήλωση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόδωρο Ρουσόπουλο συζήτησα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον ρόλο του Συμβουλίου. Εχω επιλέξει αυτή την εναλλακτική προσέγγιση, πιστεύοντας ότι ως υποψήφιοι έχουμε υποχρέωση έναντι των πολιτών να βάζουμε στο επίκεντρο ζητήματα που αφορούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προσέχω και επιθυμώ είναι να είμαι χρήσιμος για την παράταξή μου, και αν καταφέρω να εκλεγώ να φανώ χρήσιμος και για την πατρίδα μου.

Τι γνώμη έχετε για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Τόσο ο κ. Κασσελάκης όσο και ο κ. Ανδρουλάκης έχουν επιλέξει να πολιτεύονται αποκλειστικά με αρνητικό λόγο, ασκώντας μόνο κριτική προς την κυβέρνηση και όχι με θετική εναλλακτική πρόταση, η οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τον τόπο. Παρά το γεγονός ότι σέβομαι τον θεσμικό ρόλο του κ. Κασσελάκη, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά αυτοαναφορικός και πολιτικά επιδερμικός. Η άποψή μου είναι ότι πολιτική δεν μπορεί να γίνει με το TikTok – απαιτείται και πολιτική ουσία. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης είναι πολιτικά μονοθεματικός, με τα ζητήματα στα οποία επιμένει να καθίστανται μονότονα για την ευρεία κοινή γνώμη.

Τι κρατάτε και τι όχι από την πολύχρονη συνεργασία σας με τον Αντώνη Σαμαρά;

Ο Αντώνης Σαμαράς με τίμησε με την εμπιστοσύνη του για πολλά χρόνια. Υπήρξε ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός, ο οποίος παρέλαβε μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, παραδίδοντας μια χώρα σε ανάπτυξη. Είμαι υπερήφανος για τη συνεργασία μας, τη φιλοπατρία, την εργατικότητα και την εμπειρία που αποκόμισα κοντά του. Αυτά είναι και όσα θα ήθελα να κρατήσω.

Πώς σας εμπιστεύθηκαν οι Ομπάμα; Τους έχετε γνωρίσει από κοντά;

Ναι, τους έχω γνωρίσει, και μάλιστα είχα τη χαρά να δω από κοντά τον πρόεδρο Ομπάμα κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα. Οπως γνωρίζετε, είμαστε οι εκδότες τους σε Ελλάδα και Κύπρο, γεγονός που μας τιμά ιδιαίτερα. Πώς μας εμπιστεύτηκαν; Αυτό καλό θα ήταν να το ρωτήσετε τους ίδιους, πάντως θεωρώ ότι είναι ευχαριστημένοι από τη συνεργασία μας, μια και η επικοινωνία των βιβλίων τους στην ελληνική αγορά έγινε case study ανάμεσα σε όλους τους αντίστοιχους εκδότες ανά τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτή η εμπιστοσύνη τους μας έδωσε τεράστια ώθηση, βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε μια εξαιρετική εκδοτική εταιρία.

Οι αυτοβιογραφίες λένε την αλήθεια 100%;

Αλλες ναι και άλλες όχι. Για παράδειγμα, στην αυτοβιογραφία του ο Μάθιου Πέρι (την οποία έχει εκδώσει η εταιρία μας) απογυμνώνεται μπροστά στους αναγνώστες του, αποκαλύπτοντας τα πάθη, τις ανασφάλειες, τις αδυναμίες, τους φόβους του. Αυτή η βιογραφία όχι μόνο λέει την αλήθεια, αλλά παρασύρει τον αναγνώστη σε γεγονότα που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί για τον πρωταγωνιστή του. Από την άλλη, θεωρώ ότι αυτοβιογραφίες κυρίως ενεργών πολιτικών, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνήθως επιχειρούν να εξωραΐσουν την εικόνα του συγγραφέα, με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον αναγνώστη και στο τέλος οι ίδιες οι αυτοβιογραφίες να καθίστανται εκδοτικές αποτυχίες…

Ποιον σημερινό Ελληνα θα θέλατε να γνωρίσετε καλύτερα μέσω της βιογραφίας του;

Τον Νίκο Γκάλη, ο οποίος καθόρισε μια ολόκληρη γενιά με το ταλέντο, το παράδειγμα και το ήθος του. Φιλοδοξώ μετά τις εκλογές να του προτείνω να εκδώσουμε μαζί τη βιογραφία του.

Βλέπετε σίριαλ;

Η σειρά που βλέπω φανατικά, και περιμένω σύντομα τον νέο της κύκλο, είναι το «The Bear», που παρουσιάζει τον αγώνα και την πίεση ενός ταλαντούχου σεφ να διασώσει την οικογενειακή του επιχείρηση. Για να χαλαρώσω, όμως, ειδικά την περίοδο αυτή, επιλέγω τους all time classic «Απαράδεκτους».

Τελευταία είστε fit. Πώς χάθηκαν τα κιλά;

Νομίζω, καταλύτης ήταν ότι κατάφερα και έκοψα το τσιγάρο. Αυτό άλλαξε τις προτεραιότητές μου, όπου έβαλα τη γυμναστική και το τρέξιμο στη ζωή μου, περιόρισα το άγχος και έβαλα λίγο περισσότερο ψάρι στη διατροφή μου. Κάπως έτσι, χωρίς να το επιδιώξω, κατάφερα και περιόρισα το περιττό βάρος, και νιώθω πολύ καλύτερα.

Εκτός από το λευκό σκυλάκι που φιγουράρει σε όλες τις φωτογραφίες σας, ποιος άλλος έρωτας κυριαρχεί στη ζωή σας;

Ο έρωτας της ζωής μου είναι η σύζυγός μου η Ολια. Είμαστε παντρεμένοι από το 2005 και συνοδοιπόροι σε όλα στη ζωή μας. Είμαστε μαζί στα καλά και τα δύσκολα, στο σπίτι και στη δουλειά, αφού και η Ολια εργάζεται στον χώρο του βιβλίου, ως επιμελήτρια των εκδόσεών μας. Είναι πράγματι ο «άνθρωπός μου». Το λευκό σκυλάκι, όπως το αποκαλείτε, είναι ο Φούσκας. Είναι πλέον παππούς, 14 ετών, και μέλος της οικογένειάς μας από το 2010. Αντιλαμβάνεστε πλέον ότι ο Φούσκας είναι ο «αρχηγός» της οικογένειάς μας, ότι πολλές φορές προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα με τις δικές του προτεραιότητες και ότι δεν είναι εύκολο να αρνηθούμε καμία του επιθυμία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This