Δεν είναι εύκολο για μία πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες το θεσμό κι έφτασε στην κορυφή της ηγεσίας, να παραδέχεται ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη! Η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στην πρώτη συνέντευξη της σε εφημερίδα, δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. Και πιστεύει ότι για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη στο τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, η Δικαιοσύνη πρέπει να γίνει ταχύτερη και πιό φιλική!
- Από την Μαίρη Μπενέα
Επί των ημερών της η Εισαγγελία του Α.Π. απέκτησε για πρώτη φορά το έμβλημά της (με ένα ανθρωπάκι να κρατά τη ζυγαριά της Δικαιοσύνης και τη ρήση «Πάντων χρημάτων μέτρον Ανθρωπος») κι αυτό λέει πολλά…
Σε μία μακρά συζήτηση μαζί της όπου ξεδιπλώθηκαν άγνωστες πτυχές, η κ. Δημητρίου, που υπηρέτησε ως εισαγγελέας επί 41 χρόνια και αποχώρησε το 2019 ως Εισαγγελέας ΑΠ, χαριτολογώντας επισημαίνει: «Eπί 41 χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη, κάθε δυο χρόνια σχεδόν ερχόταν κι ένας νόμος που έλεγε ότι είναι γιά την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης!… Νομίζω ότι, θέλει πιό δραστικά μέτρα για τη συντόμευση απονομής της Δικαιοσύνης».
Συναντήσαμε την Εισαγγελέα σε μιά πολύ ευχάριστη συγκυρία, ενώ αποχαιρετούσε το μικρότερο ηλικιακά θίασο που ανέβασε Αρχαίο Δράμα στη Μεσσήνη. Η κ. Δημητρίου υπήρξε από το 1983 η μακροβιότερη εισαγγελέας Ανηλίκων, ειδικότητα την οποία δεν εγκατέλειψε ούτε όταν έγινε Εισαγγελέας Αρείου Πάγου από το 2016 μέχρι το 2019. Εξακολουθεί και σήμερα, έξι χρόνια μετά τη αφυπηρέτηση της, να ασχολείται εθελοντικά, δίνοντας όλο το είναι της, με δράσεις, για ανήλικους και γιά κρατούμενους, πηγαίνοντας σε φυλακές ιδρύματα και δομές.
“Μητέρα μας δεν είναι η η τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε μητέρα”!
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας της, μας μίλησε για τη θεατρική ομάδα του Κινέζου Μιάο Μπιν, από την πόλη Τσενγκτού της Κίνας, που αποτελείται από είκοσι παιδάκια, ηλικίας 8 με 11 χρονών, τα οποία κατέπληξαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου, που φέτος έγινε για 12η φορά και λαμβάνουν μέρος σχολεία από όλο τον κόσμο.
Η Εισαγγελέας αναφέρει για τον Κινέζο εκπαιδευτικό ότι έρχεται και στις φυλακές Ναυπλίου, όπου εκεί κάνει εθελοντικά μαθήματα δράματος και θεατρικές απόπειρες προσέγγισης των κρατουμένων, έχοντας μαζί του πάντα, τη σύζυγο του που είναι μουσικός και το 8χρονο παιδί τους. Το έργο που ανέβασαν ονομάζεται “Σπίθα” και είναι εμπνευσμένο από το μύθο του Προμηθέα Δεσμώτη, που έφερε το φως στους ανθρώπους, παραβιάζοντας τις εντολές του Δία, σύμφωνα με τις οποίες το φως ανήκει στους θεούς και όχι στους ανθρώπους. Η παράσταση έγινε στο Βουλευτήριο της Αρχαίας Μεσσήνης και προκάλεσε δάκρυα και συγκίνηση στο κοινό.
Η κ. Δημητρίου περιέγραψε με εικόνες και συναισθήματα την παράσταση, λέγοντας: «Στο έργο τα παιδιά βάζουν τις δικές τους πινελιές και γυρίζουν το θέμα από τον Προμηθέα στην τεχνητή νοημοσύνη, που έρχεται κι αυτή σαν σπίθα στους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι δεν τη γνωρίζουν κι εκπλήσσονται, όπως τότε με την φλόγα. Τα παιδιά καταλήγουν σε ένα συγκλονιστικό συμπέρασμα, με πανανθρώπινο νόημα, το οποίο τραγούδησαν, κάνοντας όλους να κλάψουν: «Μητέρα μας δεν είναι η η τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε μητέρα!»
Mε ιδιαίτερο θαυμασμό μίλησε η Εισαγγελέας για τον Κινέζο Μιάο Μπιν, που χρόνια πριν παρακολούθησε ένα από τα Θερινά Λύκεια της Επιδαύρου, το οποίο ίδρυσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, τότε διευθυντής του Φεστιβαλ Επιδαύρου: «Ο Μιάο, οικονομολόγος και μουσικός, ως φοιτητής παρακολούθησε τα μαθήματα και μαγεύτηκε, όπως και όλοι όσοι τα παρακολούθησαν. Και έκτοτε ήρθε στην Ελλάδα. Απευθύνθηκε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τελείωσε το μεταπτυχιακό του στο δράμα και συγκεκριμένα, στο πως ένας εκπαιδευτικός μπορεί να εμπλέξει τα παιδιά στο αρχαίο δράμα και να αποκτήσουν δεξιότητες. Ήδη είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την Άλκηστη Κοντογιάνη, για το θέατρο στην εκπαίδευση. Πρόκειται για το μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που δραστηριοποιείται σε τέσσερις φυλακές της χώρας – στο Ναύπλιο, στην Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας, στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού και στις φυλακές Τρίπολης – όπου εκεί με εθελοντές κάνει σπουδαία δουλειά με τους εγκλείστους, μέσω της Τεχνης. Ο Μιαο, που σήμερα είναι 40 ετών, μετά τις σπουδές και το μεταπτυχιακό πήγε στην πατρίδα στα νοτιοδυτικά της Κίνας, στην Επαρχία Τσενγκτου, μιά πόλη με 18 εκατ. κατοίκους. Δουλεύει σε ιδιωτικό σχολείο με 1000-1200 παιδιά κι έχει αναλάβει να κάνει αυτό που έχει διδαχτεί. Αρχαίο Δράμα στην εκπαίδευση.»
Η κ. Δημητρίου, είναι ξεχωριστή περίπτωση εισαγγελικού λειτουργού, με ιδιαίτερες ευαισθησίες και με πολύ μεγάλο έργο στις φυλακές, το οποίο δεν απευθύνεται μόνο στους κρατούμενους, αλλά και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, για τους οποίους όπως λέει «εάν αυτούς τους ανθρώπους δεν τους στηρίξεις, πως θέλεις να είναι βοηθητικοί στην επανένταξη των εγκλείστων, όταν οι ίδιοι είναι ουσιαστικά ισόβια έγκλειστοι;»
Όπως αναφέρει, ήρθε μιά καλή συγκυρία, με τη Λίνα Νικολακοπούλου και με δημοσιογράφο της ΕΡΤ, όταν έκαναν δύο εκπομπές την παραμονή των Χριστουγέννων του 2022 και 2023, σχετικά με τους εγκλείστους. «Ακούγοντας την εκπομπή από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ μία επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα, κάλεσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το χρηματοδότησε για να κάνει δράσεις στις φυλακές. Με αυτά τα χρήματα, που διαχειρίστηκε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μιά δική μου ιδέα, αποφασίσαμε να κάνουμε για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους τέσσερεις εκπαιδεύσεις, με την κ. Κοντογιάννη και σπουδαίους εθελοντές. Συμμετείχαμε όλοι αμισθί και εθελοντικά. Η δική μας αμοιβή ήταν η ικανοποίηση από τέτοιες δράσεις, που δεν μετριέται με χρήματα. Γίναμε μία αγκαλιά μαζί τους… Τόσο τους βοήθησε αυτό, που ήθελαν συνέχεια κι άλλο…»
«Χρειάζεται αναδιάρθρωση της δικαστηριακής ύλης»
Η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που έζησε τη Δικαιοσύνη σε όλες τις βαθμίδες της, είναι φειδωλή στις κρίσεις της, για τη σημερινή ηγεσία. Σε ερώτηση τι έχει αλλάξει στη Δικαιοσύνη από το 2019, που αποχώρησε, απαντάει: «Θα έλεγα πως πρέπει να αλλάξουν πράγματα» υποστηρίζει και συνεχίζει αναφερόμενη στον νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμένο: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια επισημαίνει τις αδυναμίες της Δικαιοσύνης, που είναι κοινές, στην αστική, στην ποινική και στην διοικητική Δικαιοσύνη.» Όπως αναφέρει, «στα αντίστοιχα Συμβούλια Επικρατείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι δικαστές βγάζουν αποφάσεις πολύ γρήγορα, αλλά έχουν φίλτρα στις υποθέσεις που φτάνουν στα Ανώτατα Δικαστήρια. Χρειάζεται αναδιάρθρωση της δικαστηριακής ύλης, που φτάνει στα Ανώτατα Δικαστήρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι περισσότερες υποθέσεις αρχειοθετούνται, ενώ εμείς θα βγάλουμε αιτιολογημένη απόφαση πολλών σελίδων ακόμη και για την απαραδεκτη αναίρεση.».
Δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και πιστεύει ότι, για να την εμπιστευτεί, πρέπει να γίνει ταχύτερη και πιό φιλική. Αποκαλύπτει επίσης ότι, ενώ το έργο της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης είχε αρχίσει από το 2014, είχε καθυστερήσει με παρατάσεις και αναβολές. «Δεν ήταν της αρμοδιότητας μου, αλλά το πήρα πάνω μου» υποστηρίζει και συνεχίζει: «Το θέμα έκλεισε το 2019 μετά από άπειρες συσκέψεις μου με τις εταιρίες, που είχαν αναλάβει το έργο της ψηφιοποίησης των δικαστικών υπηρεσιών Αθηνών, Πειραιώς Εύβοιας και Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχαν συμπεριληφθεί και τα Ειρηνοδικεία. Αυτό όμως τελικά σήμανε και χαμένο χρήμα, αφού όλα τα Ειρηνοδικεία, που είχαν συμπεριληφθεί στη σύμβαση, καταργήθηκαν…»
Θετικά τα νέα μέτρα για τη βία των ανηλίκων και την παραβατικότητα
Η πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου και μακροβιότερη εισαγγελέας Ανηλίκων θεωρεί ότι τα νέα μέτρα κατά της βίας των ανηλίκων και της πρόληψης για τη παραβατικότητά τους, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Άλλωστε, όπως αναφέρει, τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, όπως οι καθηγήτριες Βάσω Αρτινοπούλου και Πάρη Ζαγούρα, είναι άνθρωποι που έχουν παράξει σημαντικό έργο στον τομέα καί η ίδια έχει συνεργαστεί μαζί τους στο πεδίο.
Καθώς γνωρίζει όσο κανένας άλλος εισαγγελικός λειτουργός την ψυχή ενός παιδιού και τις ανάγκες του, αφού ποτέ δεν σταμάτησε να ασχολείται εθελοντικά και να πασχίζει με το έργο της για τους ανηλίκους, θεωρεί ότι «ο αθλητισμός βοηθάει στην επανένταξη και αναμόρφωση των παιδιών, που έχουν παρεκκλίνει, αλλά δεν αρκεί. …Πρέπει να ξεκινάμε από τη σκέψη πως τα παιδιά σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης επιθυμούν να τους αναγνωριστεί όποιο ταλέντο έχουν. Επιθυμούν να ακούσουν ένα “Μπράβο”!. Εάν τα ταλέντα που διαθέτουν δεν αναγνωριστούν και δεν αναδειχθούν από την οικογένεια και το σχολείο, τα παιδιά θα βρουν τρόπο να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα σε παρέες επικίνδυνες, όπου προσόν τους θα είναι η βία. Θα βρουν την αναγνωρισιμότητα που επιδιώκουν στους νταήδες, στις ουσίες, στην διαδυκτιακή παρενόχληση. Όλα τα μέτρα που προτείνονται από την Κυβέρνηση μιλούν για υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών, στο να λύνουν τα ίδια τις διαφορές των άλλων παιδιών, με διαμεσολάβηση και εποικοδομητικό διάλογο».
Και συνεχίζει η κ. Δημητρίου: «Ένα δεύτερο μέτρο που προτείνεται είναι η αναστολή της παρακολούθησης των μαθημάτων ως αποβολή. Δηλαδή παίρνεις την αποβολή, αλλά δεν γυρνάς στις πλατείες. Επιστρέφεις στο σχολείο και παρακολουθείς τα μαθήματα. Επίσης σε θετική κατεύθυνση είναι και το μέτρο της κοινωνικής εργασίας. Το έχουμε εφαρμόσει στο Δικαστήριο Ανηλίκων από το 1995 – 1996, τότε που κάηκε το Πολυτεχνείο. Επιβάλαμε στα παιδιά που είχαν συλληφθεί, αντί για ποινή, το αναμορφωτικό μέτρο της κοινωνικής εργασίας. Δραστηριοποιήθηκαν στο Γηροκομείο Αθηνών, στο ΠΙΚΠΑ, σε συλλόγους Προστασίας της Πάρνηθας, στο Δήμο Ζωγραφου κλπ. Οχι μόνο δεν βαρέθηκαν εκεί, αλλά τους άρεσε, γιατί ένιωσαν ότι έκαναν κάτι θετικό. Πολλά συνέχισαν και μετά τη λήξη του αναμορφωτικού μέτρου να προσφέρουν εθελοντικά κοινωνική εργασία.»
Η πρώην Εισαγγελέας ΑΠ πιστεύει ότι το σχολείο πρέπει να κάνει ένα είδος «συμβολαίου» με τα παιδιά. Όπως εξηγεί: «Όταν μπαίνει ένα παιδί στο σχολείο, να του αναλύεται ο κανονισμός λειτουργίας του σχολείου και να υπάρχει η συγκατάθεσή του σε αυτόν. Μην περιμένεις να κερδίσεις ένα παιδί με σειρά απαγορεύσεων. Χρειάζεται η συγκατάθεση του και όχι η επιβολή μέτρων, που θίγουν την αξιοπρέπεια του!»
Οπως εξηγεί, η ένταξή της στην Εισαγγελεία Ανηλίκων προέκυψε μετά από σχετική πρόταση, που της έκανε ο Προισταμενος της το 1983. «Είπα το ναι, χωρίς να ξέρω τι είναι Εσαγγελέας Ανηλίκων. Εκείνο το καλοκαίρι του ΄83 έτρεχα να μάθω τι κάνει ένας εισαγγελέας Ανηλίκων, πως είναι το δικαστήριο, τι γινόταν στα αναμορφωτήρια και τα ιδρύματα Αγωγής». Συγκλονίστηκε τότε βλέποντας παιδάκια 12 χρονών, τα περισσότερα από τα οποία ήταν στη φυλακή για μικροκλοπές – και όχι για βιασμούς και ανθρωποκτονίες, όπως σήμερα – να είναι φυλακισμένα στην ίδια πτέρυγα με νέους 21 ετών! Οπως λέει «πέρασε πολύς καιρός και έγινε μεγάλος αγώνας, για να ανέβει το όριο ανηλικότητας». Και προσθέτει για την πολύ δύσκολη εποχή, όταν ο Εισαγγελέας Ανηλίκων ασχολείτο μόνο με τους ανήλικους παραβάτες και όχι με τα θύματα: «Δεχόμασταν τότε αιτήματα από γονείς, δασκάλους και γείτονες, για παιδιά που τα έβλεπαν να κακοποιούνται μέσα στην οικογένεια αλλά και από το σύστημα! Το 1985 – 1986 με την τότε δικαστή Ανηλίκων κ. Μαρία Βασιλάκη επισκεφτήκαμε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ζητήσαμε Αστυνομία Ανηλίκων. Αποφασίστηκε μετα από πολλούς αγώνες να δημιουργηθούν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης. Αυτές οι υπηρεσίες ακόμη λειτουργούν».
Ήθελε να γίνει αστροναύτης
Η συζήτηση με την πρώην Εισαγγελέα ΑΠ Ξένη Δημητρίου έκρυβε πολλές εκπλήξεις. Όπως είπε, εάν ξανάρχιζε τη ζωή της από την αρχή, «πάλι εισαγγελέας θα γινόμουν, με την προϋπόθεση να ήμουν Εισαγγελέας Ανηλίκων». Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι, όταν ήταν παιδί, ήθελε να γίνει… αστροναύτης! «Όταν ήμουν παιδί, επειδή είχα ακούσει διαλέξεις περί αστροφυσικής στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στο Αίγιο, από τους καθηγητές Κοντόπουλο και Δούσμανη, είχα μαγευτεί. Η αγάπη μου για το σύμπαν είχε προέλθει και από τον πατέρα μου που μας έλεγε για τους σχηματισμούς των αστεριών. Ξαπλώναμε στην παραλία και βλέπαμε το Γαλαξία. Ξεκίνησα να διαβάζω εξειδικευμένα βιβλία από μικρή, για να μάθω τι γίνεται στο σύμπαν. Οταν με ρωτούσε η δασκάλα μου τι θελω να γίνω, απαντούσα “Αστροναύτης”! Δεν εγκατέλειψα ποτέ το διάβασμα των βιβλίων αστροφυσικής. Είναι η ξεκούραση μου. Το σύμπαν μας διδάσκει την ταπεινότητα, όταν φυσικά θελήσουμε να το δούμε… Αν κατανοήσουμε τη μικρότητα και την ασημαντότητα μας, αυτό θα μας βοηθήσει…». .
«Eνα από πιό μεγάλα προβλήματα, που αντιμετώπισα ήταν τα όπλα»
Η κ. Δημητρίου εξηγεί πως μέσα από τα πάμπολλα ταξίδια της ως εισαγγελέας Αρείου Πάγου ακόμη και πιό απομακρυσμένο Πρωτοδικείο και Εισαγγελία της χώρας, ανακάλυψε ένα από τα πιό επικίνδυνα προβλήματα, για την ασφάλεια της χώρας: «Eνα από τα πιό μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν τα όπλα. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες όπλα που βρίσκονταν στις Εισαγγελίες και τα Πρωτοδικεία ως κατασχεμένα πειστήρια και δεν είχαν καταστραφεί. Βρίσκονταν στις αποθήκες ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα νησιά και ήταν εύκολο να κλαπούν από ανθρώπους, που γνωρίζουν από αυτά, καθώς τα κράταγαν μόνο με μιά απλή κλειδαριά! Τα χιλιάδες αυτά όπλα τα πήρε ο Στρατός, όχι για να τα χρησιμοποιήσει, αλλά για να τα φυλάξει, γιατί ήταν επικίνδυνο να παραμένουν στα υπόγεια των δικαστηρίων».
Και προσθέτει για τις επισκέψεις που έκανε ως εισαγγελέας ΑΠ: «”Όταν τοποθετήθηκα Εισαγγελέας ΑΠ το καλοκαίρι του 2016 έφτιαξα ένα πρόγραμμα, για τι θα κάνω αυτά τα τρία χρόνια και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνει κάθε δικαστικςό λειτουργός, για το χρόνο που θα ηγηθεί σε μιά τέτοια υπηρεσία. Ενας μου στόχος ήταν να επισκεφτώ όλες τις Εισαγγελίες της χώρας. Να δω κάθε Δικηγορικό Σύλλογο, να επισκεφτώ κάθε φυλακή και κάθε Δομή μεταναστών και προσφύγων. Επισκέφτηκα όλα τα ανακριτικά γραφεία της χώρας. Με ενδιέφερε εαν υπήρχαν η εκκρεμότητες και εαν αφορούσαν βιασμούς, ή εγκλήματα κατά ανηλίκων, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Και βρήκα να υπάρχουν πολλά. Προσπάθησα να βοηθήσω και ό,τι μπορούσα το κατέγραφα….».
Συνεργασία με τις Γενικές Εισαγγελίες όλων σχεδόν των Ηπείρων
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επί των ημερών της συνεργάστηκε ενεργά με Γενικές Εισαγγελίες όλων σχεδόν των ηπείρων, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας, ενώ η παρουσία της στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν αδιάλειπτη.
Επί θητείας της, στην Εισαγγελία του Α.Π . (2016-2019) δημιουργήθηκαν στον Κανονισμό της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου το τμήμα «Διεθνών Σχέσεων και δια Βίου Εκπαίδευσης» και το «Γραφείο Τύπου». Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγινε εταίρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την εκπαίδευση Εισαγγελέων EJTN , μέλος της EYROMED ( Οργάνωση Γενικών Εισαγγελιών των χωρών της Μεσογείου) και μέλος των «ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ».
Τον Νοέμβριο του 2018 στο Μέγαρο Μουσικής, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την σύμπραξη του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την Γραμματεία κατά της Διαφθοράς, διοργάνωσε Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Σ’ αυτό συμμετείχαν 84 ξένοι Εισαγγελείς από τους οποίους επτά Γενικοί Εισαγγελείς, ο Πρόεδρος , ο ένας Αντιπρόεδρος και ο Διοικητικός Δ/ντής της EUROJUST, εκπρόσωπος της COMMISSION.
Το 2018 έγινε στην Αθήνα Συνέδριο από την Εισαγγελεία .Α.Π. για την Τεχνητή Νοημοσύνη (την μία ημέρα με καλεσμένα σχολεία και την άλλη με ενήλικες) και το 2019 στη Λάρισα με το ίδιο θέμα για παιδιά και ενήλικες. Πλήθος άλλων συνεδρίων έλαβαν χώρα σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους φορείς, στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας. Επίσης σε οκτώ μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου λειτουργούν Κέντρα Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, έγιναν διήμερες εκπαιδεύσεις σε δικαστικούς λειτουργούς και επιμελητές ανηλίκων .
Η πρώην Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, για την… μετά Αρειο Πάγο εξασφάλιση της και τη μεταπήδηση της σε κάποια Αρχή, όπως συνέβη με ορισμένους συναδέλφους της. Συνεχίζει απτόητη τη δουλειά της εθελόντριας κυρίως σε θέματα ανηλίκων κρατουμένων και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και αυτό τη γεμίζει όσο τίποτα άλλο!
Πηγή: Εστία της Κυριακής