Γιατί χαλβάς Φαρσάλων;

Must Read

Ο χαλβάς Φαρσάλων, γνωστός και ως σαπουνέ έχει ιστορία. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, τα Φάρσαλα έγιναν διάσημα για το χαλβά τους, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που το όνομα τους ταυτίστηκε με το περιώνυμο αυτό γλυκό.

  • της Πολυξένης Μέγα

Ποιος είναι όμως ο αυθεντικός χαλβάς Φαρσάλων και τι τον κάνει να ξεχωρίζει; Καταρχάς είναι ημιδιαφανής, με μια υπέροχη τραγανιστή κρούστα από καμένη ζάχαρη και μια υποφερτή λιπαρότητα και το άρωμα του είναι εξαίσιο. Ο αυθεντικός όμως χαλβάς Φαρσάλων όπως μας τον περιγράφει ένας από τους καλύτερους παρασκευαστές της πόλης, ο Σάκης Αρχοντής, 3η γενιά στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο, γίνεται μόνο με βούτυρο αιγοπρόβειο.

Δεν ξινίζει, δεν μουχλιάζει και παραμένει άνετα εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 20 μέρες. Στην κατάψυξη, που διατηρείται άνετα, μπορεί να μείνει πολύ περισσότερο. Η γεύση του παραμένει αναλλοίωτη καθώς το καλής ποιότητας βούτυρο από το οποίο φτιάχνεται, κάνει σωστή δουλειά.

Οι μάστορες που φτιάχνουν τον αυθεντικό χαλβά, είναι απόλυτα εξειδικευμένοι. Το καζάνι πρέπει να είναι φτιαγμένο μόνο από χαλκό για να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και η όλη παρασκευή γίνεται μόνο με το χέρι. Ξεκινάνε από το σιρόπι με νερό και ζάχαρη, στο οποίο μόλις βράσει ρίχνουν το νισεστέ και ανακατεύουν. Μόλις αρχίζει να πήζει, προστίθεται το βούτυρο σιγά σιγά.  Όλη η μαστοριά είναι από εδώ και πέρα. Για ένα 20λεπτο περίπου, ανακάτεμα. Και μην σας μπαίνουν ιδέες γιατί δεν μπορεί να γίνει στον φούρνο.

Μεγάλο πρόβλημα για την φήμη του χαλβά Φαρσάλων είναι τα παζάρια και τα πανηγύρια στα οποία ο χαλβάς που πωλείται ως Φαρσάλων είναι συνήθως πολύ χαμηλότερης ποιότητας γιατί τον φτιάχνουν με σπορέλαια, εξ ου και το κάψιμο στον λαιμό. Αυτός είναι και ο λόγος που την επόμενη μέρα δεν τρώγεται.

Ένα μικρό ιστορικό

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς εισήλθε ο χαλβάς στην περιοχή. Το πιθανότερο είναι στα τέλη του 12ου αιώνα, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές ή κατά άλλους στα τέλη του 14ου αιώνα μετά την εισβολή των Οθωμανών στη Θεσσαλία. Πέντε ήταν τότε τα  είδη χαλβά που υπήρχαν.

Ο χαλβάς «πιρίντς», με αλεσμένο ρύζι και ζάχαρη, ο «κομμάτ», σκληρός, λευκού χρώματος, που μοιάζει με μαντολάτο και πουλιόταν αποκλειστικά και μόνο στο παζάρι του Αυγούστου (έως το 1960, περίπου), ο «σουσάμ», από σουσάμι ή στραγάλια, άμυλο και ζάχαρη, ο «ασουτέ», που ήταν νόστιμος, αλλά δύσκολα διατηρούταν (η κατασκευή του «σουσάμ» και του «ασουτέ» δεν μαρτυρείται μετά το 1920) και τέλος ο θρυλικός «σαπουνέ» που φτιαχνόταν με βούτυρο και υπήρξε πάντοτε ο επικρατέστερος όλων. Η ονομασία «σαπουνέ» προκύπτει από το πήξιμο του βουτύρου τον χειμώνα, που έμοιαζε στην σύσταση με το σαπούνι.

Ο Σάκης Αρχοντής

Ο χαλβάς είναι ένα δημοφιλές γλύκισμα, που συναντάται επίσης σε διάφορες ποικιλίες, σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής. Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια. Φαίνεται ότι προέρχεται από την ομώνυμη αραβική ρίζα, που σημαίνει «γλυκό».

Ο δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Επιμελητήριο Λάρισας διοργανώνουν την ετήσια Γιορτή του Χαλβά Φαρσάλων. Η προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλβά Φαρσάλων ως «Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης» συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Απαισιοδοξία Ιερώνυμου

Πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας ωστόσο η πρόσφατη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη και του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου είχε και βάθος και...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δίλημμα Τσίπρα για τους… ακόλουθους

Με χρυσούς χορηγούς ή, όχι, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά για το rebranding. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά για...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τραγούδι οι φόβοι του Ανδρουλάκη…

Να σε αποκαλέσει… φοβικό ένα μέλος της κυβέρνησης, μπορεί να το δεις και ως τιμητικό χαρακτηρισμό. Ειδικά εάν ο επιθετικός...
SLIDER

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: «Ψευδείς οι αναφορές για την εμπλοκή μέλους της οικογένειάς μου στο έργο», λέει ο Γεραπετρίτης

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με επίσημη δήλωσή του τοποθετήθηκε απέναντι σε δημοσίευμα κυπριακού μέσου ενημέρωσης, το οποίο -όπως τόνισε-...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη μείωση του ΦΠΑ και στη Ρόδο ζητά βουλευτής της ΝΔ!

Ήδη στη Βουλή κατατέθηκε η πρώτη ερώτηση βουλευτή της ΝΔ που ζητά τη μείωση του ΦΠΑ και σε μεγαλύτερα νησιά...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δόθηκε έμφαση σε φοροελαφρύνσεις αντί για επιδοματικά μέτρα και...
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή, μετά τις απολογίες τους, τα δυο αδέρφια «εγκέφαλοι» της Μαφίας της Κρήτης

Προσωρινή κράτηση, μετά τις απολογίες τους, και των δύο κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, διατάχθηκε με σύμφωνη γνώμη...
ΕΛΛΑΔΑ

Ο «Δούρειος Ίππος» της Άγκυρας: Το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και η προπαγάνδα στη Θράκη

Στο κέντρο της Κομοτηνής, σ’ ένα κτίριο που φαινομενικά αποτελεί απλά μια διπλωματική αποστολή, στεγάζεται αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως...
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη ΒΙΠΕ Βόλου – Προειδοποιητικό 112 για τους τοξικούς καπνούς

Στις φλόγες έχει τυλιχθεί υπαίθριος χώρος επιχείρησης στη βιομηχανική περιοχή του Βελεστίνου στον Βόλο, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της...

Διαβάζονται τώρα