Η Αττάλεια σε ρυθμούς πεντοζάλη!

Όταν ο Ψηλορείτης συνάντησε την αρχαία πόλη της Σίδης! Το τριήμερο φεστιβάλ στη σκιά του ναού του Απόλλωνα. Κρητικοί μεζέδες από τα χέρια της διάσημης σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου και πολύ καλών μαγείρων απ' την Ελλάδα

Must Read

Η Κρήτη και ο Ψηλορείτης έδωσαν την ομορφιά τους και στην Αττάλεια! Η κρητική λεβεντιά, η κρητική λύρα, ο μαλεβιζιώτικος χορός έλαμψαν κάτω από τον ναό του Απόλλωνα, δίπλα στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ η γαλανόλευκη σημαία ανέμιζε στα χέρια παλικαριών από την Κρήτη. Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε το καλό κρητικό φαγητό από τα χέρια της διάσημης σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου και πολύ καλών μαγείρων απ’ την Ελλάδα, και όχι μόνο!

  • Σίδη, αποστολή Μαρία Ανδρέου – εφημερίδα Espresso

Με τίτλο «Πολιτισμός και γεύσεις: από την Κρήτη στη Σίδη», ένα τριήμερο φεστιβάλ για τις πολιτισμικές ρίζες, που μοιράζονται η Κρήτη και η Μικρά Ασία στην Τουρκία, πήρε σάρκα και οστά από τις 24 ως και τις 26 Απριλίου στην αρχαία πόλη της Σίδης. Διακόσιοι πενήντα δημοσιογράφοι, σεφ, χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Τουρκία ανέδειξαν την κουλτούρα των δύο λαών, ενώ από τον Δήμο Χανίων έδωσαν το «παρών» η δημοτική ηγεσία του τόπου αλλά και ο Χορευτικός Σύλλογος «Ψηλορείτης», που χόρεψε σε μια ακόμα πόλη του εξωτερικού, καθώς έχει βρεθεί σε πενήντα και πλέον πόλεις όλου του κόσμου.

H πρόεδρος του ∆ιεθνούς Οργανισμού Γεωργίας Τουρκίας Seda Ozel, ο δήμαρχος του Μανάβγκατ dr Niyazi Nefi Kara, η σεφ
Dilek Yetkiner, η Μαρία Εκμεκτσίογλου και ο ιστορικός Cagri Baskurt

Η «Εspresso» βρέθηκε στο πολύχρωμο φεστιβάλ που ανάδειξε την κουλτούρα, τους χορούς και τη γαστρονομία της Κρήτης, καθώς και τους κοινούς δεσμούς, τις ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες που μοιράζονται οι Κρητικοί με τη Μικρά Ασία. Για ένα τριήμερο, ο ναός του Απόλλωνα, σήμα κατατεθέν της πόλης, και το αρχαίο λιμάνι, όπου στήθηκαν ξύλινα περίπτερα που φιλοξένησαν παραδοσιακά προϊόντα, πλημμύρισαν από παραδοσιακές γεύσεις, ήχους και χορούς της Κρήτης. Ο χώρος μετατράπηκε σ’ ένα υπαίθριο μουσείο που φιλοξένησε παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια, και αποτέλεσε ένα ανοιχτό παράθυρο στη γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα της Μεγαλονήσου.

Ο γυναικείος συνεταιρισμός της περιοχής, χρησιμοποιώντας κρητικές συνταγές, καθώς και οι σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, Ιωάννης Κουφός, Απόστολος Αλτάνης και ο Ιταλός Pasquale Lembo φρόντισαν ώστε να προσφερθούν αυθεντικές κρητικές γεύσεις στους επισκέπτες του φεστιβάλ. Μαγείρεψαν, επίσης, οι Τούρκοι σεφ Esat Ozata και Dilek Yetkiner. Για το φεστιβάλ έδωσε τα μέγιστα ο σεφ Πασχάλης Αφθονίδης, ο οποίος φρόντισε για τους δημοσιογράφους και την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε να φύγουν με μια συνολική άποψη γύρω από την κρητική γαστρονομία.

Η ιστορική περιοχή της Σίδης είναι πανέμορφη, με φυσικούς καταρράκτες, αρχαίο θέατρο, ιερά και ναούς της αρχαιότητας, αλλά και με ένα όμορφο, πλακόστρωτο χωριό με πέτρινα σπίτια και ωραία ξύλινα μπαλκόνια με θέα το κύμα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος του Μανάβγκατ, Νιαζί Νεφί Καρά, απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στην αποστολή του Δήμου Χανίων, που αποτελούνταν από τους αντιδημάρχους Ελένη Ζερβουδάκη και Γιάννη Γιαννακάκη.

Ο επιχειρηματίας Cengiz Haydar Barut, ο δήμαρχος του Μανάβγκατ dr Niyazi Nefi Kara, η Μαρία Εκμεκτσίογλου
και ο επιχειρηματίας Ali Güneş

«Στόχος μας είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο να φιλοξενεί όλο και περισσότερο κόσμο» είπε ο Νιαζί Νεφί Καρά και πρόσθεσε: «Μάλιστα, με το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσαμε ομόφωνα να κάνουμε αδελφοποίηση με τα Χανιά».

Σε αυτό το ταξίδι μνήμης, τον συντονισμό ανέλαβε η Πολίτισσα σεφ και συγγραφέας Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόσκληση του κ. Καρά και της συνδιοργανώτριας του φεστιβάλ Yasemin Arslan. Με πρωτοβουλία της Ελληνίδας σεφ άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους Δήμους Μανάβγκατ και Χανίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην υλοποίηση του πρώτου φεστιβάλ στην Τουρκία αφιερωμένου στην κρητική κουζίνα και την πολιτιστική κληρονομιά.

«Ηταν η επιβράβευση όλων αυτών των χρόνων να στήσω αυτή τη γέφυρα γεύσεων και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ημουν σίγουρη για την αγάπη που θα εισπράτταμε οι Ελληνες φιλοξενούμενοι από τους κατοίκους της Σίντε, αλλά δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο μεγάλη. Δεν περίμενα ότι την ημέρα που θα φεύγαμε οι γυναίκες και οι παππούδες με τα μπαστούνια θα μας αγκάλιαζαν και θα έκλαιγαν. Δεν περίμενα οι νέοι να χορεύουν και να τραγουδούν μαζί μας. Να περιμένουν ώρες κάτω από τον ήλιο τις μαγειρικές μας. Ηταν μια τεράστια εμπειρία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Εκμεκτσίογλου.

Η Σοφία Βόσσου κατέπληξε τους Τούρκους θεατές

Το φεστιβάλ είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς παρευρέθησαν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι (Ελληνες και Τούρκοι), καλλιτέχνες και πολλοί κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και πολλοί χορηγοί. «Ολη μου η οικογένεια έχει έρθει από την Κρήτη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, και αυτό το φεστιβάλ ήταν ένα όνειρο χρόνων. Οσα προβλήματα κι αν υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο, εμείς εδώ είμαστε αδέλφια με τους Ελληνες. Είμαστε δύο μεριές, αλλά μία οικογένεια. Θα είμαστε σύντομα όλοι μαζί στην Κρήτη και του χρόνου, στο φεστιβάλ που θα κάνει ο Δήμος Χανίων» είπε με ενθουσιασμό ο Cengiz Haydar Barut, ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή και χορηγός της εκδήλωσης, όπου οι σεφ του ετοίμαζαν καθημερινά κρητικά εδέσματα.

Αλλά και ο Ali Güneş, επίσης επιχειρηματίας της περιοχής, συνέβαλε ώστε το φεστιβάλ να πάρει σάρκα και οστά και να δώσει προβάδισμα στην κρητική κουζίνα και γεύση.

Το τριήμερο «ντύθηκε» από ελληνικούς ήχους, με συναυλίες στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα από την υπέροχη Σοφία Βόσσου και την εξαιρετική Χρυσούλα Στεφανάκη, οι οποίες ταξίδεψαν στην Τουρκία ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά και από το τουρκικό συγκρότημα Necati ve Saykolar. Χόρεψαν οι σύλλογοι του Δήμου Μανάβγκατ και το χορευτικό τμήμα του Ομίλου Χανίων «Ο Ψηλορείτης», υπό τη διεύθυνση του Αδάμ Μπούτζουκα, με παραδοσιακές φορεσιές και συνοδεία κρητικής μουσικής από τους Εμμανουήλ Νταουντάκη και Γεώργιο Σκουνάκη.

Τα χορευτικά συγκροτήματα των ∆ήμων Μανάβγκατ και Χανίων ενώθηκαν στο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γεύσεων
της Σίδης

«Η πολυαγαπημένη μου Σοφία Βόσσου αποθεώθηκε στη συναυλία που έδωσε. Ο τοπικός Τύπος έγραψε ότι ήρθε στη Σίδη ένας μύθος από την Ελλάδα. Αλλά και η Χρυσούλα Στεφανάκη καθήλωσε τον χιλιάδες κόσμο που παρευρέθη στη συναυλία και χόρευε ακόμα και ανεβασμένος πάνω στις καρέκλες, με παλιά λαϊκά ελληνικά τραγούδια» αναφέρει η Μαρία Εκμεκτσίογλου.

Παράλληλα, έγινε προβολή της ταινίας «Ζορµπάς» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σίδης, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μύθο του Νίκου Καζαντζάκη, τον ελεύθερο, μερακλή Ελληνα και τη γραφική Κρήτη μέσα από το βλέμμα της 7ης Τέχνης.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου με τη Χρυσούλα Στεφανάκη
Η αντιδήμαρχος Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη με τη Μαρία Εκμεκτσίογλου κατά τη διάρκεια των δράσεων του φεστιβάλ
Η ερμηνεύτρια Χρυσούλα Στεφανάκη ενθουσίασε το κοινό
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου με τον σεφ Απόστολο Αλτάνη και τη δημοσιογράφο και influencer Anur Tattersall κατά
τη διάρκεια της μαγειρικής της

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This