- Της Ευτυχίας Βατάλη
Έξι συν δύο από τις πολυαγαπημένες Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, του πιο φωτογραφημένου γλυπτού της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της πόλης, θα «ταξιδέψουν» τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.
Μετά από χρόνια οχλήσεων, σχεδόν παρακλήσεων, από την πλευρά των ανθρώπων του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου προς τις διοικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης ότι το γλυπτό πρέπει να συντηρηθεί, καθώς παρουσιάζει σημαντικές φθορές, τελικά το αίτημα εισακούστηκε.
Η διοίκηση Αγγελούδη με τη χορηγία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και της προέδρου Λουκίας Σαράντη, έβαλε τέλος στην… εκκωφαντική σιωπή των προηγούμενων διοικήσεων και ζήτησε τη συνδρομή του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου για την επισκευή και συντήρηση του έργου. Άλλωστε, ο σημερινός αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρόδρομος Νικηφορίδης, είχε επικοινωνία με το ίδρυμα Ζογγολόπουλου και στο παρελθόν, από την εποχή που ως αρχιτέκτονας της ανάπλασης της Νέας Παραλίας χρειάστηκε να συνεννοηθεί για τη μεταφορά του γλυπτού στη σημερινή του θέση (παλαιότερα βρισκόταν μπροστά από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς).
«Από το τελευταίο έτος της διοίκησης Μπουτάρη και αρκετές φορές επί διοίκησης Ζέρβα είχαμε στείλει, ως Ίδρυμα, επιστολές για την ανάγκη συντήρησης του γλυπτού. Ουδέποτε υπήρξε ανταπόκριση, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Επιτέλους, το έργο θα διασωθεί», τονίζει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο διευθυντής του Ιδρύματος Γιώργος Ζογγολόπουλος, Νίκος Θεοδωρίδης.
«Η επαφή έγινε με το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου από την πρώτη στιγμή. Γνώριζα τις προσπάθειες και τις εκκλήσεις για συντήρηση του έργου. Οι Ομπρέλες ως έργο τέχνης με αυτή την ιδιαίτερη διαφάνεια, την «ελαφράδα» του, απαιτεί συντήρηση, ιδιαίτερα σε αυτή τη θέση, δίπλα στη θάλασσα που είναι εκτεθειμένο όχι μόνο στον κόσμο, που το χαίρεται και το απολαμβάνει αγγίζοντάς το, αλλά και στις καιρικές συνθήκες», εξηγεί μιλώντας στη «Θ» ο αντιδήμαρχος Πρόδρομος Νικηφορίδης.
«Ο Στέλιος Αγγελούδης υποσχέθηκε στους ανθρώπους του Ιδρύματος ότι θα αναλάβει άμεσα προσπάθεια για χορηγία, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της συντήρησης, κάτι που τελικά επετεύχθη με τη χορηγία του Συνδέσμου Βιομηχανιών και της Λουκίας Σαράντη. Η χορηγία των περίπου 35.000 ευρώ θα καλύψει μάλιστα τα έξοδα συντήρησης, αλλά και τον ιδιαίτερο φωτισμό του έργου, ο οποίος παρουσίαζε προβλήματα. Η καλή σχέση του δημάρχου με τους φορείς, τους ανθρώπους της πόλης φέρνει αποτέλεσμα. Τώρα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι το έργο θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, έτσι ακριβώς όπως το δημιούργησε ο Γιώργος Ζογγολόπουλος», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.
Σκαλωσιές τις επόμενες μέρες
Μετά από αυτή τη «σύμπραξη» των τριών φορέων, έξι από τις Ομπρέλες του διάσημου γλυπτού θα «αποκαθηλωθούν» και θα οδηγηθούν στο Ίδρυμα Ζογγολόπουλου στην Αθήνα, όπου εξειδικευμένοι τεχνίτες θα τις επαναφέρουν στην αρχική τους εικόνα.
Μαζί με αυτές τις έξι Ομπρέλες στην Αθήνα θα «ταξιδέψουν» άλλες δύο, που βρίσκονται στις αποθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης: η μία είχε πέσει στο παρελθόν και η άλλη τα περασμένα Χριστούγεννα.
«Η “αποκαθήλωση” θα γίνει τις επόμενες μέρες από τους ανθρώπους του δήμου, ενώ οι λεπτομέρειες των εργασιών καθορίζονται αυτό το διάστημα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα κομμάτια του γλυπτού που τόσο αγάπησε ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και αποτελεί σήμα κατατεθέν του. Θα χρειαστούμε λίγες εβδομάδες, ανάλογα με τη φθορά τους. Στη συνέχεια οι δικοί μας τεχνίτες θα έρθουν για την επανατοποθέτηση των Ομπρελών, βάζοντας σκαλωσιές στο γλυπτό. Άλλωστε, το έργο θα συντηρηθεί και θα επιδιορθωθεί στο σύνολό του, ακόμη και τα αμορτισέρ τα οποία συνδέουν τις Ομπρέλες με τις χαλύβδινες ράβδους», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, θα γίνει επισκευή και του γλυπτού Τρεις Κύκλοι που επίσης βρίσκεται στη Νέα Παραλία, στον Κήπο των Γλυπτών. Το ίδιο θα γίνει και με τις Ομπρέλες που βρίσκονται μπροστά από το Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέσα στη ΔΕΘ, με έξοδα του Momus.
Οι 40 Ομπρέλες που κινούνται
Το έργο είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο χάλυβα 316 και έχει 13 μέτρα ύψος. Οι Ομπρέλες, στο σύνολό τους 40, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη το 1997, επί εποχής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Πολιτισμού. «Το έργο είναι φτιαγμένο για να «κινείται». Ο Ζογγολόπουλος ήθελε πάντα κίνηση στα έργα του. Καμία από τις Ομπρέλες της Θεσσαλονίκης δεν είναι κολλημένη με οξυγονοκόλληση, γι’ αυτό δεν σπάνε. Όλες είναι με μικρά αμορτισέρ», προσθέτει ο κ. Θεοδωρίδης. Στη σημερινή τους θέση, οι Ομπρέλες μετακινήθηκαν μετά την ανάπλαση της Νέας Παραλίας, πριν από 12 χρόνια. «Αν και το έργο ήταν στην πόλη από το 1997 ήταν σαν να μην το έβλεπε κανείς και να το είδε όταν πια μπήκε στη νέα του θέση, ήταν σαν να.. ανακαλύφθηκε ξανά, σχεδόν 17 χρόνια μετά την αρχική του τοποθέτηση», σχολιάζει από την πλευρά του ο κ. Νικηφορίδης.
Βέβαια, στα 12 χρόνια που βρίσκονται στο σημείο αυτό, οι Ομπρέλες έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία ακόμη και από τους ανθρώπους που τις χαίρονται, τις αγγίζουν, παίρνουν πόζες για να φωτογραφηθούν. «Εγώ το ονομάζω “θεραπευτικές ιδιότητες των Ομπρελών”. Πάω συχνά και κάθομαι στο πεζούλι, παρατηρώντας τα πρόσωπα των ανθρώπων όταν βρίσκονται κάτω από τις Ομπρέλες: χαρά, χαμόγελα, διάθεση για παιχνίδι. Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι πραγματικά ευεργετικό…», σχολιάζει ο κ. Νικηφορίδης.
Άλλα έργα του Ζογγολόπουλου στη Θεσσαλονίκη
Άλλα έργα του γλύπτη Ζογγολόπουλου είναι το περίφημο Cor-ten στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, στο Σιντριβάνι, που προκάλεσε αντιδράσεις όταν τοποθετήθηκε. Ένα ακόμη έργο του γλύπτη, που λίγοι γνωρίζουν βρίσκεται εντός του ΑΠΘ. «Πρόκειται για ένα έργο προς τιμή του Κύπριου αγωνιστή Κυριάκου Μάτση που ήταν πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ», τονίζει ο διευθυντής του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου.