- Της Ευτυχίας Βατάλη
Δεκάδες ανοιχτά ζητήματα, έργα μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας, που παραμένουν στο… περίμενε, περιλαμβάνονται στη λίστα των αιτημάτων που θέτουν με κάθε ευκαιρία προς την κυβέρνηση οι δήμοι της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης και τα οποία παρουσιάζει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».
Οι περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης ( Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνος , Ωραιοκάστρου) «διψούν» όχι μόνο για εμβληματικά έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία τους, αλλά ακόμη και για βασικά έργα υποδομής, ακόμη και εν έτει 2025: έργα οδοποιίας ζητά ο Λαγκαδάς, αποχέτευση ο Δήμος Θερμαϊκού, καλύτερες συγκοινωνίες η Πυλαία, κέντρο υγείας στην Ασπροβάλτα ο Δήμος Βόλβης, ενώ ο Δήμος Δέλτα ζητά να σταματήσει πλέον η περιοχή να είναι ο παράνομος σκουπιδότοπος όλης της Θεσσαλονίκης…
Η περίφημη «ισόρροπη ανάπτυξη» που επί χρόνια ακούν οι κάτοικοι των περιοχών της Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης παραμένει κενό γράμμα. Προ περίπου δύο μηνών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Σχεδίου Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης για την Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης, οι δήμαρχοι της Β’ Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να (ξανα)παρουσιάσουν προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Θανάση Κοντογεώργη, τα έργα που είναι άμεσης προτεραιότητας για την περιοχή τους.
Πλημμυρικός κίνδυνος στο αεροδρόμιο
Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ανθεμούντα αποτελούν πάγιο αίτημα του δημάρχου Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου (ζήτημα που μάλιστα ανέλυσε στον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν είχε βρεθεί στη Θέρμη). Υπενθυμίζεται ότι από τον δήμο εντάχθηκαν ήδη στο ΕΣΠΑ έργα καθαρισμού ρεμάτων Βασιλικών και Τριλόφου που έχουν αποδέκτη τον Ανθεμούντα. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η άμεση ανάθεση μελετών και η εκτέλεση των έργων, λαμβάνοντας υπόψη και τον πλημμυρικό κίνδυνο για το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Μεταξύ των αιτημάτων, η κατασκευή αυτοκινητόδρομου (θα ξεκινά από την έξοδο της ανατολικής περιφερειακής προς Πανόραμα- Πυλαία στο τέλος του flyover και θα διατρέχει Πυλαία, Πανόραμα και Θέρμη καταλήγοντας στην εθνική Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου παρακάμπτοντας νοτίως τη Νέα Ραιδεστό, με σύνδεση με τον κόμβο αεροδρομίου).
Επίσης, προκρίνεται η κατασκευή του 1ου ΕΕΕΕΚ και 2ου ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για τα οποία ο δήμος έχει παραχωρήσει ακίνητο 20 στρεμμάτων και έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για την έκδοση του Κτιριολογικού Προγράμματος, και όλων των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων φορέων για την προώθηση της κατασκευής του. Απαιτείται χρηματοδότηση μέσω της Κτηριακών Υποδομών ΑΕ από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της μελέτης.
Τα στοιχήματα του δήμου Θερμαϊκού
Με το Τεχνολογικό Πάρκο ThessIntec και την αξιοποίηση του πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Επανομή να αποτελούν στοιχήματα ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, η διοίκηση του Θεόδωρου Τζέκου στον δήμο Θερμαϊκού θέτει μια σειρά βασικών ζητημάτων προς την κυβέρνηση.
Ο δήμος ζητά άμεσα σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ, γιατί δεν υπάρχει νερό και πολλές γεωτρήσεις είναι πλέον υφάλμυρες. Το έργο είναι φυσικά προαπαιτούμενο ενόψει μάλιστα του ThessIntec. Για το έργο, υπάρχει μελέτη, η οποία «ψάχνει» χρηματοδότηση. Συνυφασμένο ζήτημα αποτελεί η αντικατάσταση των παλιών δικτύων ύδρευσης αμιάντου με τις καθημερινές βλάβες, για το οποίο έχουν επικαιροποιηθεί οι μελέτες.
Μελέτη υπάρχει και για το δίκτυο αποχέτευσης στο Μεσημέρι, που σήμερα… λάμπει δια της απουσίας του. Παράλληλα ζητείται νέος δρόμος σύνδεσης με την Μουδανίων ή διαπλάτυνση του υπάρχοντος Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας. Ζητούμενα επίσης η νομιμοποίηση των προβλητών του δήμου και η αντιμετώπιση φαινομένων διάβρωσης της ακτής. Παράλληλα, ο δήμος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας.
Στον δήμο Βόλβης
Αποχετευτικά έργα αλλά και έργα ενίσχυσης του τουριστικού προφίλ του ζητά ο Δήμος Βόλβης. Χρηματοδοτήσεις ζητούνται (ο δήμος έχει έτοιμη μελέτη) για κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και της χωροθέτησης του βιολογικού της Νέας Απολλωνίας. Στους οικισμούς Προφήτη και Σχολαρίου υπάρχει επίσης έτοιμη μελέτη αποχετευτικού και βιολογικών σταθμών και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Εκκρεμεί η διευθέτηση παρακείμενου ρέματος.
Επίσης ο δήμος ζητά ένταξη στο συγκοινωνιακό έργο του ΟΣΕΘ για καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, ακτοπλοϊκή διασύνδεση με το Άγιο Όρος (την Ιερισσό και την ανατολική ακτή του Άθω), αλλά και χρηματοδότηση μελέτης και κατασκευής μιας περιφερειακής οδού παράκαμψης του Σταυρού.
Στα οδικά έργα υπερτοπικού χαρακτήρα, ο δήμος περιλαμβάνει τις οδούς: Νιγρίτα- Αρέθουσα- Βρασνά (για τους επισκέπτες προς Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρό), Σταυρός- Ιερισσός- Ολυμπιάδα (βασική δίοδος για τους επισκέπτες του Αγίου Όρους που κατευθύνονται σε Ιερισσό, Ολυμπιάδα και Αρχαία Στάγειρα), Απολλωνία-Μαραθούσα Χαλκιδικής (για αυτούς που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό και θέλουν να επισκεφτούν την Χαλκιδική).
Επίσης, ο δήμος επιθυμεί να κάνει επισκέψιμο και να εντάξει το κάστρο της Ρεντίνας στον «άξονα» των κοντινών σε αυτόν μνημείων Τύμβου Καστά, Αμφίπολης, Αρχαίων Σταγείρων. Άλλωστε, ζητά και τη δημιουργία παραλιακού ποδηλατόδρομου μήκους 15 χλμ που θα διασχίζει τα τουριστικά θέρετρα του Στρυμονικού και θα φτάνει στο κάστρο της Ρεντίνας και τη λίμνη Βόλβη, που μπορεί να αναδειχθεί σε οικοτουριστικό κέντρο.
Στα αιτήματα επίσης η δημιουργία τουριστικών υποδομών στις λιμενικές εγκαταστάσεις Ασπροβάλτας – Σταυρού, αλλά και η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στην Ασπροβάλτα (το μοναδικό ασθενοφόρο του κέντρου υγείας Νέου Μαδύτου δεν έχει 24ωρη λειτουργία!).
Στον δήμο Δέλτα
Τον έλεγχο της στατικής επάρκειας της Γέφυρας Γαλλικού προτάσσει ο δήμος Δέλτα που αιτείται χρηματοδότηση για την εκπόνηση σχετικής μελέτης και την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών στη γέφυρα του Γαλλικού. Ζητά άλλωστε παρεμβάσεις οδοποιίας σε όλο το δίκτυο που εκτός των κατοίκων καλείται να εξυπηρετήσει και τον τεράστιο όγκο βαρέων επαγγελματικών οχημάτων που κινούνται από και προς τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εταιρείες logistics που συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή.
Η προσοχή του δήμου στρέφεται επίσης στην λεγόμενη Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) Καλοχωρίου που ζητείται να μετατραπεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης καθώς η περιοχή στερείται δικτύου αποχέτευσης και ομβρίων, δρόμων, οργάνωσης κ.α.
Από τις μεγαλύτερες «πληγές» της περιοχής η μόλυνση και περιβαλλοντική υποβάθμιση, με χαρακτηριστική τη δημιουργία παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού (Natura 2000). «Τα φραγμένα ρέματα, οι διαλυμένες εγκαταστάσεις, τα ανολοκλήρωτα δίκτυα ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, η συνεχής ρύπανση από παλαιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις καθώς και οι αυτοσχέδιες ανεξέλεγκτες χωματερές αποτελούν μία πραγματικότητα που καλούμαστε ως ΟΤΑ πρώτου βαθμού να αντιμετωπίσουμε, με την συνδρομή της πολιτείας να είναι περιορισμένη», τονίζει η δήμαρχος Γερακίνα Μπισμπινά.
Σε Πυλαία – Χορτιάτη
Σειρά ζητημάτων άμεσης προτεραιότητας θέτει ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Μεταξύ αυτών:
-Άμεση χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών: χρηματοδότηση της πολεοδομικής μελέτης ΠΕ 14 όπου «στεγάζεται» η εμπορική ανάπτυξη όλης της Θεσσαλονίκης (βλ. ΙΚΕΑ, Cosmos κλπ)
-Ανάπλαση των κεντρικών οδών Ασβεστοχωρίου (οδός Δημοκρατίας) και Χορτιάτη (2ας Σεπτεμβρίου). Έτοιμες οι μελέτες, ζητούμενο η χρηματοδότηση από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις)
– Τουριστικός Λιμένας Πυλαίας 440 σκαφών (στην τελική ευθεία, μέσω ΣΔΙΤ, αποτελεί την πρώτη χωροθετημένη με ΦΕΚ Μαρίνα σκαφών του Θερμαϊκού. Ο δήμος ζητά να τρέξουν οι διαδικασίες)
-Ανάγκη ο ΟΣΕΘ να επαναφέρει σε λειτουργία τις προ μετρό λεωφορειακές γραμμές
-Οδική παράκαμψη Πανοράματος (Υπάρχει προμελέτη της Εγνατίας Οδού για νέα οδό μήκους 4 χλμ)
-Σύνταξη μελέτης νέας οδού Κόμβου 11Α (Πυλαία- Θέρμη- Ν. Ραιδεστός & Ν. Ραιδεστός- Αεροδρόμιο με δέσμευση του χώρου κατασκευής του έργου
– Κατασκευή 6 σχολικών συγκροτημάτων (3ο Δημοτικό Πανοράματος, Γυμνάσιο Πυλαίας, Λύκειο Πυλαίας, Δημοτικό Φιλύρου, Αναβάθμιση εγκαταστάσεων Μουσικού Σχολείου Δημοτικό Εξοχής)
– Αναβίωση ΖΕΠ Κισσός στον Χορτιάτη, που εξαιρέθηκε των δασικών χαρτών ως περιοχή πολεοδομημένη και αποτυπώνεται με πορτοκαλί γραμμή (ΦΕΚ 64Δ/2020)
-Αγορά τμήματος 61 στρεμμάτων του στρατοπέδου Καπετάν Ματαπά για την κατασκευή υπερτοπικού δημοτικού Κοιμητηρίου, αθλητικών- πολιτιστικών εγκαταστάσεων
-Αξιοποίηση Στρατοπέδου Παπαπασχάλη
-Παραλιακό Μέτωπο Πυλαίας (ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός προκειμένου να προχωρήσει και η κατασκευή της Μαρίνας Πυλαίας)
-Κατολισθήσεις σε τμήμα της Περιφερειακής τάφρου που διέρχεται μέσα από τον οικισμό Πυλαίας (ζητείται δημοπράτηση για το έργο των κατολισθήσεων)
Στη Χαλκηδόνα
Μεταξύ των αιτημάτων του Δημάρχου Χαλκηδόνος, Σταύρου Αναγνωστόπουλου, δεσπόζει ο Δυτικός Προαστιακός.
Ζητείται όμως και η χρηματοδοτοτική κάλυψη βασικών υποδομών ύδρευσης – αποχέτευσης, αλλά και εγρήγορση για το υπό εξέλιξη αρδευτικό στη Νέα Μεσήμβρια, για έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων, όπου σήμερα καλλιεργούνται αμπέλια. Το έργο των 12 εκατ.ευρώ που είναι στη διαδικασία αξιολόγησης προσφορών, απαιτεί γρήγορες διαδικασίες λόγω κινδύνου απένταξης.
Ημιτελές παραμένει το έργο (διακοπή εργασιών το 2011) του Μακεδονικού Τάφου Αγίου Αθανασίου. Μέχρι τη διακοπή των εργασιών (περί το 2011) ολοκληρώθηκαν μόνο η κατασκευή του κελύφους του κύριου ταφικού μνημείου. Έκτοτε ουδεμία επιπλέον εργασία εκτελέστηκε με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η ανασύνθεση του τύμβου, όπως επίσης και η γενικότερη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου μαζί με τις ανάλογες βοηθητικές εγκαταστάσεις.
Ζητείται άλλωστε και η εκπόνηση masterplan για την αξιοποίηση των νερών του Αξιού για άρδευση με έγκριση λήψης νερού κατά τη μη αρδευτική περίοδο σε λιμνοδεξαμενές και τη μεταφορά του νερού με δίκτυο προς τις περιοχές άρδευσης.
Αναξιοποίητες εκτάσεις στο Ωραιόκαστρο
«Ενώ καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να λύσουμε ορισμένα προβλήματα και να αναπτύξουμε τις περιοχές του δήμου χωρίς να ζητάμε χρήματα, βρίσκουμε διαρκώς τοίχο όταν απευθυνόμαστε σε υπουργεία και κρατικούς φορείς. Αυτό το θέμα έθεσα στον κ. Κοντογεώργη, τονίζοντας ότι για κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχει άμεση παρέμβαση για να ξεπερνάμε θεσμικά εμπόδια», τονίζει στη «Θ» ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης.
Ενδεικτικά έθεσε το θέμα της απόδοσης στην τοπική κοινωνία της Λητής τριών πρώην στρατοπέδων που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. «Ζητάμε επίμονα να αποδοθούν αυτοί οι χώροι και βρίσκουμε τοίχο όταν απευθυνόμαστε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για τη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει εγκεκριμένο ΓΠΣ για να φτιάξουμε σχολεία, πάρκα και χώρους για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και σε μια άλλη περιοχή, στο Παλαιόκαστρο. Ζητάμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρηθεί στο δήμο, έστω κατά χρήση, χωρίς να έχουμε ανταπόκριση στο αίτημα. Και μάλιστα τη στιγμή που οι εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης είναι θετικές», προσθέτει.
Τρίτο και σημαντικό είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε ο δήμος για ιστορικό πάρκο στο Ωραιόκαστρο. «”Κολλάμε” στην περιοχή του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου, καθώς προέκυψε ότι είναι αναδασωτέα. Και ενώ το Δασαρχείο εισηγείται θετικά, η Διεύθυνση Δασών απορρίπτει το αίτημα. Ζητήσαμε να δοθεί λύση από το υπουργείο και πάλι χωρίς ανταπόκριση», εξηγεί ο κ. Τσακίρης.
8.000 ενοίκιο για γυμνάσιο Λαγυνών
Ο δήμος Λαγκαδά, ένας από τους δέκα εκτενέστερους της χώρας, με 48 οικισμούς, δεν έχει λάβει ποτέ χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας! Έχει υποβληθεί πρόταση 2,7 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κι όμως, αυτό δεν είναι το μοναδικό… αυτονόητο αίτημα της δημάρχου Νίκης Ανδρεάδου: αποχετευτικό και Βιολογικός Σταθμός Αγ. Βασιλείου, ενεργειακή αναβάθμιση ΕΠΑΛ Λαγκαδά (έτοιμη η μελέτη, απαιτείται χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ), ανέγερση γυμνασίου Λαγυνών (σήμερα στεγάζεται σε κτήριο εκτός οικισμού με ενοίκιο 8.000 ευρώ μηνιαίως!), ανυπαρξία παιδικού σταθμού (ούτε ιδιωτικού) για τους 7.000 κατοίκους στις περιοχές Κορώνειας και Καλλινδοίων, με τον κοντινότερο στα… 37 χλμ!).
Ο δήμος ζητά επίσης διάσωση – αναστήλωση των Μύλων Γεωργιάδη (προτίθεται να καλύψει το κόστος μελετών, εφόσον υπάρξει διαβεβαίωση ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί), της Οικίας Χατζή-Χατζηχριστάκη στην Όσσα (του 19ου αιώνα, που γκρεμίζεται μέρα με τη μέρα), αλλά και τη χρηματοδότηση κατασκευής του Μπίλειου Πολιτιστικού Κέντρου.