- Συνέντευξη στη Σοφία Κωνσταντινίδου
Με μια εντυπωσιακή πρωτιά στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Δημήτρης Τούλης, μαθητής της Γ’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, κατέκτησε επάξια μια θέση στην εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Τεχνητής Νοημοσύνης (IOAI 2025) στο Πεκίνο.
Η τελική φάση του διαγωνισμού, με την κωδική ονομασία «Πανδώρα», συγκέντρωσε 90 μαθητές και μαθήτριες από ολόκληρη τη χώρα. Ο Δημήτρης ξεχώρισε με 239 πόντους, την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ στην προκριματική φάση είχε σημειώσει μια εξαιρετική επίδοση – 331,21 μονάδες σε σύστημα με άριστα το 330 – χάρη σε μια λύση που υπερέβη την προτεινόμενη της Επιτροπής.
Το ταξίδι του στον κόσμο της τεχνολογίας ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. «Από πολύ μικρός με ενδιέφερε η πληροφορική και έφτιαχνα προγράμματα. Στην Ε’ δημοτικού έφτιαξα το πρώτο μου πρόγραμμα με κρυπτογράφηση αρχείων το οποίο και παρουσίασα στο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής. Από τότε έχω ασχοληθεί με πολλά θέματα προγραμματισμού και φυσικά ένα από αυτά που με ενδιαφέρει είναι η τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη τον εντυπωσίασε ως πεδίο, αλλά ήταν η ανακοίνωση του διαγωνισμού που του έδωσε την ώθηση να εμβαθύνει περισσότερο. Η προετοιμασία του έγινε μελετώντας το εκπαιδευτικό υλικό που παρείχε η διοργάνωση του διαγωνισμού και αναζητώντας πρόσθετες πηγές στο διαδίκτυο. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξε η μητέρα του, η οποία τον στήριξε απόλυτα και τον ενθάρρυνε να συμμετέχει σε επιστημονικούς διαγωνισμούς όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού.
Η μητέρα του Δημήτρη, Αλεξία Λεοντιάδου, καθηγήτρια Πληροφορικής η ίδια, περιγράφει ένα αυτοδίδακτο και φιλομαθές παιδί, που από μικρός ξεχώριζε για τη σκέψη και την ωριμότητά του. «Δεν έκανε ποτέ φροντιστήρια, εμπιστευόταν το δικό του σύστημα και μάθαινε μόνος του», λέει, ενώ προσθέτει πως η ενασχόλησή του με την τεχνολογία ξεκίνησε από το δημοτικό, δημιουργώντας εφαρμογές και παιχνίδια.
Ο Δημήτρης περιγράφει τη διαδικασία του διαγωνισμού ως ιδιαίτερα απαιτητική, αλλά συναρπαστική. Στην πρώτη φάση κλήθηκε να λύσει προβλήματα που αφορούσαν μετασχηματισμούς λέξεων με χρήση embeddings, αναπαραστάσεις εικόνων με γραμμές, αλλά και την αναγνώριση ψεύτικων προσώπων μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Στη δεύτερη φάση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τα προβλήματα αφορούσαν την ανάλυση αξιολογήσεων μέσω κειμένων, την εκπαίδευση νευρωνικών δικτύων για προσέγγιση μαθηματικών συναρτήσεων και την εντοπισμό λέξεων με βάση τη σημασιολογική τους εγγύτητα.
Η διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη εντυπωσιακό βιογραφικό. Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης έχει κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο στην 6η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραματικών Φυσικών Επιστημών, ενώ έχει διακριθεί και στους πανελλήνιους διαγωνισμούς Χημείας και Φυσικής. Έχει επίσης συμμετάσχει σε camp προετοιμασίας για τις εθνικές ομάδες Πληροφορικής και έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό HellenicYNT (Φυσική, Χημεία, Βιολογία).
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, δηλώνει ότι επιθυμεί να ασχοληθεί με την Πληροφορική, χωρίς να έχει ακόμα αποφασίσει αν θα εστιάσει αποκλειστικά στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Το ενδιαφέρον του επεκτείνεται και σε τομείς όπως η κρυπτογραφία και η κυβερνοασφάλεια, ενώ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του έχουν και οι φυσικές επιστήμες – με την Χημεία να αναδεικνύεται ως το αγαπημένο του μάθημα στο σχολείο.
Ένα από τα παραδείγματα που τον ενέπνευσαν είναι το AlphaFold, η τεχνολογική καινοτομία που προβλέπει τη δομή πρωτεϊνών και ανοίγει νέους δρόμους στην ιατρική. «Μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θεραπειών. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η ΤΝ μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο», σημειώνει.
Για εκείνους που σκέφτονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ΤΝ, τους ενθαρρύνει θερμά να το τολμήσουν. «Είναι μια σπουδαία εμπειρία. Αξίζει ακόμα κι αν δεν διακριθείς, καθώς θα μάθεις πράγματα και θα μπεις σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς».
Σε ερώτηση για το αν η ΤΝ μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο του εκπαιδευτικού, απαντά με σιγουριά: «Δεν νομίζω. Θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει τον δάσκαλο αλλά σίγουρα δεν πρέπει να τον αντικαταστήσει γιατί είναι πολύ πιθανό να κάνει λάθη και επίσης δεν μπορεί να υποστηρίξει συναισθηματικά τους μαθητές».
Ο Δημήτρης Τούλης αποδεικνύει ότι ο συνδυασμός ταλέντου, σκληρής δουλειάς και εσωτερικού κινήτρου μπορεί να φέρει κορυφαίες διακρίσεις. Και η πορεία του μόλις ξεκίνησε.
«Έχει μια σπάνια μεταδοτικότητα»
Η γενική διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Άσπα Χασιώτη, μιλώντας για τον Δημήτρη, στάθηκε στο ήθος και τη συνεργατικότητα που τον διακρίνουν. «Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις του που τον κάνουν ξεχωριστό. Είναι η διάθεσή του να μοιράζεται τη γνώση με τους συμμαθητές του, να βοηθά τους μικρότερους στα εργαστήρια και να συμμετέχει με ενθουσιασμό σε κάθε εκπαιδευτική πρόκληση. Έχει μια σπάνια μεταδοτικότητα και προθυμία που δεν συναντάς εύκολα στην ηλικία του».