- Της Ευτυχίας Βατάλη
Το δικό του λιθαράκι στις ελληνο – αιγυπτιακές σχέσεις και μάλιστα με… άρωμα Θεσσαλονίκης βάζει το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου, που πριν από λίγα χρόνια τοποθέτησε στην παραλία του Ελ Αλαμέιν το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ομπρέλες», οι οποίες μάλιστα είναι ακριβώς ίδιες με αυτές της παραλίας της Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή την προ εβδομάδος συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου, Νίκος Θεοδωρίδης αναφέρεται στο αίτημα που και παλαιότερα είχε καταθέσει στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για αδελφοποίηση της πόλης με την πόλη του Ελ Αλαμέιν, πόλεις άλλωστε που έχουν ήδη κάτι κοινό: τις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου.
Όπως τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο κ. Θεοδωρίδης, το έργο έχει τοποθετηθεί κοντά στην Αλεξάνδρεια, στο Ελ Αλαμέιν, στη θέση Marassi επάνω στην άμμο, μπροστά από το ιστορικό ξενοδοχείο Εl Alamein και πολύ κοντά στην εξοχική κατοικία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι.
«Το έργο εκτός από την καλλιτεχνική του αξία, μπορεί να αποτελέσει και σημείο αναφοράς της πολιτιστικής διπλωματίας και του διαχρονικού πολιτιστικού αποτυπώματος της Ελλάδας στην Αίγυπτο και για τους εξής λόγους: πρώτον, τα δύο έργα είναι αδελφά, δεύτερον είναι τα δύο εγκατεστημένα στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου το ένα στον βορρά, το άλλο στον νότο. Επίσης, το ένα βρίσκεται πλάι στη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είναι και γενέτειρα της αδελφής του, ενώ το άλλο πλάι στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που φέρει το όνομά του», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.
Συχνή η συντήρηση
Κι ενώ για τις Ομπρέλες της Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου αποφασίσει διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης επιτέλους να τις συντηρήσει, δεν ισχύει το ίδιο για τις Ομπρέλες του Ελ Αλαμέιν. «Επιτέλους, έχουμε πλέον συνεργασία με τη διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη και καθορίζουμε τις λεπτομέρειες για τη μεταφορά – συντήρηση και των Ομπρελών της Θεσσαλονίκης που παρουσιάζουν έντονη φθορά», υπενθυμίζει.
«Πράγματι, πάντως», προσθέτει, «λίγοι γνωρίζουν ότι το γλυπτό της Θεσσαλονίκης έχει αυτό το.. αδελφάκι, το οποίο βρίσκεται στο Ελ Αλαμέιν και το οποίο, θα πρέπει να πω, ότι είναι άψογα συντηρημένο. Τοποθετήθηκε το 2018 πάνω στην άμμο. Το προσέχουν ιδιαίτερα εκεί οι Αιγύπτιοι, το λατρεύουν θα έλεγα, δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο το περιποιούνται και το συντηρούν συχνά.
Το αγαπημένο θέμα του γλύπτη
Οι Ομπρέλες ήταν αγαπημένο θέμα του αείμνηστου γλύπτη. «Ο Ζογγολόπουλος έχει δημιουργήσει διάφορες Ομπρέλες, χωρίς συγκεκριμένες αναλογίες. Τις έφτιαχνε κατά πώς του έπεφτε στο μάτι, σαν μέγεθος, σαν αριθμό. Θα δούμε διάφορες εκδοχές τους, μικρές, μεγάλες, πολλές, πιο λίγες. Οι Ομπρέλες της Θεσσαλονίκης ήρθαν στην πόλη το 1997, όταν έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Νωρίτερα, είχαν τοποθετηθεί σε ειδική πλατφόρμα στη Βενετία, στην 46η Μπιενάλε, για τον εορτασμό των 100 χρόνων του θεσμού», περιγράφει ο διευθυντής του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου.