Η Google τίμησε την «ξυπόλητη ντίβα» Σεζάρια Εβόρα (video)

Must Read

Αφιερωμένο στην εκπληκτική τραγουδίστρια, Σεζάρια Εβόρα, ήταν το σηματάκι στο ψαχτήρι της google χθες.

Η «ξυπόλητη ντίβα» από το Πράσινο ακρωτήρι, που μάγεψε όλο τον κόσμο με τη μοναδική φωνή της, θα γινόταν 78 ετών χθες αν ζούσε ακόμα…

 

Η ιστορία της είναι πολύ συγκινητική. Η γυναίκα, που συνήθιζε να τραγουδά ανυπόδητη, στέλνοντας μήνυμα με αυτόν τον τρόπο για τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, έχει στο ενεργητικό της χιλιάδες συναυλίες, πολλά πετυχημένα άλμπουμ, πλατινένιους και χρυσούς δίσκους, πέντε υποψηφιότητες και τρία βραβεία Grammy. Για να φτάσει ως εδώ, όμως, πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια…

Γεννημένη το 1941 στο Πράσινο Ακρωτήρι, η Εβόρα τραγουδά από τα 16 της χρόνια morna, ένα μουσικό ιδίωμα ιδιαίτερα διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, το οποίο αναδύθηκε από την καταπίεση της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Το φάσμα της θεματολογίας των τραγουδιών αυτού του είδους (morna) εκτείνεται από τη νοσταλγία της ελευθερίας και τα ματαιωμένα όνειρα ως τις προδομένες αγάπες και τα σκλαβοπάζαρα.

Η Σεζάρια Εβόρα έχει παρομοιάσει το μουσικό αυτό ιδίωμα με τα blues, καθώς το θεωρεί μουσικό μέσο έκφρασης του πόνου της ζωής. Η ίδια ποτέ δεν εγκατέλειψε την πατρίδα της, αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει το τραγούδι στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αφού δεν μπορούσε να κερδίσει χρήματα από αυτό. Η ζωή της βρισκόταν στα όρια της φτώχιας.

Μια τόσο ωραία φωνή, όμως, θα ήταν κρίμα να έμενε στην αφάνεια… Η Εβόρα επέστρεψε στη μουσική 45 χρόνια μετά την αποχώρησή της, όταν ανακαλύφθηκε από την πορτογαλική κοινότητα και κλήθηκε να ταξιδέψει στην Πορτογαλία, για να ηχογραφήσει δύο τραγούδια για μια ανθολογία τραγουδιστριών του Πράσινου Ακρωτηρίου. Ακολούθησαν ηχογραφήσεις στο Παρίσι και έκτοτε άρχισε μια φανταστική διαδρομή με χιλιάδες μουσικά χιλιόμετρα….

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This